swiatwemnie.pl

Herbatniki

     

Klasyczny bożonarodzeniowy wypiek z delikatnego ciasta.

Pichcił

Ilość porcji

100

Czas przygotowania

50 min.

Trudność

niska

 

 

1. Przygotowanie ciasta

mąka luksusowa (00 extra) 500 g  cukier puder 200 g  masło 100 g  jajka kurze 2 sztuki  mleko półtłuste 1,5% 3 łyżki  proszek do pieczenia ½ opakowania  skórka z cytryny  soda oczyszczona ½ łyżeczki

Ze wszystkich składników wyrabiamy ciasto.

2. Formowanie ciasta

Następnie ciasto przeciskamy przez ozdobną formę na maszynce do mięsa.

Formowanie ciasta

3. 

Jeżeli nie posiadamy ozdobnej foremki do maszynki, możemy ciasto wykrawać za pomocą tradycyjnych foremek.

4. Pieczenie

Pieczemy przy użyciu folii na pieczenie przez 6 - 8 minut w temperaturze 150°-180° C.

Pieczenie

5. Dekorowanie

polewa czekoladowa 1 opakowanie

Herbatniki maczamy w roztopionej czekoladowej polewie.

Dekorowanie

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się