Marcepanowe kocie oczka

Bożonarodzeniowe marcepanowe ciasteczka maczane w czekoladzie.
przepis,fotoprzepis,Marcepan,czekolada do gotowania,Ciasteczka,Boże Narodzenie
Ciasteczka
Pichcił
Ilość porcji
45
Masa porcji
29 g
Energia porcji
118 kcal
Czas przygotowania
60 min.
Trudność
średnia
Składniki
Składniki
Marcepan | 150 678 | gramów kcal | |
białko jajka | 1 17 | sztuka kcal | |
cukier puder | 100 388 | gramów kcal | |
czekolada do gotowania | 75 376 | gramów kcal | |
jajka kurze | 2 176 | sztuki kcal | |
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) | 75 120 | gramów kcal | |
masło | 150 1101 | gramów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 375 1302 | gramów kcal | |
orzechy laskowe rozdrobnione | 150 969 | gramów kcal | |
sok z cytryny | 2 7 | łyżki kcal | |
sól | 1 0 | szczypta kcal | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 50 156 | mililitrów kcal |
Przepis
1.
mąka chlebowa pszenna T750 375 gramów • cukier puder 100 gramów • sól 1 szczypta • kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 75 gramów • jajka kurze 2 sztuki • masło 150 gramów
Wymienione składniki wkładamy do głębokiej miski.

2.
Wyrabiamy ciasto i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej godzinę do stężenia.


4.
sok z cytryny 2 łyżki • białko jajka 1 sztuka
Dodajemy sok z cytryny, 2/3 roztrzepanego białka i mieszamy.


6.
Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na wielkość 45x30 cm.

7.
Na cieście równomiernie rozsmarowujemy nadzienie. Ciasto zawijamy, od szerszego brzegu z jednej i z drugiej strony, do środka.

8.
W środku smarujemy ciasto resztą roztrzepanego białka i ciasta łączymy. Podwójną roladę dzielimy na dwie połowy (dla lepszego ułożenia) i dwie godziny schładzamy w lodówce.

9.
Kroimy na cienkie, około 6 - 7 mm szerokie, plasterki.

10.
Plasterki układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

11.
Pieczemy 15 minut-y w temperaturze 190 °C.

12.
śmietana do ubijania (30-33%) 50 mililitrów • czekolada do gotowania 75 gramów
Przygotowujemy sobie czekoladową polewę ze śmietany, którą podgrzewamy w wodnej kąpieli i mieszamy w niej czekoladę.

13.
W polewie częściowo maczamy ciasteczka...

14.
...i suszymy je na kratce.

Smacznego!