swiatwemnie.pl

Zdrowe śliwkowe ciasto

     

Delikatnie kwaskowate orzeźwiające śliwkowe ciasto z korpusem z maślanki, bananów i żelatyną agar.

Pichcił

Ilość porcji

12

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:   

 

Agar8gramów
Banan280gramów
Cukier brzozowy3łyżki
Cynamon mielony½łyżeczki
Maślanka280mililitrów
Orzechy włoskie150gramów
Proszek do pieczenia1łyżeczka
Płatki owsiane100gramów
Śliwki500gramów
Śliwki suszone100gramów
Śmietana do ubijania (30-33%)250mililitrów

1. 

maślanka 280 ml  płatki owsiane 100 g

Płatki owsiane mielimy na drobno. Odstawiamy je do napęcznienia w maślance na 10 minut.

2. 

orzechy włoskie 150 g

Orzechy mielimy na drobno.

3. 

banan 280 g  śliwki suszone 100 g

Banany ugniatamy widelcem a suszone śliwki kroimy na mniejsze kawałki.

4. 

proszek do pieczenia 1 łyżeczka  cynamon mielony ½ łyżeczki  cukier brzozowy 2 łyżki

Do miski z napęczniałymi płatkami dodajemy orzechy, suszone śliwki, proszek do pieczenia, brzozowy cukier i cynamon. Wszystko razem mieszamy ręcznym mikserem.

5. 

Okrągłą tortową formę wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy do niej ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C 40 minut. Po upieczeniu korpus odkładamy do ostudzenia.

6. 

śliwki 500 g

Śliwki myjemy i usuwamy pestki.

7. 

Śliwki w mikserze miksujemy.

8. 

śmietana do ubijania (30-33%) 250 ml  Agar 8 g  cukier brzozowy 1 łyżka

Śmietanę do ubijania zagotowujemy w garnku, dodajemy śliwkowe puree, brzozowy cukier i agar. Doprowadzamy do wrzenia ...

9. 

... i masę wylewamy na ciasto. Odstawiamy do lodówki do stężenia.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się