Pieczony kurczak w papryce z frytkami
Chrupiący i lekko słony kurczak z chrupiącymi frytkami smażonymi na blasze. Żeby przyśpieszyć przygotowania, użyliśmy mrożone podsmażane frytki ziemniaczane.
przepis,fotoprzepis,kurczak,mielona czerwona papryka,ziemniaczane frytki mrożone,Kurczak,Bezglutenowe
Kurczak
Składniki
Składniki
kurczak | - | ||
masło | 50 | gramów | |
mielona czerwona papryka | 3 | łyżeczki | |
sól | 2 | łyżeczki | |
woda | 100 | mililitrów | |
ziemniaczane frytki mrożone | - |
Przepis
1.
kurczak • sól 2 łyżeczki • mielona czerwona papryka 3 łyżeczki
Kurczaka myjemy, wewnątrz i na zewnątrz solimy oraz dobrze smarujemy papryką.
2.
masło 50 gramów • woda 100 mililitrów
Kurczak wkładamy do piekarnika i układamy na niego kawałki masła. Polewamy odrobiną wody. Przykrywamy i pieczemy przez 20 minut w gorącym piekarniku przy temperaturze 250°. Następnie temperaturę obniżamy na 220°C i pieczemy przez kolejne 20 minut.
3.
Obracamy, ponownie przykrywamy i pieczemy następne 30 minut. Odkrywamy i pieczemy przez 15 minut z każdej strony na chrupiąco.
4.
Po wyciągnięciu kurczaka z piekarnika, wkładamy do niego suchą blachę, na którą wysypujemy frytki które smażymy na chrupiąco. Mieszamy. Frytki możemy przygotować także w domu, z surowych ziemniaków które smażymy na oleju.
5.
Smacznego!