swiatwemnie.pl

Marcepanowe kocie oczka

    

Bożonarodzeniowe marcepanowe ciasteczka maczane w czekoladzie.

Pichcił

Ilość porcji

45

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

 

 

1. 

mąka chlebowa pszenna T750 375 gramów  cukier puder 100 gramów  sól 1 szczypta  kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 75 gramów  jajka kurze 2 sztuki  masło 150 gramów

Wymienione składniki wkładamy do głębokiej miski.

2. 

Wyrabiamy ciasto i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej godzinę do stężenia.

3. 

Marcepan 150 gramów

Do miski wkładamy marcepan.

4. 

sok z cytryny 2 łyżki  białko jajka 1 sztuka

Dodajemy sok z cytryny, 2/3 roztrzepanego białka i mieszamy.

5. 

orzechy laskowe rozdrobnione 150 gramów

Wsypujemy orzechy i mieszamy.

6. 

Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na wielkość 45x30 cm.

7. 

Na cieście równomiernie rozsmarowujemy nadzienie. Ciasto zawijamy, od szerszego brzegu z jednej i z drugiej strony, do środka.

8. 

W środku smarujemy ciasto resztą roztrzepanego białka i ciasta łączymy. Podwójną roladę dzielimy na dwie połowy (dla lepszego ułożenia) i dwie godziny schładzamy w lodówce.

9. 

Kroimy na cienkie, około 6 - 7 mm szerokie, plasterki.

10. 

Plasterki układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

11. 

Pieczemy 15 minut-y w temperaturze 190 °C.

12. 

śmietana do ubijania (30-33%) 50 mililitrów  czekolada do gotowania 75 gramów

Przygotowujemy sobie czekoladową polewę ze śmietany, którą podgrzewamy w wodnej kąpieli i mieszamy w niej czekoladę.

13. 

W polewie częściowo maczamy ciasteczka...

14. 

...i suszymy je na kratce.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się