Smażony karp
![Smażony karp](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00001574/img_pl_4x3/smazony-karp_00180.jpg)
Klasyczny przepis na przygotowanie smażonych dzwoneczków z karpia.
przepis,fotoprzepis,karp - dzwonki,Ryby,Boże Narodzenie,Bezlaktozowe
Ryby
Składniki
Składniki
bułka tarta | - | ||
jajka kurze | - | ||
karp - dzwonki | 4 | sztuki | |
mąka chlebowa pszenna T750 | - | ||
olej rzepakowy | - | ||
sól | - |
Przepis
1.
karp - dzwonki 4 sztuki
Dzwonki karpia myjemy i osuszamy. Ilość dzwonków zależy od ilości i apetytu konsumujących :)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001574/small/IMG_6991.jpg)
2.
Z dzwonków ściągamy skórę.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001574/small/IMG_6996.jpg)
3.
mąka chlebowa pszenna T750 • jajka kurze • sól • bułka tarta
Porcje karpia dostatecznie solimy i panierujemy w klasycznej potrójnej panierce: mąka, roztrzepane jajko z solą, bułka tarta. Ilość składników do panierowania zależy od ilości dzwonków karpia, które będziemy panierować.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001574/small/IMG_7155.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001574/small/IMG_7170.jpg)
Smacznego!