Malinowo piankowe ciasto
Kremowe delikatne ciasto z ulubionymi malinami, prawdziwie luksusowy smak :)Warto spróbować.
przepis,fotoprzepis,śmietana do ubijania (30-33%),mrożone maliny,Ciasta kremowe
Ciasta kremowe
Kategorie
Ciasta kremowe
Składniki
Składniki
białko jajka | 10 | sztuk | |
cukier kryształ | 20 | gramów | |
cukier puder | 220 | gramów | |
dżem malinowy | 200 | gramów | |
laska wanilii | 1 | sztuka | |
masło | 180 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 500 | mililitrów | |
mrożone maliny | 500 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 60 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 150 | gramów | |
proszek do pieczenia | 1 | łyżeczka | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 500 | mililitrów |
Przepis
1.
białko jajka 10 sztuk • cukier puder 120 gramów
Białka z jajek ubijamy na gęstą pianę i dodajemy cukier.

2.
mąka luksusowa pszenna T550 150 gramów • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

3.
Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

4.
Pieczemy 20 minut-y w temperaturze 180 °C.

5.
mleko półtłuste 1,5% 500 mililitrów • mąka chlebowa pszenna T750 60 gramów • cukier kryształ 20 gramów
Z mleka, mąki i cukru gotujemy gęstą kaszę.


7.
laska wanilii 1 sztuka
Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż i nożem ściągamy z niej waniliowe ziarenka, dodajemy je do kaszy. Kaszę wystudzamy ...

8.
... i dodajemy ją do masła.


10.
Warstwujemy i ugładzamy waniliowe nadzienie. Odstawiamy do lodówki żeby dobrze stężało.


12.
śmietana do ubijania (30-33%) 500 mililitrów
Śmietanę ubijamy i nakładamy jako ostatnią warstwę ciasta. Wkładamy na około godzinę do lodówki i możemy podawać.


14.
Ciasto kroimy i ozdabiamy malinową miazgą.

Smacznego!