PRZEPISY

Pijane ciasto z żelatyną

Pijane ciasto z żelatyną

bi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-starbi-star

Mało ciasta, żelatyna, dużo owoców i jeszcze więcej bitej śmietany.

przepis,fotoprzepis,jasna żelatyna do tortów - proszek,różne owoce,śmietana do ubijania (30-33%),Ciasta kremowe

Ciasta kremowe

Pichcił

Ilość porcji

15

Czas przygotowania

2 h.

Trudność

średnia

Składniki

Składniki

cukier kryształ

100

402

gramów

kcal

cukier puder

80

311

gramów

kcal

czerwone wytrawne wino

150

123

mililitrów

kcal

jajka kurze

1

88

sztuka

kcal

jasna żelatyna do tortów - proszek

75

285

gramów

kcal

likier karmelowy

2

93

łyżki

kcal

masło

130

955

gramów

kcal

masło

0

??

kcal

mąka chlebowa pszenna T750

300

1041

gramów

kcal

mąka chlebowa pszenna T750

0

??

kcal

proszek do pieczenia

10

8

gramów

kcal

różne owoce

700

386

gramów

kcal

woda

300

0

mililitrów

kcal

śmietan-fix

10

35

gramów

kcal

śmietana do ubijania (30-33%)

250

778

mililitrów

kcal

 

Przepis

1. Przygotowanie ciasta

mąka chlebowa pszenna T750 300 gramów  cukier puder 80 gramów  jajka kurze 1 sztuka  masło 130 gramów  proszek do pieczenia 10 gramów

Mąkę mieszamy z cukrem, jajkiem, masłem i proszkiem do pieczenia.

Mąkę mieszamy z cukrem, jajkiem, masłem i...

2. 

masło  mąka chlebowa pszenna T750

Wyrabiamy ciasto, połowę ciasta rozwałkowujemy, przekładamy na natłuszczoną i mąką posypaną blachę. Pieczemy 15 minut na 180 °C.

Wyrabiamy ciasto, połowę ciasta rozwałkowujemy,...

3. Pieczemy

W ten sam sposób pieczemy drugą połowę ciasta.

W ten sam sposób pieczemy drugą połowę ciasta....

4. Żelatynowe nadzienie

jasna żelatyna do tortów - proszek 75 gramów  cukier kryształ 100 gramów  woda 300 mililitrów  czerwone wytrawne wino 150 mililitrów

Żelatynę w proszku mieszamy cukrem, wodą i czerwonym winem. Doprowadzamy do wrzenia.

Żelatynę w proszku mieszamy cukrem, wodą i...

5. Kroimy owoce

różne owoce 700 gramów

Na małe kawałki nakrojone owoce dajemy do miski. Jedną trzecią owoców odkładamy na bok na końcowe ozdabianie.

Na małe kawałki nakrojone owoce dajemy do miski....

6. Żelatynę łączymy z owocami

Owoce w misce zalewamy gorącą żelatynową mieszanką. Wychładzamy często mieszając. Miskę wkładamy do lodówki, żelatyna nam powoli (często mieszając) stężeje.

Owoce w misce zalewamy gorącą żelatynową...

7. Żelatynę nakładamy na korpus

Stężoną żelatynę ostrożnie nakładamy na korpus. Przykrywamy drugim korpusem.

Stężoną żelatynę ostrożnie nakładamy na...

8. Przykrywamy bitą śmietaną

śmietana do ubijania (30-33%) 250 mililitrów  śmietan-fix 10 gramów  likier karmelowy 2 łyżki

Śmietanę ubijamy razem ze śmietaną fix na pianę. Do ubitej śmietany dodajemy karmelowy likier. Nakładamy ją na górny korpus. Posypujemy odłożonymi wcześniej kawałkami owoców.

Śmietanę ubijamy razem ze śmietaną fix na...

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się