swiatwemnie.pl

Makowe diabelskie oczy

    

Chrupiące makowe ciasteczka ze smacznym rumowo-wiśniowym dżemem.

Pichcił

Ilość porcji

24

Czas przygotowania

45 min.

Trudność

średnia

 

 

cukier puder75gramów
dżem wiśniowy150gramów
jajka kurze1sztuka
mak mielony100gramów
masło150gramów
mąka chlebowa pszenna T750200gramów
rum2łyżki

1. 

masło 150 gramów  cukier puder 75 gramów  mąka chlebowa pszenna T750 200 gramów  mak mielony 100 gramów  jajka kurze 1 sztuka

Do miski kroimy masło, dodajemy cukier, mąkę, mak i jajko.

2. 

Wyrabiamy gęste ciasto i odstawiamy w chłodne miejsce na 12 godzin odpoczywać.

3. 

Ciasto wyrabiamy, formujemy na kształt walca o średnicy około 3 cm i kroimy na 1 cm szerokie kawałki.

4. 

Z kawałków wytwarzamy kulki i placem robimy w nich głębokie ukośne wgłębienie.

5. 

Wytworzone ciasteczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 18 minut w rozgrzanym piekarniku w 180°C. Upieczone odstawiamy do wystudzenia.

6. 

dżem wiśniowy 150 gramów  rum 2 łyżki

Dżem mieszamy z rumem...

7. 

...i napełniamy nim wgłębienia w ciasteczkach. Odstawiamy w chłodne miejsce żeby przeschły - dżem częściowo wchłonie się do ciasteczek i stężeje.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się