PRZEPISY

Ciasteczka kokosowe

Ciasteczka kokosowe

Kruche kokosowe ciasteczka nadziewane dżemem. Ciasteczka są posmarowane łagodnym kremem i obsypane kokosem. Idealnie nadają się na bożonarodzeniowy stół.

przepis,fotoprzepis,masło,masło,wiórki kokosowe,wiórki kokosowe,Ciasteczka,Boże Narodzenie

Ciasteczka

Pichcił

Ilość porcji

40

Czas przygotowania

45 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

cukier puder125gramów
cukier puder3łyżki
cukier waniliowy20gramów
masło330gramów
mleko półtłuste 1,5%170mililitrów
mąka chlebowa pszenna T750250gramów
mąka tortowa pszenna T4502łyżki
polewa czekoladowa-
powidło porzeczkowe-
wiórki kokosowe125gramów
wiórki kokosowe-
żółtko jajka1sztuka

 

Przepis

1. Przygotowanie ciasta

masło 250 gramów  mąka chlebowa pszenna T750 250 gramów  cukier waniliowy 10 gramów  wiórki kokosowe 125 gramów  żółtko jajka 1 sztuka  cukier puder 125 gramów

Miękką margarynę, mąkę, cukier, kokos i żółtko mieszamy i wyrabiamy ciasto, które odstawiamy na chwilę w chłodne miejsce.

2. 

Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość około 0,5 cm i wykrawamy z niego kółeczka.

3. 

Kółeczka układamy na blasze i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 °C przez około 7 minut (powinny zostać blade).

4. 

Upieczone ciasteczka odstawiamy na chwilę, aby wystygły.

5. 

powidło porzeczkowe

Kółeczka smarujemy kwaskowatym dżemem i łączymy je ze sobą.

6. Przygotowanie nadzienia

mleko półtłuste 1,5% 170 mililitrów  mąka tortowa pszenna T450 2 łyżki

Mąkę mieszamy w odrobinie zimnego mleka i razem z resztą mleka gotujemy gęsty krem.

7. Nadziewanie i zdobienie

cukier puder 3 łyżki  cukier waniliowy 10 gramów  masło 80 gramów

Miękkie masło mieszamy z cukrem i powoli, ubijając, dodajemy do niego wystudzony mączny krem. Ubijamy gładki krem. Wierzch złączonych ciasteczek smarujemy kremem.

8. 

wiórki kokosowe

Ciasteczka obtaczamy w kokosie.

9. 

polewa czekoladowa

Ozdabiamy polewą czekoladową.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie