Kotlety mielone
Klasyczne smaczne kotlety mielone z wieprzowego mięsa. Jako dodatek polecamy ziemniaki na jakikolwiek sposób.
przepis,fotoprzepis,wieprzowe mięso mielone,Wieprzowina
Wieprzowina
Kategorie
Wieprzowina
Składniki
Składniki
białe pieczywo | 2 | sztuki | |
bułka tarta | - | ||
czarny pieprz mielony | ¾ | łyżeczki | |
czosnek | 2 | ząbki | |
jajka kurze | 1 | sztuka | |
majeranek | ½ | łyżeczki | |
mielona czerwona papryka | ½ | łyżeczki | |
mleko półtłuste 1,5% | - | ||
przyprawa warzywna | ¼ | łyżeczki | |
sól | 1.5 | łyżeczki | |
wieprzowe mięso mielone | 500 | gramów |
Przepis
1.
wieprzowe mięso mielone 500 gramów • sól 1.5 łyżeczki • czarny pieprz mielony ¾ łyżeczki • mielona czerwona papryka ½ łyżeczki • przyprawa warzywna ¼ łyżeczki • majeranek ½ łyżeczki • czosnek 2 ząbki • jajka kurze 1 sztuka • białe pieczywo 2 sztuki • mleko półtłuste 1,5%
Mielone mięso mieszamy z solą, pieprzem, mieloną czerwoną papryką, przyprawą warzywną, majerankiem, przeciśniętym czosnkiem, jajkiem i w mleku rozmoczonym (i wyciśniętym) pieczywem.
3.
Kulki smażymy w dostatecznej ilości oleju, aby się dobrze usmażyły z obydwóch stron po około 5 minut.
4.
Usmażone kotleciki zostawiamy na papierowym ręczniczku by odsączyć olej.
Smacznego!