swiatwemnie.pl

Malinowo piankowe ciasto

Kremowe delikatne ciasto z ulubionymi malinami, prawdziwie luksusowy smak :)Warto spróbować.

 

Ilość porcji: 12

Czas przygotowania: 60 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 

1. 

białko jajka 10 sztuk  cukier puder 120 g

Białka z jajek ubijamy na gęstą pianę i dodajemy cukier.

2. 

mąka luksusowa pszenna T550 150 g  proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

3. 

Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

4. 

Pieczemy 20 minut-y w temperaturze 180 °C.

5. 

mleko półtłuste 1,5% 500 ml  mąka chlebowa pszenna T750 60 g  cukier kryształ 20 g

Z mleka, mąki i cukru gotujemy gęstą kaszę.

6. 

masło 180 g  cukier puder 100 g

Masło mieszamy z cukrem.

7. 

laska wanilii 1 sztuka

Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż i nożem ściągamy z niej waniliowe ziarenka, dodajemy je do kaszy. Kaszę wystudzamy ...

8. 

... i dodajemy ją do masła.

9. 

dżem malinowy 80 g

Z upieczonego spodu usuwamy papier a spód smarujemy dżemem.

10. 

Warstwujemy i ugładzamy waniliowe nadzienie. Odstawiamy do lodówki żeby dobrze stężało.

11. 

dżem malinowy 80 g

Na stężone nadzienie ponownie smarujemy dżem.

12. 

śmietana do ubijania (30-33%) 500 ml

Śmietanę ubijamy i nakładamy jako ostatnią warstwę ciasta. Wkładamy na około godzinę do lodówki i możemy podawać.

13. 

mrożone maliny 500 g  dżem malinowy 40 g

Maliny rozmrażamy i miksujemy z dżemem.

14. 

Ciasto kroimy i ozdabiamy malinową miazgą.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się