swiatwemnie.pl

Pieczony kurczak w papryce z frytkami

     

Chrupiący i lekko słony kurczak z chrupiącymi frytkami smażonymi na blasze. Żeby przyśpieszyć przygotowania, użyliśmy mrożone podsmażane frytki ziemniaczane.

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

Trudność

średnia

 

Kategorie:   

 

Kurczak
Masło50gramów
Mielona czerwona papryka3łyżeczki
Sól2łyżeczki
Woda100mililitrów
Ziemniaczane frytki mrożone

1. 

kurczak  sól 2 łyżeczki  mielona czerwona papryka 3 łyżeczki

Kurczaka myjemy, wewnątrz i na zewnątrz solimy oraz dobrze smarujemy papryką.

2. 

masło 50 g  woda 100 ml

Kurczak wkładamy do piekarnika i układamy na niego kawałki masła. Polewamy odrobiną wody. Przykrywamy i pieczemy przez 20 minut w gorącym piekarniku przy temperaturze 250°. Następnie temperaturę obniżamy na 220°C i pieczemy przez kolejne 20 minut.

3. 

Obracamy, ponownie przykrywamy i pieczemy następne 30 minut. Odkrywamy i pieczemy przez 15 minut z każdej strony na chrupiąco.

4. 

ziemniaczane frytki mrożone

Po wyciągnięciu kurczaka z piekarnika, wkładamy do niego suchą blachę, na którą wysypujemy frytki które smażymy na chrupiąco. Mieszamy. Frytki możemy przygotować także w domu, z surowych ziemniaków które smażymy na oleju.

5. 

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się