PRZEPISY

Domowe francuskie ciastka

Domowe francuskie ciastka

24 sztuk smacznych francuskich ciastek z naszej kuchni.

przepis,fotoprzepis,ciasto francuskie,czekolada do gotowania,słodka śmietana do gotowania,bita śmietana,Ciasta kremowe

Ciasta kremowe

Pichcił

Ilość porcji

12

Czas przygotowania

Trudność

średnia

Kategorie

Ciasta kremowe  

 

Składniki

Składniki

białko jajka6sztuk
bita śmietana-
ciasto francuskie500gramów
cukier kryształ100gramów
cukier waniliowy40gramów
czekolada do gotowania200gramów
mleko półtłuste 1,5%1000mililitrów
skrobia kukurydziana100gramów
słodka śmietana do gotowania2łyżki
żółtko jajka6sztuk

 

Przepis

1. Przygotowanie i pieczenie ciasta

ciasto francuskie 500 gramów

Ciasto francuskie rozwałkowujemy na cienko, tak by nam z jednego opakowania starczyło na 2 blachy. Ciasto kładziemy na blachę, przebijamy je widelcem i w rozgrzanym piekarniku pieczemy.

2. Krem do ciastek

mleko półtłuste 1,5% 800 mililitrów  cukier kryształ 100 gramów  cukier waniliowy 40 gramów  żółtko jajka 6 sztuk  mleko półtłuste 1,5% 200 mililitrów  skrobia kukurydziana 100 gramów

Do mleka dodajemy cukier, cukier waniliowy i doprowadzamy do wrzenia. Wlewamy żółtka i w mleku rozmieszaną skrobię kukurydzianą - maizenę. Gotujemy gęsty krem.

3. Dokończenie kremu

białko jajka 6 sztuk

Z białek ubijamy gęstą pianę. Dodajemy ją do gotowego budyniowego kremu i lekko do piany zamieszamy.

4. Krem na upieczone ciasto

Krem do ciastek równomiernie rozcieramy na jednym z upieczonych ciast francuskich.

5. Czekolada na upieczone ciasto

czekolada do gotowania 200 gramów  słodka śmietana do gotowania 2 łyżki

W wodnej kąpieli rozpuszczamy czekoladę do której dodajemy słodką śmietanę. Do gładkości mieszamy i równomiernie rozcieramy po drugim upieczonym francuskim cieście.

6. 

Gdy czekolada zacznie na cieście trochę twardnieć kroimy je na jednakowe kwadraty.

7. 

Pokrojone kwadraty układamy na cieście na którym mamy roztarty krem. Tak przygotowane ciastka odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia. Po stężeniu, najlepiej na drugi dzień po upieczeniu, kroimy po uprzednio oznaczonych liniach, krem i dolne ciasto.

8. Serwujemy

bita śmietana

Serwujemy bez bitej śmietany, albo z bitą śmietaną tak,że każdy wierzch ciastka - wierzchnie ciasto z czekoladą podnosimy i nanosimy na krem bitą śmietanę, i z powrotem przykrywamy czekoladowym wierzchem.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie