Marcepanowe trójkąciki biberki

Słodkie biberki zdecydowanie polecamy na bożonarodzeniowy stół! Jest to miodowo-marcepanowe ciasteczko pochodzące ze Szwajcarii, gdzie jest bardzo lubiane. Z pewnością i wam będzie smakować!
przepis,fotoprzepis,miód,Marcepan,Ciasteczka,Boże Narodzenie
Ciasteczka
Składniki
Składniki
Marcepan | 300 1356 | gramów kcal | |
białko jajka | 1 17 | sztuka kcal | |
cukier kryształ | 50 201 | gramów kcal | |
cukier puder | 1 20 | łyżeczka kcal | |
masło | 30 221 | gramów kcal | |
miód | 120 394 | gramów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 200 694 | gramów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 0 ?? | kcal | |
proszek do pieczenia | 1 4 | łyżeczka kcal | |
przyprawa do piernika | 1 47 | łyżka kcal | |
woda | 1 0 | łyżka kcal |
Przepis
1.
miód 120 gramów • cukier kryształ 50 gramów • masło 30 gramów
Miód, cukier i masło mieszamy na pianę.

2.
mąka chlebowa pszenna T750 200 gramów • proszek do pieczenia 1 łyżeczka • przyprawa do piernika 1 łyżka
Mąkę, proszek do pieczenia i przyprawę mieszamy.

3.
Mąkę dodajemy do maślano-miodowej podstawy...

4.
...i wyrabiamy ciasto.

5.
Ciasto zawijamy w folię spożywczą i na godzinę odkładamy w chłodne miejsce.

6.
Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt 32x24 cm. Kroimy na ćwiartki tak, aby wytworzyły się cztery ciasta o rozmiarach 24x8 cm.

7.
Marcepan 300 gramów • białko jajka 1 sztuka
Marcepan rozdzielamy na ćwiartki. Z każdej części wytwarzamy wałek o długości 24 cm. Wałeczki marcepanu kładziemy na ciasto, którego brzegi smarujemy roztrzepanym białkiem.

8.
Marcepan owijamy ciastem.

9.
Kroimy na kawałki o długości 2 cm.

10.
Jedną stronę delikatnie zwężamy i wytwarzamy trójkącik tak, aby marcepan był widoczny tylko z jednej strony.

11.
Trójkąciki układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

12.
cukier puder 1 łyżeczka • woda 1 łyżka
Pieczemy w temperaturze 180°C 13-15 minut. Cukier mieszamy w wodzie i smarujemy gorące biberki. Odstawiamy do ostudzenia. Przechowujemy w suchym i chłodnym miejscu.

Smacznego!