PRZEPISY

Jabłka z cieście francuskim (w szlafroczku)

Jabłka z cieście francuskim (w szlafroczku)

Jabłko, orzechy i miód skryte w chrupiącym cieście francuskim. Podajemy wystudzone. Bardzo smaczne są z gałką lodów waniliowych.

przepis,fotoprzepis,jabłka,Strudle

Strudle

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

45 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

ciasto francuskie500gramów
cukier cynamonowy3łyżeczki
cukier waniliowy3łyżeczki
jabłka1500gramów
jajka kurze1sztuka
masło6łyżeczek
miód6łyżek
orzechy włoskie100gramów
sok z cytryny-

 

Przepis

1. Przygotowanie jabłek

jabłka 1500 gramów  sok z cytryny

Jabłka - 6 sztuk, obieramy i ostrożnie wydrążamy środek. Skrapiamy je sokiem z cytryny.

2. Przygotowanie orzechów do nadziewania

orzechy włoskie 100 gramów

Orzechy na drobno siekamy.

3. 

ciasto francuskie 500 gramów  cukier waniliowy 3 łyżeczki  cukier cynamonowy 3 łyżeczki

Ciasto francuskie rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość około 3 milimetrów. Dzielimy je na 6 równych części. Na środek każdej części kładziemy jabłko. Jabłka posypujemy waniliowym i cynamonowym cukrem. Do wykrojonego środeczka wsypujemy orzechy.

4. 

miód 6 łyżek  masło 6 łyżeczek

Na orzechy nalewamy jedną łyżkę miodu. Na wierzch kładziemy kawałek masła. Rogi ciasta łączymy tak, aby jabłko było całe zawinięte.

5. 

jajka kurze 1 sztuka

Owinięte jabłka układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i w niektórych miejscach ciasto przebijamy widelcem.

6. Pieczenie

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180°C około 25 minut na złoty kolor. Upieczone posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie