PRZEPISY

Anielskie ciasto z czekoladowym likierem

Anielskie ciasto z czekoladowym likierem

Kremowe ciasto o anielskim smaku :)

przepis,fotoprzepis,śmietana do ubijania (30-33%),Czekoladowy likier,Ciasta kremowe

Ciasta kremowe

Pichcił

Ilość porcji

10

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

wysoka

Kategorie

Ciasta kremowe  

 

Składniki

Składniki

Czekoladowy likier przepis100mililitrów
białko jajka4sztuki
budyń czekoladowy - proszek100gramów
cukier kryształ50gramów
cukier puder140gramów
kakao instant-
kakao proszek20gramów
masło150gramów
masło-
mleko półtłuste 1,5%700mililitrów
mąka luksusowa pszenna T55060gramów
mąka luksusowa pszenna T550-
proszek do pieczenia5gramów
woda25mililitrów
śmietan-fix16gramów
śmietana do ubijania (30-33%)500mililitrów
żółtko jajka4sztuki

 

Przepis

1. 

żółtko jajka 4 sztuki  cukier puder 60 gramów

Żółtka i cukier ubijamy na pianę.

2. 

białko jajka 4 sztuki

Z białek ubijamy gęstą pianę.

3. 

woda 25 mililitrów

Do żółtek dodajemy trochę wody,...

4. 

mąka luksusowa pszenna T550 60 gramów  proszek do pieczenia 5 gramów

... mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia ...

5. 

... i delikatnie dodajemy pianę z białek.

6. 

masło  mąka luksusowa pszenna T550

Ciasto wylewamy na blachę (22,5x32,5 cm) natłuszczoną masłem i posypaną mąką.

7. 

Pieczemy 12 minut-y w temperaturze 180 °C.

8. 

mleko półtłuste 1,5% 700 mililitrów  cukier kryształ 50 gramów  budyń czekoladowy - proszek 100 gramów  kakao proszek 20 gramów

Połowę mleka doprowadzamy do wrzenia z cukrem. W drugiej połowie mieszamy budyń w proszku z kakaem i wlewamy do mleka. Gotujemy gęsty budyń i wystudzamy go w zimnej wodzie na temperaturę pokojową.

9. 

masło 150 gramów  cukier puder 80 gramów

Masło mieszamy z cukrem.

10. 

Wymieszane masło mieszamy z budyniem.

11. 

Spód przewracamy i gęsto przebijamy wykałaczką.

12. 

Czekoladowy likier przepis 100 mililitrów

Na spód nalewamy likier.

13. 

Po wsiąknięciu nanosimy i rozcieramy budyniowy krem. Odstawiamy w chłodne miejsce, przykryte, do stężenia (2-3 godziny).

14. 

śmietana do ubijania (30-33%) 500 mililitrów  śmietan-fix 16 gramów

Śmietankę ubijamy z żelatyną i równomiernie rozcieramy na kremie.

15. 

kakao instant

Posypujemy kakaem, odkrawamy (albo i nie) brzegi ...

16. 

... i kroimy na dowolne kształty - duże, albo małe kawałki, prostokąty ...

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie