swiatwemnie.pl

Zdrowe śliwkowe ciasto

    

Delikatnie kwaskowate orzeźwiające śliwkowe ciasto z korpusem z maślanki, bananów i żelatyną agar.

Pichcił

Ilość porcji

12

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

 

 

Agar8gramów
banan280gramów
cukier brzozowy3łyżki
cynamon mielony½łyżeczki
maślanka280mililitrów
orzechy włoskie150gramów
proszek do pieczenia1łyżeczka
płatki owsiane100gramów
śliwki500gramów
śliwki suszone100gramów
śmietana do ubijania (30-33%)250mililitrów

1. 

maślanka 280 mililitrów  płatki owsiane 100 gramów

Płatki owsiane mielimy na drobno. Odstawiamy je do napęcznienia w maślance na 10 minut.

2. 

orzechy włoskie 150 gramów

Orzechy mielimy na drobno.

3. 

banan 280 gramów  śliwki suszone 100 gramów

Banany ugniatamy widelcem a suszone śliwki kroimy na mniejsze kawałki.

4. 

proszek do pieczenia 1 łyżeczka  cynamon mielony ½ łyżeczki  cukier brzozowy 2 łyżki

Do miski z napęczniałymi płatkami dodajemy orzechy, suszone śliwki, proszek do pieczenia, brzozowy cukier i cynamon. Wszystko razem mieszamy ręcznym mikserem.

5. 

Okrągłą tortową formę wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy do niej ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C 40 minut. Po upieczeniu korpus odkładamy do ostudzenia.

6. 

śliwki 500 gramów

Śliwki myjemy i usuwamy pestki.

7. 

Śliwki w mikserze miksujemy.

8. 

śmietana do ubijania (30-33%) 250 mililitrów  Agar 8 gramów  cukier brzozowy 1 łyżka

Śmietanę do ubijania zagotowujemy w garnku, dodajemy śliwkowe puree, brzozowy cukier i agar. Doprowadzamy do wrzenia ...

9. 

... i masę wylewamy na ciasto. Odstawiamy do lodówki do stężenia.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się