swiatwemnie.pl

Maślankowy chleb

    

Klasyczny chlebek nie tylko do pasty ze skwarków :)

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

Trudność

niska

 

 

cukier kryształ½łyżeczki
maślanka250mililitrów
mleko półtłuste 1,5%100mililitrów
mąka chlebowa pszenna T750250gramów
mąka żytnia chlebowa125gramów
sól1.5łyżeczki
sól-
woda-
świeże drożdże20gramów

1. 

mąka chlebowa pszenna T750 250 gramów  sól 1.5 łyżeczki  mąka żytnia chlebowa 125 gramów

Do pojemnika na pieczenie chleba wsypujemy obydwie mąki, dodajemy sól.

2. 

mleko półtłuste 1,5% 100 mililitrów  świeże drożdże 20 gramów  cukier kryształ ½ łyżeczki

W ciepłym mleku mieszamy drożdże z cukrem i odstawiamy by wyrobił się rozczyn.

3. 

maślanka 250 mililitrów

Rozczyn i maślankę dodajemy do mąki. Pojemnik wkładamy do domowej piekarni, piekarnię nastawiamy i pieczemy.
Program: Klasyczny (ewentualnie inny podobny, polecany przez producenta)
Czas: 3 godziny
Wielkość bochenka: 700g
Kolor skórki: jasny

4. 

woda  sól

Chlebek możemy sobie upiec również w piekarniku. Jeśli chcemy większy możemy podwoić ilość składników. Po wyrośnięciu chlebek formujemy na posypanej mąką stolnicy na kształt bochenka. Przekładamy go na blachę, smarujemy wodą w której rozpuszczamy sól. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 185°C przez około 20 minut.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się