swiatwemnie.pl

Anielskie ciasto z czekoladowym likierem

Kremowe ciasto o anielskim smaku :)

 

Ilość porcji: 10

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 

1. 

żółtko jajka 4 sztuki  cukier puder 60 g

Żółtka i cukier ubijamy na pianę.

2. 

białko jajka 4 sztuki

Z białek ubijamy gęstą pianę.

3. 

woda 25 ml

Do żółtek dodajemy trochę wody,...

4. 

mąka luksusowa pszenna T550 60 g  proszek do pieczenia 5 g

... mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia ...

5. 

... i delikatnie dodajemy pianę z białek.

6. 

masło  mąka luksusowa pszenna T550

Ciasto wylewamy na blachę (22,5x32,5 cm) natłuszczoną masłem i posypaną mąką.

7. 

Pieczemy 12 minut-y w temperaturze 180 °C.

8. 

mleko półtłuste 1,5% 700 ml  cukier kryształ 50 g  budyń czekoladowy - proszek 100 g  kakao proszek 20 g

Połowę mleka doprowadzamy do wrzenia z cukrem. W drugiej połowie mieszamy budyń w proszku z kakaem i wlewamy do mleka. Gotujemy gęsty budyń i wystudzamy go w zimnej wodzie na temperaturę pokojową.

9. 

masło 150 g  cukier puder 80 g

Masło mieszamy z cukrem.

10. 

Wymieszane masło mieszamy z budyniem.

11. 

Spód przewracamy i gęsto przebijamy wykałaczką.

12. 

Czekoladowy likier przepis 100 ml

Na spód nalewamy likier.

13. 

Po wsiąknięciu nanosimy i rozcieramy budyniowy krem. Odstawiamy w chłodne miejsce, przykryte, do stężenia (2-3 godziny).

14. 

śmietana do ubijania (30-33%) 500 ml  śmietan-fix 16 g

Śmietankę ubijamy z żelatyną i równomiernie rozcieramy na kremie.

15. 

kakao instant

Posypujemy kakaem, odkrawamy (albo i nie) brzegi ...

16. 

... i kroimy na dowolne kształty - duże, albo małe kawałki, prostokąty ...

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się