PRZEPISY

Jabłka z cieście francuskim (w szlafroczku)

Jabłka z cieście francuskim (w szlafroczku)

bi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star

Jabłko, orzechy i miód skryte w chrupiącym cieście francuskim. Podajemy wystudzone. Bardzo smaczne są z gałką lodów waniliowych.

przepis,fotoprzepis,jabłka,Strudle,Sezonowe przepisy

Strudle

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

45 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

ciasto francuskie500gramów
cukier cynamonowy3łyżeczki
cukier waniliowy3łyżeczki
jabłka1500gramów
jajka kurze1sztuka
masło6łyżeczek
miód6łyżek
orzechy włoskie100gramów
sok z cytryny-

 

Przepis

1. Przygotowanie jabłek

jabłka 1500 gramów  sok z cytryny

Jabłka - 6 sztuk, obieramy i ostrożnie wydrążamy środek. Skrapiamy je sokiem z cytryny.

Jabłka - 6 sztuk, obieramy i ostrożnie...

2. Przygotowanie orzechów do nadziewania

orzechy włoskie 100 gramów

Orzechy na drobno siekamy.

Orzechy na drobno siekamy....

3. 

ciasto francuskie 500 gramów  cukier waniliowy 3 łyżeczki  cukier cynamonowy 3 łyżeczki

Ciasto francuskie rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość około 3 milimetrów. Dzielimy je na 6 równych części. Na środek każdej części kładziemy jabłko. Jabłka posypujemy waniliowym i cynamonowym cukrem. Do wykrojonego środeczka wsypujemy orzechy.

Ciasto francuskie rozwałkowujemy na posypanej...

4. 

miód 6 łyżek  masło 6 łyżeczek

Na orzechy nalewamy jedną łyżkę miodu. Na wierzch kładziemy kawałek masła. Rogi ciasta łączymy tak, aby jabłko było całe zawinięte.

Na orzechy nalewamy jedną łyżkę miodu. Na...

5. 

jajka kurze 1 sztuka

Owinięte jabłka układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i w niektórych miejscach ciasto przebijamy widelcem.

Owinięte jabłka układamy na blachę wyłożoną...

6. Pieczenie

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180°C około 25 minut na złoty kolor. Upieczone posypujemy cukrem pudrem.

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180°C około...

Smacznego!

Artykuły

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się