swiatwemnie.pl

Kasztanowe bochenki

    

Chrupiące bochenki nadziewane kasztanowym kremem i bitą śmietaną, z wierzchu doprawione gorzką czekoladą ... czego dodać więcej :) ... no mniam.

Pichcił

Ilość porcji

10

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

wysoka

 

Kategorie:   

 

1. Kasztanowy krem

mleko tłuste 3,5% 150 mililitrów  cukier kryształ 15 gramów  budyń waniliowy w proszku 20 gramów

Z mleka, cukru i budyniu w proszku gotujemy gęsty budyń. Odstawiamy do ostudzenia.

Kasztanowy krem

2. 

masło 100 gramów  cukier puder 50 gramów

Masło mieszamy z cukrem.

3. 

kasztanowe puree 125 gramów

Dodajemy rozmrożone kasztanowe puree..

4. 

...i ostudzony budyń.

5. Bochenkowe korpusy

woda 190 mililitrów  masło 40 gramów  sól

Wodę, masło i szczyptę soli wkładamy do garnka i lekko podgrzewamy, aby się masło roztopiło.

Bochenkowe korpusy

6. 

mąka luksusowa pszenna T550 120 gramów

Wsypujemy mąkę i dobrze mieszamy.

7. 

Delikatnie zwiększamy temperaturę i wytworzone ciasto 3 minuty dokładnie mieszamy. Odstawiamy do ostudzenia.

8. 

jajka kurze 3 sztuki

Do ostudzonego ciasta stopniowo dodajemy jajka.

9. 

Ciasto władamy do rękawa cukierniczego. Na papier do pieczenia wyciskamy 10 okręgów (średnica około 8 cm).

10. 

Okręgi na papierze, nie całkowicie po brzegi, wypełniamy ciastem.

11. 

Pieczemy w 200°C 15 minut, potem temperaturę zniżamy do 180°C i 10 minut dopiekamy. Piekarnik nie otwieramy.

12. 

Gorące bochenki przekrawamy i z powrotem wkładamy do piekarnika, gdzie je 10-15 minut w ciepłym jeszcze piekarniku dosuszamy.

13. 

Dolne połówki ostudzonych korpusów nadziewamy kasztanowym kremem...

14. 

śmietana do ubijania (30-33%) 250 mililitrów  śmietan-fix 8 gramów

... i śmietanę ubitą ze śmietan-fix. Przykrywamy wierzchnią połową korpusów.

15. 

czekolada 85%

Po wierzchu delikatnie ozdabiamy roztopioną gorzką czekoladą. Przed podawaniem przynajmniej godzinę przechowujemy w lodówce.

16. 

Że jedna porcja, no hahahaha :)

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się