PRZEPISY

Zdrowe śliwkowe ciasto

Zdrowe śliwkowe ciasto

bi-star-fillbi-star-fillbi-starbi-starbi-star

Delikatnie kwaskowate orzeźwiające śliwkowe ciasto z korpusem z maślanki, bananów i żelatyną agar.

przepis,fotoprzepis,maślanka,banan,śliwki suszone,śliwki,Zdrowe wypieki

Zdrowe wypieki

Pichcił

Ilość porcji

12

Masa porcji

144 g

Energia porcji

275 kcal

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

Składniki

Składniki

Agar

8

27

gramów

kcal

banan

280

266

gramów

kcal

cukier brzozowy

3

108

łyżki

kcal

cynamon mielony

½

7

łyżeczki

kcal

maślanka

280

112

mililitrów

kcal

orzechy włoskie

150

1011

gramów

kcal

proszek do pieczenia

1

4

łyżeczka

kcal

płatki owsiane

100

366

gramów

kcal

śliwki

500

340

gramów

kcal

śliwki suszone

100

271

gramów

kcal

śmietana do ubijania (30-33%)

250

778

mililitrów

kcal

 

Przepis

1. 

maślanka 280 mililitrów  płatki owsiane 100 gramów

Płatki owsiane mielimy na drobno. Odstawiamy je do napęcznienia w maślance na 10 minut.

Płatki owsiane mielimy na drobno. Odstawiamy je...

2. 

orzechy włoskie 150 gramów

Orzechy mielimy na drobno.

Orzechy mielimy na drobno....

3. 

banan 280 gramów  śliwki suszone 100 gramów

Banany ugniatamy widelcem a suszone śliwki kroimy na mniejsze kawałki.

Banany ugniatamy widelcem a suszone śliwki kroimy...

4. 

proszek do pieczenia 1 łyżeczka  cynamon mielony ½ łyżeczki  cukier brzozowy 2 łyżki

Do miski z napęczniałymi płatkami dodajemy orzechy, suszone śliwki, proszek do pieczenia, brzozowy cukier i cynamon. Wszystko razem mieszamy ręcznym mikserem.

Do miski z napęczniałymi płatkami dodajemy...

5. 

Okrągłą tortową formę wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy do niej ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C 40 minut. Po upieczeniu korpus odkładamy do ostudzenia.

Okrągłą tortową formę wykładamy papierem do...

6. 

śliwki 500 gramów

Śliwki myjemy i usuwamy pestki.

Śliwki myjemy i usuwamy pestki....

7. 

Śliwki w mikserze miksujemy.

Śliwki w mikserze miksujemy....

8. 

śmietana do ubijania (30-33%) 250 mililitrów  Agar 8 gramów  cukier brzozowy 1 łyżka

Śmietanę do ubijania zagotowujemy w garnku, dodajemy śliwkowe puree, brzozowy cukier i agar. Doprowadzamy do wrzenia ...

Śmietanę do ubijania zagotowujemy w garnku,...

9. 

... i masę wylewamy na ciasto. Odstawiamy do lodówki do stężenia.

... i masę wylewamy na ciasto. Odstawiamy do...

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się