swiatwemnie.pl

Ciastko kawowe

    

atwe w przygotowaniu i smaczne ciastko kawowe.

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

Trudność

niska

 

 

1. 

kawa rozpuszczalna 5 łyżeczek  woda 100 mililitrów  cukier kryształ 100 gramów

Kawę rozpuszczalną w garnuszku zalewamy wrzącą wodą. Cukier karmelizujemy na małym ogniu.

2. 

Do karmelu dodajemy kawę, mieszamy i pozostawiamy do wystygnięcia.

3. 

cukier puder 150 gramów  masło 130 gramów  jajka kurze 2 sztuki  cukier waniliowy 10 gramów  proszek do pieczenia 5 gramów  mąka chlebowa pszenna T750 500 gramów

Z cukru, masła, jajek, cukru waniliowego, proszku do pieczenia i kawowego karmelu wyrabiamy gładkie ciasto. Ciasto odstawiamy w chłodne miejsce, aby stężało.

4. 

Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy i wykrawamy z niego kwadraty.

5. 

polewa z białej czekolady

Ciastka pieczemy w średnio gorącym piekarniku na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Po wystygnięciu polewamy ciastka rozpuszczoną białą polewą czekoladową. Możemy je również udekorować drobnymi cukierniczymi ozdobami.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się