PRZEPISY

Marcepanowe serduszka z migdałową polewą

Marcepanowe serduszka z migdałową polewą

Delikatne maślane ciasteczka, pełne migdałowego zapachu i smaku.

przepis,fotoprzepis,migdały mielone,Marcepan, migdałowy likier - Amaretto,Ciasteczka,Boże Narodzenie

Ciasteczka

Pichcił

Ilość porcji

20

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

migdałowy likier - Amaretto3łyżki
Marcepan200gramów
cukier puder230gramów
cukrowe posypki kolorowe-
dżem malinowy-
masło180gramów
migdały mielone100gramów
mąka chlebowa pszenna T750200gramów
skrobia kukurydziana-
żółtko jajka1sztuka

 

Przepis

1. 

migdały mielone 100 gramów  mąka chlebowa pszenna T750 200 gramów  cukier puder 80 gramów  masło 180 gramów  żółtko jajka 1 sztuka

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, nasiekane masło, żółtko i mielone migdały. Wyrabiamy gładkie ciasto, które zapakowujemy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.

2. 

Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 milimetrów i wykrawamy serduszka. Za pomocą noża przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

3. 

Pieczemy 8 minut-y w temperaturze 180 °C.

4. 

Marcepan 200 gramów  skrobia kukurydziana

Marcepanową masę rozwałkowujemy, na stolnicy posypanej odrobiną skrobi kukurydzianej, na grubość około 3-4 milimetrów. Z masy wykrawamy serduszka.

5. 

dżem malinowy

Upieczone serduszka smarujemy dżemem, przykrywamy serduszkiem z marcepanu a na wierzch kładziemy upieczone serduszko.

6. 

migdałowy likier - Amaretto 3 łyżki  cukier puder 150 gramów

Polewę przygotowujemy poprzez wymieszanie cukru w likierze.

7. 

cukrowe posypki kolorowe

Serduszka częściowo moczymy w polewie, ozdabiamy i odstawiamy by polewa wyschła.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się