Domowe francuskie ciastka
![Domowe francuskie ciastka](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00000271/img_pl_4x3/domowe-francuskie-ciastka_00180.jpg)
24 sztuk smacznych francuskich ciastek z naszej kuchni.
przepis,fotoprzepis,ciasto francuskie,czekolada do gotowania,słodka śmietana do gotowania,bita śmietana,Ciasta kremowe
Ciasta kremowe
Kategorie
Ciasta kremowe
Składniki
Składniki
białko jajka | 6 | sztuk | |
bita śmietana | - | ||
ciasto francuskie | 500 | gramów | |
cukier kryształ | 100 | gramów | |
cukier waniliowy | 40 | gramów | |
czekolada do gotowania | 200 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 1000 | mililitrów | |
skrobia kukurydziana | 100 | gramów | |
słodka śmietana do gotowania | 2 | łyżki | |
żółtko jajka | 6 | sztuk |
Przepis
1. Przygotowanie i pieczenie ciasta
ciasto francuskie 500 gramów
Ciasto francuskie rozwałkowujemy na cienko, tak by nam z jednego opakowania starczyło na 2 blachy. Ciasto kładziemy na blachę, przebijamy je widelcem i w rozgrzanym piekarniku pieczemy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000271/small/upecene-listkove-cesto.jpg)
2. Krem do ciastek
mleko półtłuste 1,5% 800 mililitrów • cukier kryształ 100 gramów • cukier waniliowy 40 gramów • żółtko jajka 6 sztuk • mleko półtłuste 1,5% 200 mililitrów • skrobia kukurydziana 100 gramów
Do mleka dodajemy cukier, cukier waniliowy i doprowadzamy do wrzenia. Wlewamy żółtka i w mleku rozmieszaną skrobię kukurydzianą - maizenę. Gotujemy gęsty krem.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000271/small/kremesovy-krem.jpg)
3. Dokończenie kremu
białko jajka 6 sztuk
Z białek ubijamy gęstą pianę. Dodajemy ją do gotowego budyniowego kremu i lekko do piany zamieszamy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000271/small/pridame-sneh.jpg)
4. Krem na upieczone ciasto
Krem do ciastek równomiernie rozcieramy na jednym z upieczonych ciast francuskich.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000271/small/krem-na-ceste.jpg)
5. Czekolada na upieczone ciasto
czekolada do gotowania 200 gramów • słodka śmietana do gotowania 2 łyżki
W wodnej kąpieli rozpuszczamy czekoladę do której dodajemy słodką śmietanę. Do gładkości mieszamy i równomiernie rozcieramy po drugim upieczonym francuskim cieście.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000271/small/cokolada-na-ceste.jpg)
6.
Gdy czekolada zacznie na cieście trochę twardnieć kroimy je na jednakowe kwadraty.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000271/small/pokrajame.jpg)
7.
Pokrojone kwadraty układamy na cieście na którym mamy roztarty krem. Tak przygotowane ciastka odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia. Po stężeniu, najlepiej na drugi dzień po upieczeniu, kroimy po uprzednio oznaczonych liniach, krem i dolne ciasto.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000271/small/kremese.jpg)
8. Serwujemy
Serwujemy bez bitej śmietany, albo z bitą śmietaną tak,że każdy wierzch ciastka - wierzchnie ciasto z czekoladą podnosimy i nanosimy na krem bitą śmietanę, i z powrotem przykrywamy czekoladowym wierzchem.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000271/small/kremes.jpg)
Smacznego!