PRZEPISY

Kruche klejone kółeczka

Kruche klejone kółeczka

Tradycyjny bożonarodzeniowy wypiek z dżemem z nietradycyjnego ciasta.

przepis,fotoprzepis,masło,mąka chlebowa pszenna T750,mąka chlebowa pszenna T750,cukier puder,cukier puder,Ciasteczka,Boże Narodzenie

Ciasteczka

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

Trudność

niska

 

Składniki

Składniki

cukier puder150gramów
cukier puder4łyżki
cukier waniliowy36gramów
masło250gramów
mąka chlebowa pszenna T750250gramów
mąka chlebowa pszenna T750-
mąka luksusowa pszenna T550250gramów
powidło według własnego wyboru-
śmietana do ubijania (30-33%)200mililitrów

 

Przepis

1. Ciasto

masło 250 gramów  śmietana do ubijania (30-33%) 200 mililitrów  mąka chlebowa pszenna T750 250 gramów  mąka luksusowa pszenna T550 250 gramów  cukier waniliowy 12 gramów  cukier puder 150 gramów

Siekamy masło, dodajemy śmietanę, mąkę chlebową i luksusową, cukier waniliowy i cukier puder.

2. 

Wyrabiamy dobrze ciasto. Mieszamy dopóki nie znikną najmniejsze nawet grudki tłuszczu.

3. 

mąka chlebowa pszenna T750

Część ciasta rozwałkowujemy na odpowiednią grubość. Z ciasta wykrawamy kółeczka i serduszka. W samym środku serduszek wykrawamy jeszcze małe dziurki.

4. 

powidło według własnego wyboru

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, aż ciasto nabierze różowej barwy. Po wystygnięciu smarujemy kółeczka dżemem, a potem łączymy je serduszkami.

5. 

cukier waniliowy 24 gramów  cukier puder 4 łyżki

Cukier puder mieszamy z cukrem waniliowym i posypujemy ciasteczka.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie