Pieczony kurczak w papryce z frytkami

Chrupiący i lekko słony kurczak z chrupiącymi frytkami smażonymi na blasze. Żeby przyśpieszyć przygotowania, użyliśmy mrożone podsmażane frytki ziemniaczane.
przepis,fotoprzepis,kurczak,mielona czerwona papryka,ziemniaczane frytki mrożone,Kurczak,Bezglutenowe
Kurczak
Składniki
Składniki
kurczak | 0 ?? | kcal | |
masło | 50 367 | gramów kcal | |
mielona czerwona papryka | 3 48 | łyżeczki kcal | |
sól | 2 0 | łyżeczki kcal | |
woda | 100 0 | mililitrów kcal | |
ziemniaczane frytki mrożone | 0 ?? | kcal |
Przepis
1.
kurczak • sól 2 łyżeczki • mielona czerwona papryka 3 łyżeczki
Kurczaka myjemy, wewnątrz i na zewnątrz solimy oraz dobrze smarujemy papryką.

2.
masło 50 gramów • woda 100 mililitrów
Kurczak wkładamy do piekarnika i układamy na niego kawałki masła. Polewamy odrobiną wody. Przykrywamy i pieczemy przez 20 minut w gorącym piekarniku przy temperaturze 250°. Następnie temperaturę obniżamy na 220°C i pieczemy przez kolejne 20 minut.

3.
Obracamy, ponownie przykrywamy i pieczemy następne 30 minut. Odkrywamy i pieczemy przez 15 minut z każdej strony na chrupiąco.

4.
Po wyciągnięciu kurczaka z piekarnika, wkładamy do niego suchą blachę, na którą wysypujemy frytki które smażymy na chrupiąco. Mieszamy. Frytki możemy przygotować także w domu, z surowych ziemniaków które smażymy na oleju.

5.
Smacznego!