Marcepanowe kocie oczka
![Marcepanowe kocie oczka](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00001993/img_pl_4x3/marcepanowe-kocie-oczka_00180.jpg)
Bożonarodzeniowe marcepanowe ciasteczka maczane w czekoladzie.
przepis,fotoprzepis,Marcepan,czekolada do gotowania,Ciasteczka,Boże Narodzenie
Ciasteczka
Składniki
Składniki
Marcepan | 150 | gramów | |
białko jajka | 1 | sztuka | |
cukier puder | 100 | gramów | |
czekolada do gotowania | 75 | gramów | |
jajka kurze | 2 | sztuki | |
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) | 75 | gramów | |
masło | 150 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 375 | gramów | |
orzechy laskowe rozdrobnione | 150 | gramów | |
sok z cytryny | 2 | łyżki | |
sól | 1 | szczypta | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 50 | mililitrów |
Przepis
1.
mąka chlebowa pszenna T750 375 gramów • cukier puder 100 gramów • sól 1 szczypta • kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 75 gramów • jajka kurze 2 sztuki • masło 150 gramów
Wymienione składniki wkładamy do głębokiej miski.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001993/small/IMG_6892.jpg)
2.
Wyrabiamy ciasto i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej godzinę do stężenia.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001993/small/IMG_6894.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001993/small/IMG_6971.jpg)
4.
sok z cytryny 2 łyżki • białko jajka 1 sztuka
Dodajemy sok z cytryny, 2/3 roztrzepanego białka i mieszamy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001993/small/IMG_6973.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001993/small/IMG_6979.jpg)
6.
Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na wielkość 45x30 cm.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001993/small/IMG_6984.jpg)
7.
Na cieście równomiernie rozsmarowujemy nadzienie. Ciasto zawijamy, od szerszego brzegu z jednej i z drugiej strony, do środka.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001993/small/IMG_6990.jpg)
8.
W środku smarujemy ciasto resztą roztrzepanego białka i ciasta łączymy. Podwójną roladę dzielimy na dwie połowy (dla lepszego ułożenia) i dwie godziny schładzamy w lodówce.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001993/small/IMG_6994.jpg)
9.
Kroimy na cienkie, około 6 - 7 mm szerokie, plasterki.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001993/small/IMG_7014.jpg)
10.
Plasterki układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001993/small/IMG_7016.jpg)
11.
Pieczemy 15 minut-y w temperaturze 190 °C.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001993/small/IMG_7019.jpg)
12.
śmietana do ubijania (30-33%) 50 mililitrów • czekolada do gotowania 75 gramów
Przygotowujemy sobie czekoladową polewę ze śmietany, którą podgrzewamy w wodnej kąpieli i mieszamy w niej czekoladę.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001993/small/IMG_7021.jpg)
13.
W polewie częściowo maczamy ciasteczka...
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001993/small/IMG_7023.jpg)
14.
...i suszymy je na kratce.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001993/small/IMG_7028.jpg)
Smacznego!