swiatwemnie.pl

Piankowe koszyczki

Piankowe koszyczki

    

Kruche i słodkie bożonarodzeniowe ciasteczka.

przepis,fotoprzepis,mąka chlebowa pszenna T750,masło,Babeczki,Boże Narodzenie

Babeczki

Pichcił

Ilość porcji

20

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

 

 

Przepis

1. 

mąka chlebowa pszenna T750 210 gramów  cukier puder 30 gramów  masło 100 gramów  żółtko jajka 2 sztuki

Wymienione składniki wkładamy do głębokiej miski.

2. 

Wyrabiamy ciasto, owijamy w folię spożywczą i odkładamy na pół godziny do odpoczęcia w chłodne miejsce .

3. 

Ciasto rozdzielamy na 20 równych części i ugniatamy do foremek na koszyczki.

4. 

Pieczemy 16 minut-y w temperaturze 180 °C.

5. 

Ostudzone koszyczki delikatnie wyciągamy z foremek.

6. 

białko jajka  sól 1 szczypta

Z białek ubijamy gęstą pianę.

7. 

cukier puder 320 gramów

Dodajemy cukier.

8. 

Pianę dalej ubijamy w gorącej parnej kąpieli. W temperaturze 70°C i więcej podgrzewamy ciągle ubijając 5 - 10 minut.

9. 

Podgrzanym piankowym nadzieniem napełniamy rękaw cukierniczy z wsadzonym szerokim czubkiem.

10. 

Pianę wyciskamy do koszyczków...

11. 

dekoracja cukiernicza-płatki

...i ozdabiamy białymi cukierniczymi płatkami.

Smacznego!

 

© 2011 - 2022 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się