swiatwemnie.pl

Morelowe kulki

     

Tradycyjne morelowe kulki z kuchni naszej babci. Podajemy według smaku z posypką z bułki tartej, z makiem, albo z mielonymi włoskimi orzechami.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

50 min.

Trudność

średnia

 

 

1. 

mleko tłuste 3,5% 300 ml

Mleko podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do wrzenia.

2. 

mąka luksusowa pszenna T550 360 g  sól 1 szczypta

Do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli i wlewamy ciepłe mleko. Mieszamy.

3. 

jajka kurze 1 sztuka

Dodajemy jajko i wyrabiamy zwarte ciasto.

4. 

mąka luksusowa pszenna T550

Ciasto przekładamy na stolnicę posypaną mąką i dobrze ugniatamy.

5. 

mąka luksusowa pszenna T550

Ciasto ponownie podsypujemy mąką według potrzeby i rozwałkowujemy na grubość około 3 mm.

6. 

morele 14 sztuk

Według wielkości moreli z ciasta wykrawamy kwadraciki...

7. 

...i morele w nie owijamy. W miejscu gdzie ciasto łączymy, smarujemy wodą.

8. 

W garnku doprowadzamy wodę do wrzenia i wkładamy do niej kulki.

9. 

Kulki gotujemy na średnim ogniu, aż wypłyną na wierzch, około 20 minut. Po wypłynięciu wszystkich gotujemy je jeszcze na średnim ogniu przez 5 minut.

10. 

bułka tarta 4 łyżki  cukier puder 2 łyżki

Na patelni na sucho smażymy bułkę tartą. Do studzącej się dodajemy cukier.

11. 

mak mielony 4 łyżki  cukier puder 2 łyżki

Na makową posypkę mieszamy mielony mak z cukrem, w ilości według potrzeby.

12. 

masło

Kulki serwujemy z posypką i polewamy roztopionym masłem.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się