Naleśnikowy przysmak

Naleśniki trochę na inny sposób, doprawione tradycyjną kombinacją jabłek i cynamonu. Tym, że naleśniki są grubsze, zaoszczędzą wam czas a ich smak jest doskonały.
przepis,fotoprzepis,mąka chlebowa pszenna T750,mleko półtłuste 1,5%,jabłka,Naleśniki,Sezonowe przepisy
Naleśniki
Pichcił
Ilość porcji
4
Masa porcji
232 g
Energia porcji
300 kcal
Czas przygotowania
30 min.
Trudność
średnia
Kategorie
Naleśniki › Sezonowe przepisy › Sezon - Jabłka (jesień) › Desery z jabłek › Sezon - Jabłka (zima) ›Składniki
Składniki
| cukier kryształ | 1 61 | łyżka kcal | |
| cukier waniliowy | 1 73 | opakowanie kcal | |
| cynamon mielony | ¼ 4 | łyżeczki kcal | |
| jabłka | 2 183 | sztuki kcal | |
| jajka kurze | 1 88 | sztuka kcal | |
| mleko półtłuste 1,5% | 300 144 | mililitrów kcal | |
| mąka chlebowa pszenna T750 | 150 521 | gramów kcal | |
| polewa czekoladowa | 15 89 | gramów kcal | |
| powidło morelowe | 20 39 | gramów kcal | |
| woda sodowa | 50 0 | mililitrów kcal |
Przepis
1.
mąka chlebowa pszenna T750 150 gramów • mleko półtłuste 1,5% 300 mililitrów • jajka kurze 1 sztuka • woda sodowa 50 mililitrów • cukier kryształ 1 łyżka • cukier waniliowy 1 opakowanie
W misce ubijamy jajko, mleko, cukier i cukier waniliowy, mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, tak aby wytworzyło się gładkie ciasto.

2.
jabłka 2 sztuki • cynamon mielony ¼ łyżeczki
Na patelni roztapiamy masło, dodajemy obrane, na cienkie plasterki pokrojone jabłko i chwilkę przykryte dusimy, dopóki nie zmięknie.

3.
Podduszone jabłka posypujemy cynamonem i ostrożnie zalewamy połową ciasta.

4.
powidło morelowe 20 gramów
Powoli smażymy grubszy naleśnik z obydwóch stron a po wyciągnięciu smarujemy warstwą morelowego dżemu.

5.
W ten sam sposób przygotowujemy drugi naleśnik i przykrywamy nim naleśnika z dżemem.


7.
Kroimy na trójkąty i podajemy z bitą śmietaną.

Smacznego!























