swiatwemnie.pl

Makaron tagliatelle z cytryną i parmezanem

    

Lekki, smaczny, świeży i szybko strawny makaron.

Pichcił

Ilość porcji

2

Czas przygotowania

30 min.

Trudność

niska

 

Kategorie:   

 

biały jogurt250mililitrów
cytryna1sztuka
makaron - Tagliatelle350gramów
ser Parmezan50gramów
sok z cytryny20mililitrów
sól1łyżeczka

1. 

cytryna 1 sztuka

Cytrynę myjemy w zimnej wodzie. Obieraczką do warzyw odkrawamy z niej trzy paski cytrynowej skórki.

2. Przygotowanie makaronu

makaron - Tagliatelle 350 gramów  sól 1 łyżeczka

Do garnka wlewamy wodę, solimy ją i doprowadzamy do wrzenia. Makaron gotujemy w większej ilości wody, aby się nie skleił. Od razu gdy woda zacznie wrzeć wsypujemy do niej makaron i gotujemy według wymienionego czasu na opakowaniu.

3. Sos

biały jogurt 250 mililitrów

W mniejszym garnku podgrzewamy biały jogurt. Wkładamy do niego paski cytrynowej skórki.

Sos

4. 

sok z cytryny 20 mililitrów

Gdy jest makaron ugotowany, zlewamy wodę, mieszamy go z przygotowanym sosem. Skrapiamy 2 łyżkami cytrynowego soku.

5. 

ser Parmezan 50 gramów

Gotowy makaron serwujemy na talerzach. Porcję posypujemy startym parmezanem.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się