swiatwemnie.pl

Kawowce

Doskonałe kawowe mini ciasteczka z czekoladą i migdałem na wierzchu.

 

Ilość porcji: 25

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

 

 
 
Cukier puder50gramów
Czekolada 85%100gramów
Espresso50mililitrów
Masło100gramów
Mąka luksusowa pszenna t550200gramów
Polewa cukiernicza orzechowa50gramów
Słodkie migdały50gramów
Żółtko jajka1sztuka

1. Masa czekoladowo - kawowa

espresso 50 ml  czekolada 85% 100 g

Zaparzamy mocne espresso. Gorzką czekoladę połamaną na drobne kawałki roztapiamy w kąpieli wodnej. Do roztopionej już czekolady dodajemy espresso.

Masa czekoladowo - kawowa

2. Przygotowanie ciasta

masło 100 g  cukier puder 50 g  żółtko jajka 1 sztuka

Czekamy aż masło trochę zmięknie. Potem kroimy je na mniejsze kawałki, które mieszamy z cukrem pudrem i żółtkiem z jajka.

Przygotowanie ciasta

3. Ugniatanie ciasta

mąka luksusowa pszenna T550 200 g

Do masy dodajemy 1 łyżkę stołową masy czekoladowo - kawowej. Dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto.

Ugniatanie ciasta

4. Pieczenie

Ciasto odstawiamy na godzinę do lodówki, aby dojrzało. Rozgrzewamy piekarnik do 150 ° C. Ciasto rozwałkowujemy do grubości około 3 mm. Wykrawamy z niego kwiatuszki lub kółeczka, które potem układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 10 minut w temperaturze 150 ° C.

Pieczenie

5. Zdobienie

polewa cukiernicza orzechowa 50 g  słodkie migdały 50 g

Kółeczka i kwiatuszki łączymy ze sobą masą czekoladowo - kawową. Do łączenia dwóch połówek użyjemy 1 łyżeczki masy. Następnie ozdabiamy ciasteczka polewą cukierniczą i słodkimi migdałami.

Zdobienie

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się