swiatwemnie.pl

Pijane ciasto z żelatyną

Mało ciasta, żelatyna, dużo owoców i jeszcze więcej bitej śmietany.

 

Ilość porcji: 15

Czas przygotowania: 2 h.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 

1. Przygotowanie ciasta

mąka chlebowa pszenna T750 300 g  cukier puder 80 g  jajka kurze 1 sztuka  masło 130 g  proszek do pieczenia 10 g

Mąkę mieszamy z cukrem, jajkiem, masłem i proszkiem do pieczenia.

Przygotowanie ciasta

2. 

masło  mąka chlebowa pszenna T750

Wyrabiamy ciasto, połowę ciasta rozwałkowujemy, przekładamy na natłuszczoną i mąką posypaną blachę. Pieczemy 15 minut na 180 °C.

3. Pieczemy

W ten sam sposób pieczemy drugą połowę ciasta.

Pieczemy

4. Żelatynowe nadzienie

jasna żelatyna do tortów - proszek 75 g  cukier kryształ 100 g  woda 300 ml  czerwone wytrawne wino 150 ml

Żelatynę w proszku mieszamy cukrem, wodą i czerwonym winem. Doprowadzamy do wrzenia.

Żelatynowe nadzienie

5. Kroimy owoce

różne owoce 700 g

Na małe kawałki nakrojone owoce dajemy do miski. Jedną trzecią owoców odkładamy na bok na końcowe ozdabianie.

Kroimy owoce

6. Żelatynę łączymy z owocami

Owoce w misce zalewamy gorącą żelatynową mieszanką. Wychładzamy często mieszając. Miskę wkładamy do lodówki, żelatyna nam powoli (często mieszając) stężeje.

Żelatynę łączymy z owocami

7. Żelatynę nakładamy na korpus

Stężoną żelatynę ostrożnie nakładamy na korpus. Przykrywamy drugim korpusem.

Żelatynę nakładamy na korpus

8. Przykrywamy bitą śmietaną

śmietana do ubijania (30-33%) 250 ml  śmietan-fix 10 g  likier karmelowy 2 łyżki

Śmietanę ubijamy razem ze śmietaną fix na pianę. Do ubitej śmietany dodajemy karmelowy likier. Nakładamy ją na górny korpus. Posypujemy odłożonymi wcześniej kawałkami owoców.

Przykrywamy bitą śmietaną

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się