Kruche klejone kółeczka

Tradycyjny bożonarodzeniowy wypiek z dżemem z nietradycyjnego ciasta.
przepis,fotoprzepis,masło,mąka chlebowa pszenna T750,mąka chlebowa pszenna T750,cukier puder,cukier puder,Ciasteczka,Boże Narodzenie
Ciasteczka
Składniki
Składniki
cukier puder | 150 582 | gramów kcal | |
cukier puder | 4 156 | łyżki kcal | |
cukier waniliowy | 36 130 | gramów kcal | |
masło | 250 1835 | gramów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 250 868 | gramów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 0 ?? | kcal | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 250 890 | gramów kcal | |
powidło według własnego wyboru | 0 ?? | kcal | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 200 622 | mililitrów kcal |
Przepis
1. Ciasto
masło 250 gramów • śmietana do ubijania (30-33%) 200 mililitrów • mąka chlebowa pszenna T750 250 gramów • mąka luksusowa pszenna T550 250 gramów • cukier waniliowy 12 gramów • cukier puder 150 gramów
Siekamy masło, dodajemy śmietanę, mąkę chlebową i luksusową, cukier waniliowy i cukier puder.

2.
Wyrabiamy dobrze ciasto. Mieszamy dopóki nie znikną najmniejsze nawet grudki tłuszczu.

3.
Część ciasta rozwałkowujemy na odpowiednią grubość. Z ciasta wykrawamy kółeczka i serduszka. W samym środku serduszek wykrawamy jeszcze małe dziurki.

4.
powidło według własnego wyboru
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, aż ciasto nabierze różowej barwy. Po wystygnięciu smarujemy kółeczka dżemem, a potem łączymy je serduszkami.

5.
cukier waniliowy 24 gramów • cukier puder 4 łyżki
Cukier puder mieszamy z cukrem waniliowym i posypujemy ciasteczka.

Smacznego!