Anielskie ciasto z czekoladowym likierem
Kremowe ciasto o anielskim smaku :)
przepis,fotoprzepis,śmietana do ubijania (30-33%),Czekoladowy likier,Ciasta kremowe
Ciasta kremowe
Kategorie
Ciasta kremowe
Składniki
Składniki
Czekoladowy likier przepis | 100 | mililitrów | |
białko jajka | 4 | sztuki | |
budyń czekoladowy - proszek | 100 | gramów | |
cukier kryształ | 50 | gramów | |
cukier puder | 140 | gramów | |
kakao instant | - | ||
kakao proszek | 20 | gramów | |
masło | 150 | gramów | |
masło | - | ||
mleko półtłuste 1,5% | 700 | mililitrów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 60 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | - | ||
proszek do pieczenia | 5 | gramów | |
woda | 25 | mililitrów | |
śmietan-fix | 16 | gramów | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 500 | mililitrów | |
żółtko jajka | 4 | sztuki |
Przepis



4.
mąka luksusowa pszenna T550 60 gramów • proszek do pieczenia 5 gramów
... mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia ...

5.
... i delikatnie dodajemy pianę z białek.

6.
masło • mąka luksusowa pszenna T550
Ciasto wylewamy na blachę (22,5x32,5 cm) natłuszczoną masłem i posypaną mąką.

7.
Pieczemy 12 minut-y w temperaturze 180 °C.

8.
mleko półtłuste 1,5% 700 mililitrów • cukier kryształ 50 gramów • budyń czekoladowy - proszek 100 gramów • kakao proszek 20 gramów
Połowę mleka doprowadzamy do wrzenia z cukrem. W drugiej połowie mieszamy budyń w proszku z kakaem i wlewamy do mleka. Gotujemy gęsty budyń i wystudzamy go w zimnej wodzie na temperaturę pokojową.


10.
Wymieszane masło mieszamy z budyniem.

11.
Spód przewracamy i gęsto przebijamy wykałaczką.


13.
Po wsiąknięciu nanosimy i rozcieramy budyniowy krem. Odstawiamy w chłodne miejsce, przykryte, do stężenia (2-3 godziny).

14.
śmietana do ubijania (30-33%) 500 mililitrów • śmietan-fix 16 gramów
Śmietankę ubijamy z żelatyną i równomiernie rozcieramy na kremie.


16.
... i kroimy na dowolne kształty - duże, albo małe kawałki, prostokąty ...

Smacznego!