Muffiny z winogronami i śliwkami

Miękkie muffiny z winogronami i suszonymi śliwkami ucieszą każde dziecko i dorosłych.
przepis,fotoprzepis,winogrona czerwone,śliwki suszone,Muffiny
Muffiny
Pichcił
Ilość porcji
8
Masa porcji
123 g
Energia porcji
286 kcal
Czas przygotowania
40 min.
Trudność
niska
Kategorie
Muffiny ›Składniki
Składniki
cukier kryształ | 50 201 | gramów kcal | |
jajka kurze | 1 88 | sztuka kcal | |
kakao proszek | 40 123 | gramów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 200 694 | gramów kcal | |
olej rzepakowy | 80 720 | gramów kcal | |
proszek do pieczenia | 1 4 | łyżeczka kcal | |
winogrona czerwone | 200 140 | gramów kcal | |
zsiadłe mleko 3,6% | 300 180 | mililitrów kcal | |
śliwki suszone | 50 136 | gramów kcal |
Przepis
1.
mąka chlebowa pszenna T750 200 gramów • proszek do pieczenia 1 łyżeczka • kakao proszek 40 gramów
Razem mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao.

2.
olej rzepakowy 80 gramów • zsiadłe mleko 3,6% 300 mililitrów • jajka kurze 1 sztuka • cukier kryształ 50 gramów
W większej misce mieszamy jajko razem z olejem i zsiadłym mlekiem. Dodajemy cukier.

3.
winogrona czerwone 200 gramów • śliwki suszone 50 gramów
Do ciekłej masy stopniowo dodajemy sypką masę. Do ciasta delikatnie dodajemy pozbawione pestek winogrona i na drobno pokrojone suszone śliwki.

4.
Ciasto wlewamy do koszyczków na muffiny. Pieczemy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C.

Smacznego!