Makowe diabelskie oczy

Chrupiące makowe ciasteczka ze smacznym rumowo-wiśniowym dżemem.
przepis,fotoprzepis,mak mielony,dżem wiśniowy,Ciasteczka,Boże Narodzenie
Ciasteczka
Pichcił
Ilość porcji
24
Masa porcji
32 g
Energia porcji
134 kcal
Czas przygotowania
45 min.
Trudność
średnia
Składniki
Składniki
cukier puder | 75 291 | gramów kcal | |
dżem wiśniowy | 150 410 | gramów kcal | |
jajka kurze | 1 88 | sztuka kcal | |
mak mielony | 100 541 | gramów kcal | |
masło | 150 1101 | gramów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 200 694 | gramów kcal | |
rum | 2 72 | łyżki kcal |
Przepis
1.
masło 150 gramów • cukier puder 75 gramów • mąka chlebowa pszenna T750 200 gramów • mak mielony 100 gramów • jajka kurze 1 sztuka
Do miski kroimy masło, dodajemy cukier, mąkę, mak i jajko.

2.
Wyrabiamy gęste ciasto i odstawiamy w chłodne miejsce na 12 godzin odpoczywać.

3.
Ciasto wyrabiamy, formujemy na kształt walca o średnicy około 3 cm i kroimy na 1 cm szerokie kawałki.

4.
Z kawałków wytwarzamy kulki i placem robimy w nich głębokie ukośne wgłębienie.

5.
Wytworzone ciasteczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 18 minut w rozgrzanym piekarniku w 180°C. Upieczone odstawiamy do wystudzenia.


7.
...i napełniamy nim wgłębienia w ciasteczkach. Odstawiamy w chłodne miejsce żeby przeschły - dżem częściowo wchłonie się do ciasteczek i stężeje.

Smacznego!