swiatwemnie.pl

Mascarpone-twarogowy deser z czekoladą

     

Deser pełen tych najbardziej ulubionych smaków. Oczywiście nie może zabraknąć bitej śmietany :)

Pichcił

Ilość porcji

10

Czas przygotowania

1 h. 20 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:   

 

Agar4gramy
Ciasto francuskie275gramów
Cukier trzcinowy4łyżki
Czekolada 70%100gramów
Jajka kurze2sztuki
Laska wanilii1sztuka
Mascarpone250gramów
Twaróg mielony250gramów
Śmietana do ubijania (30-33%)250mililitrów

1. 

ciasto francuskie 275 g

Do formy (owalnej około 30x16cm) wkładamy rozwałkowane na papierze do pieczenia ciasto francuskie. Przebijamy je widelcem.

2. 

jajka kurze 2 sztuki  cukier trzcinowy 3 łyżki  twaróg mielony 250 g

Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy twaróg.

3. 

mascarpone 250 g

Do masy dodajemy mascarpone i wszystko razem mieszamy.

4. 

czekolada 70% 100 g

W wodnej kąpieli roztapiamy czekoladę.

5. 

Roztopioną czekoladę dodajemy do twarogowej masy. Mieszamy. Wlewamy do formy z ciastem francuskim.

6. 

Pieczemy 50 minut-y w temperaturze 180 °C.

7. 

śmietana do ubijania (30-33%) 250 ml  cukier trzcinowy 1 łyżka  laska wanilii 1 sztuka  Agar 4 g

W garnku doprowadzamy do wrzenia śmietanę do ubijania, dodajemy cukier, wanilię i agar i zagotowujemy przez kilka sekund. Krem wylewamy na formę do pieczenia. Odstawiamy do lodówki do stężenia.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się