PRZEPISY

Naleśnikowa rolada z twarogiem

Naleśnikowa rolada z twarogiem

Świetna rolada z naleśników, która wybornie smakuje wszystkim.

przepis,fotoprzepis,twaróg wiejski z grudkami,dżem owocowy,różne owoce,Naleśniki,Rolady

Naleśniki

Pichcił

Ilość porcji

14

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

Kategorie

Naleśniki  Rolady  

 

Składniki

Składniki

cukier kryształ50gramów
cukier puder-
cynamon mielony-
dżem owocowy150gramów
jajka kurze1sztuka
masło60gramów
mleko tłuste 3,5%600mililitrów
mąka chlebowa pszenna T750220gramów
olej słonecznikowy1łyżeczka
różne owoce120gramów
skrobia kukurydziana20gramów
sól1szczypta
twaróg wiejski z grudkami500gramów
woda sodowa300mililitrów

 

Przepis

1. 

mąka chlebowa pszenna T750 220 gramów

Do miski wsypujemy mąkę.

2. 

mleko tłuste 3,5% 300 mililitrów  woda sodowa 300 mililitrów  sól 1 szczypta  jajka kurze 1 sztuka  olej słonecznikowy 1 łyżeczka

Dodajemy mleko, sodę, szczyptę soli, jajko i trochę oleju. Mieszamy aż powstanie gładkie ciasto.

3. 

Większą chochlą nalewamy ciasto na suchą patelnię (średnica 18 cm), smażymy z jednej...

4. 

...i z drugiej strony. Naleśniki mają być nie całkiem cienkie przez co z przygotowanego ciasta usmażymy 8 sztuk.

5. 

mleko tłuste 3,5% 300 mililitrów  cukier kryształ 50 gramów  skrobia kukurydziana 20 gramów

Z mleka, cukru oraz skrobi kukurydzianej (lub waniliowego budyniu w proszku) gotujemy budyń. Ostudzamy w zimnej kąpieli,...

6. 

masło 60 gramów

....dodajemy masło...

7. 

twaróg wiejski z grudkami 500 gramów

...i twaróg. Mieszamy na krem.

8. 

dżem owocowy 150 gramów

Naleśniki rozkładamy na papier do pieczenia, tak aby się w 1/5 pokrywały. Zakryte części naleśnika smarujemy lekko rozmieszanym dżemem. Na końcu smarujemy dżemem cały pas naleśnika.

9. 

Na naleśniki równomiernie nakładamy twarogowe nadzienie.

10. 

różne owoce 120 gramów

Nadzienie twarogowe równomiernie rozsmarowujemy. Na początek rolady układamy drobne owoce wedle smaku.

11. 

Przy pomocy papieru do pieczenia rozpoczynamy zawijanie rolady.

12. 

Zwiniętą roladę zapakowujemy do papieru na którym ją zawijaliśmy i wkładamy na godzinę do lodówki.

13. 

cukier puder  cynamon mielony

Stężoną wyciągamy z lodówki a następnie ostrym nożem kroimy na porcje. Posypujemy przesianym cukrem pudrem i cynamonem.

14. 

Przed podaniem zostawiamy każdą porcję na chwilę w temperaturze pokojowej. Wtedy rolada jest najsmaczniejsza. Oczywiście można także skonsumować chłodną, bezpośrednio z lodówki, co docenimy zwłaszcza w lecie.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie