Naleśniki z jabłkami
Delikatnie syte naleśniki o słodko-kwaśnym smaku jabłek. Podajemy posypane cukrem pudrem zmieszanym z cynamonem.
przepis,fotoprzepis,jabłka tarte,Naleśniki,Sezonowe przepisy
Naleśniki
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 30 | gramów | |
jabłka tarte | 300 | gramów | |
jajka kurze | 3 | sztuki | |
mleko półtłuste 1,5% | 400 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 400 | gramów | |
oliwa | 1 | łyżeczka | |
proszek do pieczenia | ½ | łyżeczki | |
sól | - | ||
woda mineralna | 300 | mililitrów | |
ziemniaki | 120 | gramów |
Przepis


3.
mąka chlebowa pszenna T750 400 gramów • cukier kryształ 30 gramów • sól • woda mineralna 300 mililitrów • mleko półtłuste 1,5% 400 mililitrów • jajka kurze 3 sztuki
Z mąki, cukru, szczypty soli, wody mineralnej, mleka, jajek i rozgniecionych ziemniaków wyrabiamy gładkie ciasto.


5.
oliwa 1 łyżeczka
Z ciasta smażymy naleśniki. Podczas pieczenia pierwszego naleśnika patelnię delikatnie smarujemy olejem, potem smażymy już bez oleju. Ciasto przy nabieraniu zawsze mieszamy, aby jabłka nie opadały na dno.

6.
Na jeden naleśnik użyjemy około 100 ml ciasta. Smażymy na średnim ogniu z każdej strony przez około 2 minuty.

Smacznego!