swiatwemnie.pl

Naleśniki z jabłkami

     

Delikatnie syte naleśniki o słodko-kwaśnym smaku jabłek. Podajemy posypane cukrem pudrem zmieszanym z cynamonem.

Pichcił

Ilość porcji

12

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

stredná

 

Kategorie:   

 

 
 
Cukier kryształ30gramów
Jabłka tarte300gramów
Jajka kurze3sztuki
Mleko półtłuste 1,5%400mililitrów
Mąka chlebowa pszenna t750400gramów
Oliwa1łyżeczka
Proszek do pieczenia½łyżeczki
Sól
Woda mineralna300mililitrów
Ziemniaki120gramów

1. 

ziemniaki 120 g

Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości.

2. 

jabłka tarte 300 g

Jabłka obieramy i trzemy na grubo.

3. 

mąka chlebowa pszenna T750 400 g  cukier kryształ 30 g  sól  woda mineralna 300 ml  mleko półtłuste 1,5% 400 ml  jajka kurze 3 sztuki

Z mąki, cukru, szczypty soli, wody mineralnej, mleka, jajek i rozgniecionych ziemniaków wyrabiamy gładkie ciasto.

4. 

proszek do pieczenia ½ łyżeczki

Dodajemy jabłka i proszek do pieczenia.

5. 

oliwa 1 łyżeczka

Z ciasta smażymy naleśniki. Podczas pieczenia pierwszego naleśnika patelnię delikatnie smarujemy olejem, potem smażymy już bez oleju. Ciasto przy nabieraniu zawsze mieszamy, aby jabłka nie opadały na dno.

6. 

Na jeden naleśnik użyjemy około 100 ml ciasta. Smażymy na średnim ogniu z każdej strony przez około 2 minuty.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się