Morelowe kulki

Tradycyjne morelowe kulki z kuchni naszej babci. Podajemy według smaku z posypką z bułki tartej, z makiem, albo z mielonymi włoskimi orzechami.
przepis,fotoprzepis,morele,Słodkie dania
Słodkie dania
Składniki
Składniki
bułka tarta | 4 224 | łyżki kcal | |
cukier puder | 4 156 | łyżki kcal | |
jajka kurze | 1 88 | sztuka kcal | |
mak mielony | 4 325 | łyżki kcal | |
masło | 0 ?? | kcal | |
mleko tłuste 3,5% | 300 192 | mililitrów kcal | |
morele | 14 ?? | sztuk kcal | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 360 1282 | gramów kcal | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 0 ?? | kcal | |
sól | 1 0 | szczypta kcal |
Przepis

2.
mąka luksusowa pszenna T550 360 gramów • sól 1 szczypta
Do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli i wlewamy ciepłe mleko. Mieszamy.



5.
Ciasto ponownie podsypujemy mąką według potrzeby i rozwałkowujemy na grubość około 3 mm.


7.
...i morele w nie owijamy. W miejscu gdzie ciasto łączymy, smarujemy wodą.

8.
W garnku doprowadzamy wodę do wrzenia i wkładamy do niej kulki.

9.
Kulki gotujemy na średnim ogniu, aż wypłyną na wierzch, około 20 minut. Po wypłynięciu wszystkich gotujemy je jeszcze na średnim ogniu przez 5 minut.

10.
bułka tarta 4 łyżki • cukier puder 2 łyżki
Na patelni na sucho smażymy bułkę tartą. Do studzącej się dodajemy cukier.

11.
mak mielony 4 łyżki • cukier puder 2 łyżki
Na makową posypkę mieszamy mielony mak z cukrem, w ilości według potrzeby.


Smacznego!