Kasztanowe bochenki
![Kasztanowe bochenki](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00001310/img_pl_4x3/kasztanowe-bochenki_00180.jpg)
Chrupiące bochenki nadziewane kasztanowym kremem i bitą śmietaną, z wierzchu doprawione gorzką czekoladą ... czego dodać więcej :) ... no mniam.
przepis,fotoprzepis,śmietana do ubijania (30-33%),kasztanowe puree,czekolada 85%,Ciasta kremowe
Ciasta kremowe
Kategorie
Ciasta kremowe
Składniki
Składniki
budyń waniliowy w proszku | 20 | gramów | |
cukier kryształ | 15 | gramów | |
cukier puder | 50 | gramów | |
czekolada 85% | - | ||
jajka kurze | 3 | sztuki | |
kasztanowe puree | 125 | gramów | |
masło | 140 | gramów | |
mleko tłuste 3,5% | 150 | mililitrów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 120 | gramów | |
sól | - | ||
woda | 190 | mililitrów | |
śmietan-fix | 8 | gramów | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 250 | mililitrów |
Przepis
1. Kasztanowy krem
mleko tłuste 3,5% 150 mililitrów • cukier kryształ 15 gramów • budyń waniliowy w proszku 20 gramów
Z mleka, cukru i budyniu w proszku gotujemy gęsty budyń. Odstawiamy do ostudzenia.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001310/small/IMG_7673.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001310/small/IMG_7674.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001310/small/IMG_7676.jpg)
4.
...i ostudzony budyń.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001310/small/IMG_7681.jpg)
5. Bochenkowe korpusy
woda 190 mililitrów • masło 40 gramów • sól
Wodę, masło i szczyptę soli wkładamy do garnka i lekko podgrzewamy, aby się masło roztopiło.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001310/small/IMG_7740.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001310/small/IMG_7743.jpg)
7.
Delikatnie zwiększamy temperaturę i wytworzone ciasto 3 minuty dokładnie mieszamy. Odstawiamy do ostudzenia.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001310/small/IMG_7745.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001310/small/IMG_7747.jpg)
9.
Ciasto władamy do rękawa cukierniczego. Na papier do pieczenia wyciskamy 10 okręgów (średnica około 8 cm).
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001310/small/IMG_7753.jpg)
10.
Okręgi na papierze, nie całkowicie po brzegi, wypełniamy ciastem.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001310/small/IMG_7754.jpg)
11.
Pieczemy w 200°C 15 minut, potem temperaturę zniżamy do 180°C i 10 minut dopiekamy. Piekarnik nie otwieramy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001310/small/IMG_7756.jpg)
12.
Gorące bochenki przekrawamy i z powrotem wkładamy do piekarnika, gdzie je 10-15 minut w ciepłym jeszcze piekarniku dosuszamy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001310/small/IMG_7759.jpg)
13.
Dolne połówki ostudzonych korpusów nadziewamy kasztanowym kremem...
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001310/small/IMG_7761.jpg)
14.
śmietana do ubijania (30-33%) 250 mililitrów • śmietan-fix 8 gramów
... i śmietanę ubitą ze śmietan-fix. Przykrywamy wierzchnią połową korpusów.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001310/small/IMG_7763.jpg)
15.
Po wierzchu delikatnie ozdabiamy roztopioną gorzką czekoladą. Przed podawaniem przynajmniej godzinę przechowujemy w lodówce.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001310/small/IMG_7765.jpg)
16.
Że jedna porcja, no hahahaha :)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001310/small/IMG_7766.jpg)
Smacznego!