swiatwemnie.pl

Naleśniki z jabłkami

    

Delikatnie syte naleśniki o słodko-kwaśnym smaku jabłek. Podajemy posypane cukrem pudrem zmieszanym z cynamonem.

Pichcił

Ilość porcji

12

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

 

 

cukier kryształ30gramów
jabłka tarte300gramów
jajka kurze3sztuki
mleko półtłuste 1,5%400mililitrów
mąka chlebowa pszenna T750400gramów
oliwa1łyżeczka
proszek do pieczenia½łyżeczki
sól-
woda mineralna300mililitrów
ziemniaki120gramów

1. 

ziemniaki 120 gramów

Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości.

2. 

jabłka tarte 300 gramów

Jabłka obieramy i trzemy na grubo.

3. 

mąka chlebowa pszenna T750 400 gramów  cukier kryształ 30 gramów  sól  woda mineralna 300 mililitrów  mleko półtłuste 1,5% 400 mililitrów  jajka kurze 3 sztuki

Z mąki, cukru, szczypty soli, wody mineralnej, mleka, jajek i rozgniecionych ziemniaków wyrabiamy gładkie ciasto.

4. 

proszek do pieczenia ½ łyżeczki

Dodajemy jabłka i proszek do pieczenia.

5. 

oliwa 1 łyżeczka

Z ciasta smażymy naleśniki. Podczas pieczenia pierwszego naleśnika patelnię delikatnie smarujemy olejem, potem smażymy już bez oleju. Ciasto przy nabieraniu zawsze mieszamy, aby jabłka nie opadały na dno.

6. 

Na jeden naleśnik użyjemy około 100 ml ciasta. Smażymy na średnim ogniu z każdej strony przez około 2 minuty.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się