swiatwemnie.pl

Marcepanowe choineczki

    

Chrupiące świąteczne choineczki, którym nikt nie odmówi. Na pewno staną się waszym faworytem.

Pichcił

Ilość porcji

30

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

niska

 

 

1. Przygotowanie ciasta

mąka luksusowa pszenna T550 400 gramów  masło 250 gramów  cukier puder 150 gramów  sól  proszek do pieczenia 1 łyżeczka  Marcepan 200 gramów

Mąkę razem z masłem, cukrem, szczyptą soli, proszkiem do pieczenia i startą masą marcepanową mieszamy. Wyrabiamy ciasto, które odstawiamy do lodówki na godzinę.

Przygotowanie ciasta

2. Białkowe ozdabianie

barwnik spożywczy - kolor zielony  białko jajka 2 sztuki  cukier puder 300 gramów

Z białek ubijamy pianę, pod koniec ubijania, stopniowo dodajemy cukier. Do masy dajemy kropelkę żelowego zielonego barwnika spożywczego albo szczyptę farby spożywczej w proszku.

Białkowe ozdabianie

3. Rozwałkowujemy ciasto

Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość 5 mm. Wykrawamy choineczki.

Rozwałkowujemy ciasto

4. Ozdabiamy

Choineczki kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdą choineczkę dookoła ozdabiamy białkową masą. Niektóre choineczki możemy posmarować masą w całości.

Ozdabiamy

5. Pieczenie

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 20 minut.

Pieczenie

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się