Bożonarodzeniowe czekoladowe torciki
Przepis na mały bożonarodzeniowy smakołyk z kruchego ciasta z delikatnym kremem.
przepis,fotoprzepis,mąka luksusowa (00 extra),masło,masło,cukier puder,cukier puder,polewa czekoladowa,Ciasteczka,Boże Narodzenie
Ciasteczka
Składniki
Składniki
cukier puder | 120 | gramów | |
cukier puder | 3 | łyżki | |
cukier waniliowy | 1 | łyżka | |
cukrowe posypki kolorowe | - | ||
jajka kurze | 2 | sztuki | |
masło | 375 | gramów | |
mąka luksusowa (00 extra) | 370 | gramów | |
olej słonecznikowy | - | ||
polewa czekoladowa | 100 | gramów | |
proszek do pieczenia | ½ | opakowania | |
skórka z cytryny | - |
Przepis
1. Przygotowanie ciasta
mąka luksusowa (00 extra) 370 gramów • proszek do pieczenia ½ opakowania • masło 250 gramów • cukier puder 120 gramów • jajka kurze 2 sztuki • skórka z cytryny
Ze wszystkich składników wyrabiamy ciasto.
2. Wykrawanie i pieczenie
Z ciasta wykrawamy kółeczka i pieczemy na wysmarowanej tłuszczem blasze przez 10 minut w temperaturze 180°C.
3. Przygotowanie kremu
cukier puder 3 łyżki • cukier waniliowy 1 łyżka • masło 125 gramów
Miękkie masło mieszamy na gładką masę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. W ten sposób przygotowanym kremem łączymy ze sobą kółeczka.
4. Zdobienie
polewa czekoladowa 100 gramów • cukrowe posypki kolorowe
Gotowe torciki maczamy z jednej strony w polewie czekoladowej. Ozdabiamy je kolorową słodką posypką lub orzechami.
Smacznego!