swiatwemnie.pl

Makowe diabelskie oczy

Chrupiące makowe ciasteczka ze smacznym rumowo-wiśniowym dżemem.

 

Ilość porcji: 24

Czas przygotowania: 45 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

 

 
 
Cukier puder75gramów
Dżem wiśniowy150gramów
Jajka kurze1sztuka
Mak mielony100gramów
Masło150gramów
Mąka chlebowa pszenna t750200gramów
Rum2łyżki

1. 

masło 150 g  cukier puder 75 g  mąka chlebowa pszenna T750 200 g  mak mielony 100 g  jajka kurze 1 sztuka

Do miski kroimy masło, dodajemy cukier, mąkę, mak i jajko.

2. 

Wyrabiamy gęste ciasto i odstawiamy w chłodne miejsce na 12 godzin odpoczywać.

3. 

Ciasto wyrabiamy, formujemy na kształt walca o średnicy około 3 cm i kroimy na 1 cm szerokie kawałki.

4. 

Z kawałków wytwarzamy kulki i placem robimy w nich głębokie ukośne wgłębienie.

5. 

Wytworzone ciasteczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 18 minut w rozgrzanym piekarniku w 180°C. Upieczone odstawiamy do wystudzenia.

6. 

dżem wiśniowy 150 g  rum 2 łyżki

Dżem mieszamy z rumem...

7. 

...i napełniamy nim wgłębienia w ciasteczkach. Odstawiamy w chłodne miejsce żeby przeschły - dżem częściowo wchłonie się do ciasteczek i stężeje.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się