Makaron tagliatelle z cytryną i parmezanem
Lekki, smaczny, świeży i szybko strawny makaron.
przepis,fotoprzepis,cytryna,makaron - Tagliatelle,ser Parmezan,Makarony
Makarony
Składniki
Składniki
biały jogurt | 250 | mililitrów | |
cytryna | 1 | sztuka | |
makaron - Tagliatelle | 350 | gramów | |
ser Parmezan | 50 | gramów | |
sok z cytryny | 20 | mililitrów | |
sól | 1 | łyżeczka |
Przepis
1.
cytryna 1 sztuka
Cytrynę myjemy w zimnej wodzie. Obieraczką do warzyw odkrawamy z niej trzy paski cytrynowej skórki.
2. Przygotowanie makaronu
makaron - Tagliatelle 350 gramów • sól 1 łyżeczka
Do garnka wlewamy wodę, solimy ją i doprowadzamy do wrzenia. Makaron gotujemy w większej ilości wody, aby się nie skleił. Od razu gdy woda zacznie wrzeć wsypujemy do niej makaron i gotujemy według wymienionego czasu na opakowaniu.
3. Sos
biały jogurt 250 mililitrów
W mniejszym garnku podgrzewamy biały jogurt. Wkładamy do niego paski cytrynowej skórki.
4.
sok z cytryny 20 mililitrów
Gdy jest makaron ugotowany, zlewamy wodę, mieszamy go z przygotowanym sosem. Skrapiamy 2 łyżkami cytrynowego soku.
5.
ser Parmezan 50 gramów
Gotowy makaron serwujemy na talerzach. Porcję posypujemy startym parmezanem.
Smacznego!