Sałatka Cezar

"Caesar salad" w 1924 roku odkrył włoski szef kuchni Caesar Cardini w swojej restauracji w Tichuane, w Meksyku. Sałatka była przyrządzana bezpośrednio na stole przed klientem. W tym czasie była podawana jeszcze bez sardeli.
przepis,fotoprzepis,sardela,musztarda dijon,piersi z kurczaka,sałata rzymska,Sałatki mięsne
Sałatki mięsne
Kategorie
Sałatki mięsne ›Składniki
Składniki
biała podłużna bułka | 2 ?? | sztuki kcal | |
czarny pieprz mielony | ½ 9 | łyżeczki kcal | |
czosnek | 1 6 | kcal | |
jajka kurze | 3 264 | sztuki kcal | |
kapary | 2 30 | łyżeczki kcal | |
musztarda dijon | 1 12 | łyżeczka kcal | |
oliwa | 1.5 1319 | decylitra kcal | |
piersi z kurczaka | 300 330 | gramów kcal | |
sardela | 30 64 | gramów kcal | |
sałata rzymska | 200 34 | gramów kcal | |
ser Parmezan | 1 59 | łyżka kcal | |
ser Parmezan | 10 40 | gramów kcal | |
sok z cytryny | 3 10 | łyżki kcal | |
sos Worcestershire | 1 4 | łyżeczka kcal | |
sól | 0 ?? | kcal |
Przepis
1. Grzanki
biała podłużna bułka 2 sztuki
Pieczywo kroimy w kostkę, skrapiamy oliwą, mieszamy i smażymy przez około 15 minut na złocisty kolor.

2. Dressing
jajka kurze 1 sztuka
Jajka ostrożnie wkładamy do gotującej się wody uważając, aby nie pękły i nie wyciekły. Gotujemy 45 sekund i wyciągamy.
3.
sos Worcestershire 1 łyżeczka • sok z cytryny 3 łyżki • czosnek 1 s • sól • czarny pieprz mielony ½ łyżeczki • sardela 30 gramów • kapary 1 łyżeczka • musztarda dijon 1 łyżeczka
Do miksera wkładamy podgotowane wcześniej jajka, sos Worcestershire, sok z jednej cytryny, ząbek czosnku, sól, przyprawy, sardele, kapary i łyżkę musztardy.
4.
ser Parmezan 1 łyżka • oliwa 1.5 decylitra
Dodajemy starty parmezan i stopniowo dodajemy olej ciągle miksując.


6. Podawanie
kapary 1 łyżeczka • jajka kurze 2 sztuki • ser Parmezan 10 gramów • sałata rzymska 200 gramów
Odrywamy liście sałaty i mieszamy z dressingiem. Na wierzchu kładziemy grzanki, mięso z kurczaka, jajko i kapary. Posypujemy parmezanem.

Smacznego!