swiatwemnie.pl

Ciasteczka kokosowe

     

Kruche kokosowe ciasteczka nadziewane dżemem. Ciasteczka są posmarowane łagodnym kremem i obsypane kokosem. Idealnie nadają się na bożonarodzeniowy stół.

Pichcił

Ilość porcji

40

Czas przygotowania

45 min.

Trudność

średnia

 

 

1. Przygotowanie ciasta

masło 250 gramów  mąka chlebowa pszenna T750 250 gramów  cukier waniliowy 10 gramów  wiórki kokosowe 125 gramów  żółtko jajka 1 sztuka  cukier puder 125 gramów

Miękką margarynę, mąkę, cukier, kokos i żółtko mieszamy i wyrabiamy ciasto, które odstawiamy na chwilę w chłodne miejsce.

Przygotowanie ciasta

2. 

Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość około 0,5 cm i wykrawamy z niego kółeczka.

3. 

Kółeczka układamy na blasze i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 °C przez około 7 minut (powinny zostać blade).

4. 

Upieczone ciasteczka odstawiamy na chwilę, aby wystygły.

5. 

powidło porzeczkowe

Kółeczka smarujemy kwaskowatym dżemem i łączymy je ze sobą.

6. Przygotowanie nadzienia

mleko półtłuste 1,5% 170 mililitrów  mąka tortowa pszenna T450 2 łyżki

Mąkę mieszamy w odrobinie zimnego mleka i razem z resztą mleka gotujemy gęsty krem.

Przygotowanie nadzienia

7. Nadziewanie i zdobienie

cukier puder 3 łyżki  cukier waniliowy 10 gramów  masło 80 gramów

Miękkie masło mieszamy z cukrem i powoli, ubijając, dodajemy do niego wystudzony mączny krem. Ubijamy gładki krem. Wierzch złączonych ciasteczek smarujemy kremem.

Nadziewanie i zdobienie

8. 

wiórki kokosowe

Ciasteczka obtaczamy w kokosie.

9. 

polewa czekoladowa

Ozdabiamy polewą czekoladową.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się