swiatwemnie.pl

Ciasteczka kokosowe

Kruche kokosowe ciasteczka nadziewane dżemem. Ciasteczka są posmarowane łagodnym kremem i obsypane kokosem. Idealnie nadają się na bożonarodzeniowy stół.

 

Ilość porcji: 40

Czas przygotowania: 45 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

 

 
 

1. Przygotowanie ciasta

margaryna 250 g  mąka chlebowa pszenna T750 250 g  cukier waniliowy 10 g  wiórki kokosowe 125 g  żółtko jajka 1 sztuka  cukier puder 125 g

Miękką margarynę, mąkę, cukier, kokos i żółtko mieszamy i wyrabiamy ciasto, które odstawiamy na chwilę w chłodne miejsce.

Przygotowanie ciasta

2. 

Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość około 0,5 cm i wykrawamy z niego kółeczka.

3. 

Kółeczka układamy na blasze i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 °C przez około 7 minut (powinny zostać blade).

4. 

Upieczone ciasteczka odstawiamy na chwilę, aby wystygły.

5. 

dżem porzeczkowy

Kółeczka smarujemy kwaskowatym dżemem i łączymy je ze sobą.

6. Przygotowanie nadzienia

mleko półtłuste 1,5% 170 ml  mąka tortowa pszenna T450 2 łyżki

Mąkę mieszamy w odrobinie zimnego mleka i razem z resztą mleka gotujemy gęsty krem.

Przygotowanie nadzienia

7. Nadziewanie i zdobienie

cukier puder 3 łyżki  cukier waniliowy 10 g  masło 80 g

Miękkie masło mieszamy z cukrem i powoli, ubijając, dodajemy do niego wystudzony mączny krem. Ubijamy gładki krem. Wierzch złączonych ciasteczek smarujemy kremem.

Nadziewanie i zdobienie

9. 

wiórki kokosowe

Ciasteczka obtaczamy w kokosie.

10. 

polewa czekoladowa

Ozdabiamy polewą czekoladową.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się