Placuszki z dżemem

Łatwy i szybki sposób na przygotowanie słodkich placuszków według tradycyjnego przepisu.
przepis,fotoprzepis,mąka chlebowa pszenna T750,dżem owocowy,Słodkie śniadania
Słodkie śniadania
Kategorie
Słodkie śniadania ›Składniki
Składniki
cukier puder | 4 156 | łyżki kcal | |
dżem owocowy | 0 ?? | kcal | |
jajka kurze | 3 264 | sztuki kcal | |
masło | 4 441 | łyżki kcal | |
mleko półtłuste 1,5% | ½ 240 | litra kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 350 1215 | gramów kcal | |
olej słonecznikowy | 0 ?? | kcal | |
proszek do pieczenia | 2 8 | łyżeczki kcal |
Przepis
1.
masło 4 łyżki • mąka chlebowa pszenna T750 350 gramów • cukier puder 4 łyżki • jajka kurze 3 sztuki • mleko półtłuste 1,5% ½ litra • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Masło rozpuszczamy i ostudzamy. Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia, dodajemy mleko, masło, jajka i wszystko dobrze razem mieszamy.

2.
olej słonecznikowy • dżem owocowy
Na patelni podgrzewamy troszkę oleju i chochelką nalewamy ciasto tworząc małe placuszki. Placuszki pieczemy z obydwóch stron. Podajemy posmarowane dżemem lub delikatnie posypane cukrem pudrem. Smakują dobrze na ciepło jak i na zimno.

Smacznego!