Pijane ciasto z żelatyną
![Pijane ciasto z żelatyną](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00000498/img_pl_4x3/pijane-ciasto-z-zelatyna_00180.jpg)
Mało ciasta, żelatyna, dużo owoców i jeszcze więcej bitej śmietany.
przepis,fotoprzepis,jasna żelatyna do tortów - proszek,różne owoce,śmietana do ubijania (30-33%),Ciasta kremowe
Ciasta kremowe
Kategorie
Ciasta kremowe
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 100 | gramów | |
cukier puder | 80 | gramów | |
czerwone wytrawne wino | 150 | mililitrów | |
jajka kurze | 1 | sztuka | |
jasna żelatyna do tortów - proszek | 75 | gramów | |
likier karmelowy | 2 | łyżki | |
masło | 130 | gramów | |
masło | - | ||
mąka chlebowa pszenna T750 | 300 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | - | ||
proszek do pieczenia | 10 | gramów | |
różne owoce | 700 | gramów | |
woda | 300 | mililitrów | |
śmietan-fix | 10 | gramów | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 250 | mililitrów |
Przepis
1. Przygotowanie ciasta
mąka chlebowa pszenna T750 300 gramów • cukier puder 80 gramów • jajka kurze 1 sztuka • masło 130 gramów • proszek do pieczenia 10 gramów
Mąkę mieszamy z cukrem, jajkiem, masłem i proszkiem do pieczenia.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000498/small/IMG_2773w.jpg)
2.
masło • mąka chlebowa pszenna T750
Wyrabiamy ciasto, połowę ciasta rozwałkowujemy, przekładamy na natłuszczoną i mąką posypaną blachę. Pieczemy 15 minut na 180 °C.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000498/small/IMG_2775w.jpg)
3. Pieczemy
W ten sam sposób pieczemy drugą połowę ciasta.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000498/small/IMG_2776w.jpg)
4. Żelatynowe nadzienie
jasna żelatyna do tortów - proszek 75 gramów • cukier kryształ 100 gramów • woda 300 mililitrów • czerwone wytrawne wino 150 mililitrów
Żelatynę w proszku mieszamy cukrem, wodą i czerwonym winem. Doprowadzamy do wrzenia.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000498/small/IMG_2778w.jpg)
5. Kroimy owoce
różne owoce 700 gramów
Na małe kawałki nakrojone owoce dajemy do miski. Jedną trzecią owoców odkładamy na bok na końcowe ozdabianie.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000498/small/IMG_2780w.jpg)
6. Żelatynę łączymy z owocami
Owoce w misce zalewamy gorącą żelatynową mieszanką. Wychładzamy często mieszając. Miskę wkładamy do lodówki, żelatyna nam powoli (często mieszając) stężeje.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000498/small/IMG_2785w.jpg)
7. Żelatynę nakładamy na korpus
Stężoną żelatynę ostrożnie nakładamy na korpus. Przykrywamy drugim korpusem.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000498/small/IMG_2787w.jpg)
8. Przykrywamy bitą śmietaną
śmietana do ubijania (30-33%) 250 mililitrów • śmietan-fix 10 gramów • likier karmelowy 2 łyżki
Śmietanę ubijamy razem ze śmietaną fix na pianę. Do ubitej śmietany dodajemy karmelowy likier. Nakładamy ją na górny korpus. Posypujemy odłożonymi wcześniej kawałkami owoców.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000498/small/IMG_2792w.jpg)
Smacznego!