PRZEPISY

Marcepanowe choineczki

Marcepanowe choineczki

Chrupiące świąteczne choineczki, którym nikt nie odmówi. Na pewno staną się waszym faworytem.

przepis,fotoprzepis,Marcepan,Ciasteczka,Boże Narodzenie

Ciasteczka

Pichcił

Ilość porcji

30

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

niska

 

Składniki

Składniki

Marcepan200gramów
barwnik spożywczy - kolor zielony-
białko jajka2sztuki
cukier puder450gramów
masło250gramów
mąka luksusowa pszenna T550400gramów
proszek do pieczenia1łyżeczka
sól-

 

Przepis

1. Przygotowanie ciasta

mąka luksusowa pszenna T550 400 gramów  masło 250 gramów  cukier puder 150 gramów  sól  proszek do pieczenia 1 łyżeczka  Marcepan 200 gramów

Mąkę razem z masłem, cukrem, szczyptą soli, proszkiem do pieczenia i startą masą marcepanową mieszamy. Wyrabiamy ciasto, które odstawiamy do lodówki na godzinę.

2. Białkowe ozdabianie

barwnik spożywczy - kolor zielony  białko jajka 2 sztuki  cukier puder 300 gramów

Z białek ubijamy pianę, pod koniec ubijania, stopniowo dodajemy cukier. Do masy dajemy kropelkę żelowego zielonego barwnika spożywczego albo szczyptę farby spożywczej w proszku.

3. Rozwałkowujemy ciasto

Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość 5 mm. Wykrawamy choineczki.

4. Ozdabiamy

Choineczki kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdą choineczkę dookoła ozdabiamy białkową masą. Niektóre choineczki możemy posmarować masą w całości.

5. Pieczenie

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 20 minut.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie