swiatwemnie.pl

Piankowe koszyczki

     

Kruche i słodkie bożonarodzeniowe ciasteczka.

Pichcił

Ilość porcji

20

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

 

 

1. 

mąka chlebowa pszenna T750 210 g  cukier puder 30 g  masło 100 g  żółtko jajka 2 sztuki

Wymienione składniki wkładamy do głębokiej miski.

2. 

Wyrabiamy ciasto, owijamy w folię spożywczą i odkładamy na pół godziny do odpoczęcia w chłodne miejsce .

3. 

Ciasto rozdzielamy na 20 równych części i ugniatamy do foremek na koszyczki.

4. 

Pieczemy 16 minut-y w temperaturze 180 °C.

5. 

Ostudzone koszyczki delikatnie wyciągamy z foremek.

6. 

białko jajka  sól 1 szczypta

Z białek ubijamy gęstą pianę.

7. 

cukier puder 320 g

Dodajemy cukier.

8. 

Pianę dalej ubijamy w gorącej parnej kąpieli. W temperaturze 70°C i więcej podgrzewamy ciągle ubijając 5 - 10 minut.

9. 

Podgrzanym piankowym nadzieniem napełniamy rękaw cukierniczy z wsadzonym szerokim czubkiem.

10. 

Pianę wyciskamy do koszyczków...

11. 

dekoracja cukiernicza-płatki

...i ozdabiamy białymi cukierniczymi płatkami.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się