PRZEPISY

Marcepanowe trójkąciki biberki

Marcepanowe trójkąciki biberki

bi-star-fillbi-star-fillbi-starbi-starbi-star

Słodkie biberki zdecydowanie polecamy na bożonarodzeniowy stół! Jest to miodowo-marcepanowe ciasteczko pochodzące ze Szwajcarii, gdzie jest bardzo lubiane. Z pewnością i wam będzie smakować!

przepis,fotoprzepis,miód,Marcepan,Ciasteczka,Boże Narodzenie

Ciasteczka

Pichcił

Ilość porcji

48

Czas przygotowania

1 h. 20 min.

Trudność

średnia

Składniki

Składniki

Marcepan

300

1356

gramów

kcal

białko jajka

1

17

sztuka

kcal

cukier kryształ

50

201

gramów

kcal

cukier puder

1

20

łyżeczka

kcal

masło

30

221

gramów

kcal

miód

120

394

gramów

kcal

mąka chlebowa pszenna T750

200

694

gramów

kcal

mąka chlebowa pszenna T750

0

??

kcal

proszek do pieczenia

1

4

łyżeczka

kcal

przyprawa do piernika

1

47

łyżka

kcal

woda

1

0

łyżka

kcal

 

Przepis

1. 

miód 120 gramów  cukier kryształ 50 gramów  masło 30 gramów

Miód, cukier i masło mieszamy na pianę.

Miód, cukier i masło mieszamy na pianę....

2. 

mąka chlebowa pszenna T750 200 gramów  proszek do pieczenia 1 łyżeczka  przyprawa do piernika 1 łyżka

Mąkę, proszek do pieczenia i przyprawę mieszamy.

Mąkę, proszek do pieczenia i przyprawę...

3. 

Mąkę dodajemy do maślano-miodowej podstawy...

Mąkę dodajemy do maślano-miodowej podstawy......

4. 

...i wyrabiamy ciasto.

...i wyrabiamy ciasto....

5. 

Ciasto zawijamy w folię spożywczą i na godzinę odkładamy w chłodne miejsce.

Ciasto zawijamy w folię spożywczą i na godzinę...

6. 

mąka chlebowa pszenna T750

Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt 32x24 cm. Kroimy na ćwiartki tak, aby wytworzyły się cztery ciasta o rozmiarach 24x8 cm.

Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt 32x24 cm....

7. 

Marcepan 300 gramów  białko jajka 1 sztuka

Marcepan rozdzielamy na ćwiartki. Z każdej części wytwarzamy wałek o długości 24 cm. Wałeczki marcepanu kładziemy na ciasto, którego brzegi smarujemy roztrzepanym białkiem.

Marcepan rozdzielamy na ćwiartki. Z każdej...

8. 

Marcepan owijamy ciastem.

Marcepan owijamy ciastem....

9. 

Kroimy na kawałki o długości 2 cm.

Kroimy na kawałki o długości 2 cm....

10. 

Jedną stronę delikatnie zwężamy i wytwarzamy trójkącik tak, aby marcepan był widoczny tylko z jednej strony.

Jedną stronę delikatnie zwężamy i wytwarzamy...

11. 

Trójkąciki układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Trójkąciki układamy na blachę wyłożoną...

12. 

cukier puder 1 łyżeczka  woda 1 łyżka

Pieczemy w temperaturze 180°C 13-15 minut. Cukier mieszamy w wodzie i smarujemy gorące biberki. Odstawiamy do ostudzenia. Przechowujemy w suchym i chłodnym miejscu.

Pieczemy w temperaturze 180°C 13-15 minut. Cukier...

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się