swiatwemnie.pl

Niedźwiedzie łapki

     

Tradycyjne bożonarodzeniowe ciasteczka.

Pichcił

Ilość porcji

35

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

niska

 

 

1. Przygotowanie ciasta

mąka chlebowa pszenna T750 200 g  masło 150 g  cukier puder 90 g  mielone orzechy włoskie 80 g  kakao proszek 20 g  jajka kurze 1 sztuka  cukier waniliowy 8 g  cynamon mielony

Do mąki wkrawamy masło, dodajemy cukier, cukier waniliowy, zmielone orzechy, jajka, kakao i dwie szczypty cynamonu. Ciasto wyrabiamy ręcznie. Gdy będzie gotowe, odstawiamy w chłodne miejsce, aby stwardniało.

Przygotowanie ciasta

2. Rulon

Z ciasta robimy rulon, który kroimy na jednakowej wielkości kawałki.

Rulon

3. Wciskamy ciasto

Kawałki ciasta wciskamy do wysmarowanych tłuszczem foremek. Pieczemy przez 13 minut w 150 °C.

Wciskamy ciasto

4. 

cukier waniliowy 16 g

Gorące ciasteczka wyciągamy z foremek i z obydwóch stron posypujemy cukrem waniliowym.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się