swiatwemnie.pl

Marcepanowe trójkąciki biberki

    

Słodkie biberki zdecydowanie polecamy na bożonarodzeniowy stół! Jest to miodowo-marcepanowe ciasteczko pochodzące ze Szwajcarii, gdzie jest bardzo lubiane. Z pewnością i wam będzie smakować!

Pichcił

Ilość porcji

48

Czas przygotowania

1 h. 20 min.

Trudność

średnia

 

 

1. 

miód 120 gramów  cukier kryształ 50 gramów  masło 30 gramów

Miód, cukier i masło mieszamy na pianę.

2. 

mąka chlebowa pszenna T750 200 gramów  proszek do pieczenia 1 łyżeczka  przyprawa do piernika 1 łyżka

Mąkę, proszek do pieczenia i przyprawę mieszamy.

3. 

Mąkę dodajemy do maślano-miodowej podstawy...

4. 

...i wyrabiamy ciasto.

5. 

Ciasto zawijamy w folię spożywczą i na godzinę odkładamy w chłodne miejsce.

6. 

mąka chlebowa pszenna T750

Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt 32x24 cm. Kroimy na ćwiartki tak, aby wytworzyły się cztery ciasta o rozmiarach 24x8 cm.

7. 

Marcepan 300 gramów  białko jajka 1 sztuka

Marcepan rozdzielamy na ćwiartki. Z każdej części wytwarzamy wałek o długości 24 cm. Wałeczki marcepanu kładziemy na ciasto, którego brzegi smarujemy roztrzepanym białkiem.

8. 

Marcepan owijamy ciastem.

9. 

Kroimy na kawałki o długości 2 cm.

10. 

Jedną stronę delikatnie zwężamy i wytwarzamy trójkącik tak, aby marcepan był widoczny tylko z jednej strony.

11. 

Trójkąciki układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

12. 

cukier puder 1 łyżeczka  woda 1 łyżka

Pieczemy w temperaturze 180°C 13-15 minut. Cukier mieszamy w wodzie i smarujemy gorące biberki. Odstawiamy do ostudzenia. Przechowujemy w suchym i chłodnym miejscu.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się