PRZEPISY

Pikantna pasta z bakłażana

Pikantna pasta z bakłażana

Gęsta pasta z bakłażana jest doskonałym dodatkiem do grillowanego mięsa. Smaczne wegetariańskie danie przygotujemy gdy ją podamy z pieczonymi ziemniakami.

przepis,fotoprzepis,czosnek,bakłażan,ziemniaki,Dodatki warzywne,Przepisy na letnie grillowanie,Bezglutenowe

Dodatki warzywne

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

20 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

bakłażan500gramów
cebula60gramów
cukier kryształ3łyżeczki
czarny pieprz mielony1łyżeczka
czosnek5ząbków
kminek½łyżeczki
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu)200mililitrów
oliwa3łyżki
sól-
woda3łyżki
ziemniaki1000gramów

 

Przepis

1. Cebulowo - czosnkowa baza

oliwa 3 łyżki  cebula 60 gramów  czosnek 5 ząbków

W woku rozgrzewamy olej i dodajemy do niego obraną, pokrojoną cebulę i obrane całe ząbki czosnku. Chwilkę smażymy.

2. 

cukier kryształ 3 łyżeczki  czarny pieprz mielony 1 łyżeczka

Dodajemy cukier i czarny mielony pieprz. Mieszamy aż cukier zacznie się karmelizować.

3. 

bakłażan 500 gramów  woda 3 łyżki

Bakłażan myjemy, kroimy na kostki i dodajemy go do cebuli z czosnkiem. Smażymy, solimy i podlewamy wodą. 10 minut dusimy pod pokrywką do miękkości.

4. 

kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 200 mililitrów

Dodajemy śmietanę i według smaku dodajemy małą albo większą ostrą papryczkę chilli. Doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy z ognia, przekładamy do głębokiej miski i blenderem miksujemy na gładką pastę.

5. Wskazówka na konsumpcję z pieczonymi ziemniakami (4 porcje)

ziemniaki 1000 gramów  kminek ½ łyżeczki  sól

Ziemniaki obieramy i układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypujemy je kminkiem i pieczemy na chrupiąco. Gotowe solimy.

6. 

Ziemniaki konsumujemy z ciepłą bakłażanową pastą, na którą według smaku możemy sobie pozwolić i w większej ilości.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie