swiatwemnie.pl

Bożonarodzeniowe winne wianeczki

    

Kruche bożonarodzeniowe ciasteczka łączone dżemem.

Pichcił

Ilość porcji

25

Czas przygotowania

Trudność

średnia

 

 

1. 

mąka chlebowa pszenna T750 180 gramów  masło 120 gramów  sól 1 szczypta  wino białe wytrawne 50 mililitrów

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy pokrojone miękkie masło, dodajemy szczyptę soli i wlewamy wino.

2. 

Wyrabiamy ciasto.

3. 

Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na co najmniej dwie godziny do stężenia do lodówki.

4. 

mąka chlebowa pszenna T750

Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość około 0,5 cm. Wykrawamy kółeczka, w których wykrawamy małym kółeczkiem otworek. Wykrawamy 50 wianeczków.

5. 

Wianeczki układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

6. 

Pieczemy 12 minut-y w temperaturze 180 °C.

7. 

cukier puder

Ciepłe kółeczka obtaczamy w cukrze pudrze. Odstawiamy do ostudzenia i osuszenia.

8. 

dżem wiśniowy

Potem wianeczki łączymy dżemem.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się