swiatwemnie.pl

Jabłka z cieście francuskim (w szlafroczku)

Jabłko, orzechy i miód skryte w chrupiącym cieście francuskim. Podajemy wystudzone. Bardzo smaczne są w gałką lodów waniliowych.

 

Ilość porcji: 6

Czas przygotowania: 45 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 
Ciasto francuskie500gramów
Cukier cynamonowy3łyżeczki
Cukier waniliowy3łyżeczki
Jabłka1500gramów
Jajka kurze1sztuka
Masło6łyżeczek
Miód6łyżek
Orzechy włoskie100gramów
Sok z cytrynyl

1. Przygotowanie jabłek

jabłka 1500 g  sok z cytryny

Jabłka - 6 sztuk, obieramy i ostrożnie wydrążamy środek. Skrapiamy je sokiem z cytryny.

Przygotowanie jabłek

2. Przygotowanie orzechów do nadziewania

orzechy włoskie 100 g

Orzechy na drobno siekamy.

Przygotowanie orzechów do nadziewania

3. 

ciasto francuskie 500 g  cukier waniliowy 3 łyżeczki  cukier cynamonowy 3 łyżeczki

Ciasto francuskie rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość około 3 milimetrów. Dzielimy je na 6 równych części. Na środek każdej części kładziemy jabłko. Jabłka posypujemy waniliowym i cynamonowym cukrem. Do wykrojonego środeczka wsypujemy orzechy.

4. 

miód 6 łyżek  masło 6 łyżeczek

Na orzechy nalewamy jedną łyżkę miodu. Na wierzch kładziemy kawałek masła. Rogi ciasta łączymy tak, aby jabłko było całe zawinięte.

5. 

jajka kurze 1 sztuka

Owinięte jabłka układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i w niektórych miejscach ciasto przebijamy widelcem.

6. Pieczenie

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180°C około 25 minut na złoty kolor. Upieczone posypujemy cukrem pudrem.

Pieczenie

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się