Niedźwiedzie łapki

Tradycyjne bożonarodzeniowe ciasteczka.
przepis,fotoprzepis,masło,mielone orzechy włoskie,kakao proszek,Ciasteczka,Boże Narodzenie
Ciasteczka
Składniki
Składniki
cukier puder | 90 350 | gramów kcal | |
cukier waniliowy | 24 87 | gramów kcal | |
cynamon mielony | 0 ?? | kcal | |
jajka kurze | 1 88 | sztuka kcal | |
kakao proszek | 20 62 | gramów kcal | |
masło | 150 1101 | gramów kcal | |
mielone orzechy włoskie | 80 540 | gramów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 200 694 | gramów kcal |
Przepis
1. Przygotowanie ciasta
mąka chlebowa pszenna T750 200 gramów • masło 150 gramów • cukier puder 90 gramów • mielone orzechy włoskie 80 gramów • kakao proszek 20 gramów • jajka kurze 1 sztuka • cukier waniliowy 8 gramów • cynamon mielony
Do mąki wkrawamy masło, dodajemy cukier, cukier waniliowy, zmielone orzechy, jajka, kakao i dwie szczypty cynamonu. Ciasto wyrabiamy ręcznie. Gdy będzie gotowe, odstawiamy w chłodne miejsce, aby stwardniało.

2. Rulon
Z ciasta robimy rulon, który kroimy na jednakowej wielkości kawałki.

3. Wciskamy ciasto
Kawałki ciasta wciskamy do wysmarowanych tłuszczem foremek. Pieczemy przez 13 minut w 150 °C.

4.
cukier waniliowy 16 gramów
Gorące ciasteczka wyciągamy z foremek i z obydwóch stron posypujemy cukrem waniliowym.

Smacznego!