Anielskie ciasto z czekoladowym likierem
![Anielskie ciasto z czekoladowym likierem](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00001339/img_pl_4x3/anielskie-ciasto-z-czekoladowym-likierem_00180.jpg)
Kremowe ciasto o anielskim smaku :)
przepis,fotoprzepis,śmietana do ubijania (30-33%),Czekoladowy likier,Ciasta kremowe
Ciasta kremowe
Kategorie
Ciasta kremowe
Składniki
Składniki
Czekoladowy likier przepis | 100 | mililitrów | |
białko jajka | 4 | sztuki | |
budyń czekoladowy - proszek | 100 | gramów | |
cukier kryształ | 50 | gramów | |
cukier puder | 140 | gramów | |
kakao instant | - | ||
kakao proszek | 20 | gramów | |
masło | 150 | gramów | |
masło | - | ||
mleko półtłuste 1,5% | 700 | mililitrów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 60 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | - | ||
proszek do pieczenia | 5 | gramów | |
woda | 25 | mililitrów | |
śmietan-fix | 16 | gramów | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 500 | mililitrów | |
żółtko jajka | 4 | sztuki |
Przepis
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001339/small/IMG_8756.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001339/small/IMG_8757.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001339/small/IMG_8759.jpg)
4.
mąka luksusowa pszenna T550 60 gramów • proszek do pieczenia 5 gramów
... mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia ...
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001339/small/IMG_8760.jpg)
5.
... i delikatnie dodajemy pianę z białek.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001339/small/IMG_8761.jpg)
6.
masło • mąka luksusowa pszenna T550
Ciasto wylewamy na blachę (22,5x32,5 cm) natłuszczoną masłem i posypaną mąką.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001339/small/IMG_8762.jpg)
7.
Pieczemy 12 minut-y w temperaturze 180 °C.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001339/small/IMG_8770.jpg)
8.
mleko półtłuste 1,5% 700 mililitrów • cukier kryształ 50 gramów • budyń czekoladowy - proszek 100 gramów • kakao proszek 20 gramów
Połowę mleka doprowadzamy do wrzenia z cukrem. W drugiej połowie mieszamy budyń w proszku z kakaem i wlewamy do mleka. Gotujemy gęsty budyń i wystudzamy go w zimnej wodzie na temperaturę pokojową.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001339/small/IMG_8769.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001339/small/IMG_8771.jpg)
10.
Wymieszane masło mieszamy z budyniem.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001339/small/IMG_8776.jpg)
11.
Spód przewracamy i gęsto przebijamy wykałaczką.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001339/small/IMG_8773.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001339/small/IMG_8774.jpg)
13.
Po wsiąknięciu nanosimy i rozcieramy budyniowy krem. Odstawiamy w chłodne miejsce, przykryte, do stężenia (2-3 godziny).
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001339/small/IMG_8778.jpg)
14.
śmietana do ubijania (30-33%) 500 mililitrów • śmietan-fix 16 gramów
Śmietankę ubijamy z żelatyną i równomiernie rozcieramy na kremie.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001339/small/IMG_8781.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001339/small/IMG_8784.jpg)
16.
... i kroimy na dowolne kształty - duże, albo małe kawałki, prostokąty ...
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001339/small/IMG_8785.jpg)
Smacznego!