Bożonarodzeniowe winne wianeczki
Kruche bożonarodzeniowe ciasteczka łączone dżemem.
przepis,fotoprzepis,wino białe wytrawne,dżem wiśniowy,Ciasteczka,Boże Narodzenie
Ciasteczka
Składniki
Składniki
cukier puder | - | ||
dżem wiśniowy | - | ||
masło | 120 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 180 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | - | ||
sól | 1 | szczypta | |
wino białe wytrawne | 50 | mililitrów |
Przepis
1.
mąka chlebowa pszenna T750 180 gramów • masło 120 gramów • sól 1 szczypta • wino białe wytrawne 50 mililitrów
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy pokrojone miękkie masło, dodajemy szczyptę soli i wlewamy wino.
2.
Wyrabiamy ciasto.
3.
Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na co najmniej dwie godziny do stężenia do lodówki.
4.
Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość około 0,5 cm. Wykrawamy kółeczka, w których wykrawamy małym kółeczkiem otworek. Wykrawamy 50 wianeczków.
5.
Wianeczki układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
6.
Pieczemy 12 minut-y w temperaturze 180 °C.
Smacznego!