PRZEPISY

Marcepanowe kocie oczka

Marcepanowe kocie oczka

bi-star-fillbi-star-fillbi-starbi-starbi-star

Bożonarodzeniowe marcepanowe ciasteczka maczane w czekoladzie.

przepis,fotoprzepis,Marcepan,czekolada do gotowania,Ciasteczka,Boże Narodzenie

Ciasteczka

Pichcił

Ilość porcji

45

Masa porcji

29 g

Energia porcji

118 kcal

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

Składniki

Składniki

Marcepan

150

678

gramów

kcal

białko jajka

1

17

sztuka

kcal

cukier puder

100

388

gramów

kcal

czekolada do gotowania

75

376

gramów

kcal

jajka kurze

2

176

sztuki

kcal

kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu)

75

120

gramów

kcal

masło

150

1101

gramów

kcal

mąka chlebowa pszenna T750

375

1302

gramów

kcal

orzechy laskowe rozdrobnione

150

969

gramów

kcal

sok z cytryny

2

7

łyżki

kcal

sól

1

0

szczypta

kcal

śmietana do ubijania (30-33%)

50

156

mililitrów

kcal

 

Przepis

1. 

mąka chlebowa pszenna T750 375 gramów  cukier puder 100 gramów  sól 1 szczypta  kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 75 gramów  jajka kurze 2 sztuki  masło 150 gramów

Wymienione składniki wkładamy do głębokiej miski.

Wymienione składniki wkładamy do głębokiej...

2. 

Wyrabiamy ciasto i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej godzinę do stężenia.

Wyrabiamy ciasto i odstawiamy w chłodne miejsce...

3. 

Marcepan 150 gramów

Do miski wkładamy marcepan.

Do miski wkładamy marcepan....

4. 

sok z cytryny 2 łyżki  białko jajka 1 sztuka

Dodajemy sok z cytryny, 2/3 roztrzepanego białka i mieszamy.

Dodajemy sok z cytryny, 2/3 roztrzepanego białka...

5. 

orzechy laskowe rozdrobnione 150 gramów

Wsypujemy orzechy i mieszamy.

Wsypujemy orzechy i mieszamy....

6. 

Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na wielkość 45x30 cm.

Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką...

7. 

Na cieście równomiernie rozsmarowujemy nadzienie. Ciasto zawijamy, od szerszego brzegu z jednej i z drugiej strony, do środka.

Na cieście równomiernie rozsmarowujemy...

8. 

W środku smarujemy ciasto resztą roztrzepanego białka i ciasta łączymy. Podwójną roladę dzielimy na dwie połowy (dla lepszego ułożenia) i dwie godziny schładzamy w lodówce.

W środku smarujemy ciasto resztą roztrzepanego...

9. 

Kroimy na cienkie, około 6 - 7 mm szerokie, plasterki.

Kroimy na cienkie, około 6 - 7 mm szerokie,...

10. 

Plasterki układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Plasterki układamy na blachę wyłożoną...

11. 

Pieczemy 15 minut-y w temperaturze 190 °C.

Pieczemy 15 minut-y w temperaturze 190 °C....

12. 

śmietana do ubijania (30-33%) 50 mililitrów  czekolada do gotowania 75 gramów

Przygotowujemy sobie czekoladową polewę ze śmietany, którą podgrzewamy w wodnej kąpieli i mieszamy w niej czekoladę.

Przygotowujemy sobie czekoladową polewę ze...

13. 

W polewie częściowo maczamy ciasteczka...

W polewie częściowo maczamy ciasteczka......

14. 

...i suszymy je na kratce.

...i suszymy je na kratce....

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się