Jabłka z cieście francuskim (w szlafroczku)
Jabłko, orzechy i miód skryte w chrupiącym cieście francuskim. Podajemy wystudzone. Bardzo smaczne są z gałką lodów waniliowych.
przepis,fotoprzepis,jabłka,Strudle,Sezonowe przepisy
Strudle
Kategorie
Strudle › Sezonowe przepisy › Desery z jabłek › Sezon - Jabłka (zima) › Sezon - Jabłka (jesień) ›
Składniki
Składniki
ciasto francuskie | 500 | gramów | |
cukier cynamonowy | 3 | łyżeczki | |
cukier waniliowy | 3 | łyżeczki | |
jabłka | 1500 | gramów | |
jajka kurze | 1 | sztuka | |
masło | 6 | łyżeczek | |
miód | 6 | łyżek | |
orzechy włoskie | 100 | gramów | |
sok z cytryny | - |
Przepis
1. Przygotowanie jabłek
jabłka 1500 gramów • sok z cytryny
Jabłka - 6 sztuk, obieramy i ostrożnie wydrążamy środek. Skrapiamy je sokiem z cytryny.
3.
ciasto francuskie 500 gramów • cukier waniliowy 3 łyżeczki • cukier cynamonowy 3 łyżeczki
Ciasto francuskie rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość około 3 milimetrów. Dzielimy je na 6 równych części. Na środek każdej części kładziemy jabłko. Jabłka posypujemy waniliowym i cynamonowym cukrem. Do wykrojonego środeczka wsypujemy orzechy.
4.
miód 6 łyżek • masło 6 łyżeczek
Na orzechy nalewamy jedną łyżkę miodu. Na wierzch kładziemy kawałek masła. Rogi ciasta łączymy tak, aby jabłko było całe zawinięte.
5.
jajka kurze 1 sztuka
Owinięte jabłka układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i w niektórych miejscach ciasto przebijamy widelcem.
6. Pieczenie
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180°C około 25 minut na złoty kolor. Upieczone posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!