PRZEPISY

Pikantna pasta z bakłażana

Pikantna pasta z bakłażana

bi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-starbi-star

Gęsta pasta z bakłażana jest doskonałym dodatkiem do grillowanego mięsa. Smaczne wegetariańskie danie przygotujemy gdy ją podamy z pieczonymi ziemniakami.

przepis,fotoprzepis,czosnek,bakłażan,ziemniaki,Dodatki warzywne,Przepisy na letnie grillowanie,Bezglutenowe,Sezonowe przepisy

Dodatki warzywne

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

20 min.

Trudność

średnia

Składniki

Składniki

bakłażan

500

195

gramów

kcal

cebula

60

27

gramów

kcal

cukier kryształ

3

61

łyżeczki

kcal

czarny pieprz mielony

1

17

łyżeczka

kcal

czosnek

5

27

ząbków

kcal

kminek

½

9

łyżeczki

kcal

kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu)

200

320

mililitrów

kcal

oliwa

3

396

łyżki

kcal

sól

0

??

kcal

woda

3

0

łyżki

kcal

ziemniaki

1000

920

gramów

kcal

 

Przepis

1. Cebulowo - czosnkowa baza

oliwa 3 łyżki  cebula 60 gramów  czosnek 5 ząbków

W woku rozgrzewamy olej i dodajemy do niego obraną, pokrojoną cebulę i obrane całe ząbki czosnku. Chwilkę smażymy.

W woku rozgrzewamy olej i dodajemy do niego...

2. 

cukier kryształ 3 łyżeczki  czarny pieprz mielony 1 łyżeczka

Dodajemy cukier i czarny mielony pieprz. Mieszamy aż cukier zacznie się karmelizować.

Dodajemy cukier i czarny mielony pieprz. Mieszamy...

3. 

bakłażan 500 gramów  woda 3 łyżki

Bakłażan myjemy, kroimy na kostki i dodajemy go do cebuli z czosnkiem. Smażymy, solimy i podlewamy wodą. 10 minut dusimy pod pokrywką do miękkości.

Bakłażan myjemy, kroimy na kostki i dodajemy go...

4. 

kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 200 mililitrów

Dodajemy śmietanę i według smaku dodajemy małą albo większą ostrą papryczkę chilli. Doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy z ognia, przekładamy do głębokiej miski i blenderem miksujemy na gładką pastę.

Dodajemy śmietanę i według smaku dodajemy...

5. Wskazówka na konsumpcję z pieczonymi ziemniakami (4 porcje)

ziemniaki 1000 gramów  kminek ½ łyżeczki  sól

Ziemniaki obieramy i układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypujemy je kminkiem i pieczemy na chrupiąco. Gotowe solimy.

Ziemniaki obieramy i układamy na blachę...

6. 

Ziemniaki konsumujemy z ciepłą bakłażanową pastą, na którą według smaku możemy sobie pozwolić i w większej ilości.

Ziemniaki konsumujemy z ciepłą bakłażanową...

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się