swiatwemnie.pl

Sos winogronowy na sposób średniowieczny

     

Smakowo ciekawy, gęsty sos. Jest bardzo dobrym nietradycyjnym dodatkiem, razem z tradycyjnymi lokszami, do pieczonej kaczki.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

35 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:   

 

1. 

winogrona białe 1 kg

Z owoców winogron usuwamy ogonki.

2. 

Winogrona ugniatamy i odstawiamy.

3. 

boczek przerośnięty 300 g

Boczek kroimy i smażymy prawie na skwarki na patelni.

4. 

Ugniecione winogrona przebieramy i usuwamy pestki. Każdą część winogron nakładamy na płytki talerz i małe pestki oddzielamy na bok talerza.

5. 

Z patelni zlewamy część smalcu ze skwarków i dodajemy winogrono. Gotujemy około 15 minut często mieszając.

6. 

czosnek 4 ząbki

Po 15 minutach dodajemy pokrojone ząbki czosnku. 5 minut gotujemy. Według tego jak gęsty chcemy mieć sos całkowity czas gotowania możemy wydłużyć albo skrócić.

7. 

liście szałwii

Na koniec dodajemy nasiekaną świeżą szałwię do smaku. Możemy dodać też suszoną, wtedy sos jeszcze chwilę gotujemy.

8. Serwujemy

... z pieczoną kaczką i lokszami.

Serwujemy

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się