swiatwemnie.pl

Kurczak na kurkumie

    

Złoty pieczony kurczak o wyjątkowym smaku, przygotowany w prosty sposób.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

1 h. 40 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:    

 

kurczak1sztuka
masło80gramów
przyprawa kurkuma2łyżeczki
sól2łyżeczki
woda100mililitrów

1. 

kurczak 1 sztuka  sól 2 łyżeczki  przyprawa kurkuma 2 łyżeczki  woda 100 mililitrów  masło 80 gramów

Kurczaka dobrze myjemy, solimy i smarujemy z obydwóch stron kurkumą. Wkładamy do brytfanny, podlewamy wodą a kurczaka obkładamy masłem.

2. 

Brytfannę zamykamy i pieczemy w piekarniku w 220°C przez 35 minut, kurczaka obracamy i jeszcze 35 minut pod przykrytą brytfanną pieczemy. Potem wierzch brytfanny - pokrywę wyciągamy i 10 minut na najwyższym stopniu temperatury dopiekamy, ponownie obracamy i jeszcze raz 10 minut zapiekamy z drugiej strony.

3. 

Podajemy z ryżem polanym wypiekiem.

Smacznego!

 

© 2011 - 2020 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się