Malinowo piankowe ciasto
![Malinowo piankowe ciasto](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00001385/img_pl_4x3/malinowo-piankowe-ciasto_00180.jpg)
Kremowe delikatne ciasto z ulubionymi malinami, prawdziwie luksusowy smak :)Warto spróbować.
przepis,fotoprzepis,śmietana do ubijania (30-33%),mrożone maliny,Ciasta kremowe
Ciasta kremowe
Kategorie
Ciasta kremowe
Składniki
Składniki
białko jajka | 10 | sztuk | |
cukier kryształ | 20 | gramów | |
cukier puder | 220 | gramów | |
dżem malinowy | 200 | gramów | |
laska wanilii | 1 | sztuka | |
masło | 180 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 500 | mililitrów | |
mrożone maliny | 500 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 60 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 150 | gramów | |
proszek do pieczenia | 1 | łyżeczka | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 500 | mililitrów |
Przepis
1.
białko jajka 10 sztuk • cukier puder 120 gramów
Białka z jajek ubijamy na gęstą pianę i dodajemy cukier.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001385/small/IMG_9806.jpg)
2.
mąka luksusowa pszenna T550 150 gramów • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001385/small/IMG_9808.jpg)
3.
Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001385/small/IMG_9810.jpg)
4.
Pieczemy 20 minut-y w temperaturze 180 °C.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001385/small/IMG_9813.jpg)
5.
mleko półtłuste 1,5% 500 mililitrów • mąka chlebowa pszenna T750 60 gramów • cukier kryształ 20 gramów
Z mleka, mąki i cukru gotujemy gęstą kaszę.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001385/small/IMG_9814.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001385/small/IMG_9817.jpg)
7.
laska wanilii 1 sztuka
Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż i nożem ściągamy z niej waniliowe ziarenka, dodajemy je do kaszy. Kaszę wystudzamy ...
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001385/small/IMG_9822.jpg)
8.
... i dodajemy ją do masła.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001385/small/IMG_9824.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001385/small/IMG_9819.jpg)
10.
Warstwujemy i ugładzamy waniliowe nadzienie. Odstawiamy do lodówki żeby dobrze stężało.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001385/small/IMG_9828.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001385/small/IMG_9838.jpg)
12.
śmietana do ubijania (30-33%) 500 mililitrów
Śmietanę ubijamy i nakładamy jako ostatnią warstwę ciasta. Wkładamy na około godzinę do lodówki i możemy podawać.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001385/small/IMG_9843.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001385/small/IMG_9845.jpg)
14.
Ciasto kroimy i ozdabiamy malinową miazgą.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001385/small/IMG_9976.jpg)
Smacznego!