Sos winogronowy na sposób średniowieczny
![Sos winogronowy na sposób średniowieczny](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00001009/img_pl_4x3/sos-winogronowy-na-sposob-sredniowieczny_00180.jpg)
Smakowo ciekawy, gęsty sos. Jest bardzo dobrym nietradycyjnym dodatkiem, razem z tradycyjnymi lokszami, do pieczonej kaczki.
przepis,fotoprzepis,winogrona białe,boczek przerośnięty,Sosy,Bezlaktozowe,Bezglutenowe
Sosy
Przepis
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001009/small/IMG_5982w.jpg)
2.
Winogrona ugniatamy i odstawiamy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001009/small/IMG_5983w.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001009/small/IMG_5984w.jpg)
4.
Ugniecione winogrona przebieramy i usuwamy pestki. Każdą część winogron nakładamy na płytki talerz i małe pestki oddzielamy na bok talerza.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001009/small/IMG_5985w.jpg)
5.
Z patelni zlewamy część smalcu ze skwarków i dodajemy winogrono. Gotujemy około 15 minut często mieszając.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001009/small/IMG_5986w.jpg)
6.
czosnek 4 ząbki
Po 15 minutach dodajemy pokrojone ząbki czosnku. 5 minut gotujemy. Według tego jak gęsty chcemy mieć sos całkowity czas gotowania możemy wydłużyć albo skrócić.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001009/small/IMG_5993w.jpg)
7.
Na koniec dodajemy nasiekaną świeżą szałwię do smaku. Możemy dodać też suszoną, wtedy sos jeszcze chwilę gotujemy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001009/small/IMG_5994w.jpg)
8. Serwujemy
... z pieczoną kaczką i lokszami.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001009/small/IMG_6040w.jpg)
Smacznego!