PRZEPISY

Kasztanowe bochenki

Kasztanowe bochenki

bi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-starbi-star

Chrupiące bochenki nadziewane kasztanowym kremem i bitą śmietaną, z wierzchu doprawione gorzką czekoladą ... czego dodać więcej :) ... no mniam.

przepis,fotoprzepis,śmietana do ubijania (30-33%),kasztanowe puree,czekolada 85%,Ciasta kremowe

Ciasta kremowe

Pichcił

Ilość porcji

10

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

wysoka

Składniki

Składniki

budyń waniliowy w proszku

20

71

gramów

kcal

cukier kryształ

15

61

gramów

kcal

cukier puder

50

194

gramów

kcal

czekolada 85%

0

??

kcal

jajka kurze

3

264

sztuki

kcal

kasztanowe puree

125

264

gramów

kcal

masło

140

1028

gramów

kcal

mleko tłuste 3,5%

150

96

mililitrów

kcal

mąka luksusowa pszenna T550

120

428

gramów

kcal

sól

0

??

kcal

woda

190

0

mililitrów

kcal

śmietan-fix

8

28

gramów

kcal

śmietana do ubijania (30-33%)

250

778

mililitrów

kcal

 

Przepis

1. Kasztanowy krem

mleko tłuste 3,5% 150 mililitrów  cukier kryształ 15 gramów  budyń waniliowy w proszku 20 gramów

Z mleka, cukru i budyniu w proszku gotujemy gęsty budyń. Odstawiamy do ostudzenia.

Z mleka, cukru i budyniu w proszku gotujemy gęsty...

2. 

masło 100 gramów  cukier puder 50 gramów

Masło mieszamy z cukrem.

Masło mieszamy z cukrem....

3. 

kasztanowe puree 125 gramów

Dodajemy rozmrożone kasztanowe puree..

Dodajemy rozmrożone kasztanowe puree.....

4. 

...i ostudzony budyń.

...i ostudzony budyń....

5. Bochenkowe korpusy

woda 190 mililitrów  masło 40 gramów  sól

Wodę, masło i szczyptę soli wkładamy do garnka i lekko podgrzewamy, aby się masło roztopiło.

Wodę, masło i szczyptę soli wkładamy do garnka...

6. 

mąka luksusowa pszenna T550 120 gramów

Wsypujemy mąkę i dobrze mieszamy.

Wsypujemy mąkę i dobrze mieszamy....

7. 

Delikatnie zwiększamy temperaturę i wytworzone ciasto 3 minuty dokładnie mieszamy. Odstawiamy do ostudzenia.

Delikatnie zwiększamy temperaturę i wytworzone...

8. 

jajka kurze 3 sztuki

Do ostudzonego ciasta stopniowo dodajemy jajka.

Do ostudzonego ciasta stopniowo dodajemy jajka....

9. 

Ciasto władamy do rękawa cukierniczego. Na papier do pieczenia wyciskamy 10 okręgów (średnica około 8 cm).

Ciasto władamy do rękawa cukierniczego. Na...

10. 

Okręgi na papierze, nie całkowicie po brzegi, wypełniamy ciastem.

Okręgi na papierze, nie całkowicie po brzegi,...

11. 

Pieczemy w 200°C 15 minut, potem temperaturę zniżamy do 180°C i 10 minut dopiekamy. Piekarnik nie otwieramy.

Pieczemy w 200°C 15 minut, potem temperaturę...

12. 

Gorące bochenki przekrawamy i z powrotem wkładamy do piekarnika, gdzie je 10-15 minut w ciepłym jeszcze piekarniku dosuszamy.

Gorące bochenki przekrawamy i z powrotem...

13. 

Dolne połówki ostudzonych korpusów nadziewamy kasztanowym kremem...

Dolne połówki ostudzonych korpusów nadziewamy...

14. 

śmietana do ubijania (30-33%) 250 mililitrów  śmietan-fix 8 gramów

... i śmietanę ubitą ze śmietan-fix. Przykrywamy wierzchnią połową korpusów.

... i śmietanę ubitą ze śmietan-fix....

15. 

czekolada 85%

Po wierzchu delikatnie ozdabiamy roztopioną gorzką czekoladą. Przed podawaniem przynajmniej godzinę przechowujemy w lodówce.

Po wierzchu delikatnie ozdabiamy roztopioną...

16. 

Że jedna porcja, no hahahaha :)

Że jedna porcja, no hahahaha :)...

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się