Naleśnikowa rolada z twarogiem
![Naleśnikowa rolada z twarogiem](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00001889/img_pl_4x3/nalesnikowa-rolada-z-twarogiem_00180.jpg)
Świetna rolada z naleśników, która wybornie smakuje wszystkim.
przepis,fotoprzepis,twaróg wiejski z grudkami,dżem owocowy,różne owoce,Naleśniki,Rolady
Naleśniki
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 50 | gramów | |
cukier puder | - | ||
cynamon mielony | - | ||
dżem owocowy | 150 | gramów | |
jajka kurze | 1 | sztuka | |
masło | 60 | gramów | |
mleko tłuste 3,5% | 600 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 220 | gramów | |
olej słonecznikowy | 1 | łyżeczka | |
różne owoce | 120 | gramów | |
skrobia kukurydziana | 20 | gramów | |
sól | 1 | szczypta | |
twaróg wiejski z grudkami | 500 | gramów | |
woda sodowa | 300 | mililitrów |
Przepis
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001889/small/IMG_1929.jpg)
2.
mleko tłuste 3,5% 300 mililitrów • woda sodowa 300 mililitrów • sól 1 szczypta • jajka kurze 1 sztuka • olej słonecznikowy 1 łyżeczka
Dodajemy mleko, sodę, szczyptę soli, jajko i trochę oleju. Mieszamy aż powstanie gładkie ciasto.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001889/small/IMG_1931.jpg)
3.
Większą chochlą nalewamy ciasto na suchą patelnię (średnica 18 cm), smażymy z jednej...
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001889/small/IMG_1937.jpg)
4.
...i z drugiej strony. Naleśniki mają być nie całkiem cienkie przez co z przygotowanego ciasta usmażymy 8 sztuk.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001889/small/IMG_1938.jpg)
5.
mleko tłuste 3,5% 300 mililitrów • cukier kryształ 50 gramów • skrobia kukurydziana 20 gramów
Z mleka, cukru oraz skrobi kukurydzianej (lub waniliowego budyniu w proszku) gotujemy budyń. Ostudzamy w zimnej kąpieli,...
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001889/small/IMG_1942.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001889/small/IMG_1944.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001889/small/IMG_1946.jpg)
8.
dżem owocowy 150 gramów
Naleśniki rozkładamy na papier do pieczenia, tak aby się w 1/5 pokrywały. Zakryte części naleśnika smarujemy lekko rozmieszanym dżemem. Na końcu smarujemy dżemem cały pas naleśnika.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001889/small/IMG_1952.jpg)
9.
Na naleśniki równomiernie nakładamy twarogowe nadzienie.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001889/small/IMG_1955.jpg)
10.
różne owoce 120 gramów
Nadzienie twarogowe równomiernie rozsmarowujemy. Na początek rolady układamy drobne owoce wedle smaku.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001889/small/IMG_1963.jpg)
11.
Przy pomocy papieru do pieczenia rozpoczynamy zawijanie rolady.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001889/small/IMG_1966.jpg)
12.
Zwiniętą roladę zapakowujemy do papieru na którym ją zawijaliśmy i wkładamy na godzinę do lodówki.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001889/small/IMG_1968.jpg)
13.
cukier puder • cynamon mielony
Stężoną wyciągamy z lodówki a następnie ostrym nożem kroimy na porcje. Posypujemy przesianym cukrem pudrem i cynamonem.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001889/small/IMG_1995.jpg)
14.
Przed podaniem zostawiamy każdą porcję na chwilę w temperaturze pokojowej. Wtedy rolada jest najsmaczniejsza. Oczywiście można także skonsumować chłodną, bezpośrednio z lodówki, co docenimy zwłaszcza w lecie.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001889/small/IMG_2028.jpg)
Smacznego!