Nadziewane kanapeczki
![Nadziewane kanapeczki](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00001415/img_pl_4x3/nadziewane-kanapeczki_00180.jpg)
Doskonała przystawka i przekąska. Podajemy na talerzykach i ze sztućcami.
przepis,fotoprzepis,Weka,ser topiony,szynka wieprzowa duszona,Słone przekąski
Słone przekąski
Kategorie
Słone przekąski
Składniki
Składniki
Weka | 300 | gramów | |
czarny pieprz mielony | ½ | łyżeczki | |
jajka kurze | 5 | sztuk | |
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) | 50 | gramów | |
masło | 50 | gramów | |
musztarda stołowa | 1 | łyżeczka | |
ogórek konserwowy | 100 | gramów | |
papryka czerwona kapia świeża | 100 | gramów | |
ser Mozzarella | 125 | gramów | |
ser topiony | 200 | gramów | |
szynka wieprzowa duszona | 200 | gramów | |
sól | ½ | łyżeczki |
Przepis
1.
Weka 300 gramów • jajka kurze 5 sztuk
Z krojonej weki stopniowo wyciągamy środek, wkładamy go do miski i rozdrabniamy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001415/small/IMG_1076.jpg)
2.
masło 50 gramów • musztarda stołowa 1 łyżeczka • ser topiony 200 gramów • czarny pieprz mielony ½ łyżeczki • sól ½ łyżeczki
Masło mieszamy z musztardą, dodajemy ser, sól i pieprz.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001415/small/IMG_1085.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001415/small/IMG_1086.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001415/small/IMG_1088.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001415/small/IMG_1092.jpg)
6.
Paprykę, ogórki i szynkę mieszamy ze środkiem z weki.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001415/small/IMG_1090.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001415/small/IMG_1096.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001415/small/IMG_1101.jpg)
9.
Z jajek odkrawamy końce i siekamy je.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001415/small/IMG_1099.jpg)
10.
Pokrojoną mozzarellę z częściami jajek dodajemy do nadzienia.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001415/small/IMG_1103.jpg)
11.
Wekowe kanapki kładziemy po częściach na siebie, wkładamy nadzienie, ubijamy je na boki i w środku wytwarzamy wgłębienie.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001415/small/IMG_1104.jpg)
12.
Do wgłębienia wkładamy jajko.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001415/small/IMG_1106.jpg)
13.
Nadzianą wekę zapakowujemy do foli aluminiowej i wkładamy na 24 godziny do lodówki. Przed podawaniem kroimy według kromek.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001415/small/IMG_1108.jpg)
14. Propozycja podania
Kanapeczki dekorujemy pomidorami i polewamy sosem tatarskim.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001415/small/IMG_1142.jpg)
Smacznego!