Kalafiorowe spaghetti

Spaghetti z sosem kalafiorowym.
przepis,fotoprzepis,kalafior,makaron - spaghetti,Makarony
Makarony
Pichcił
Ilość porcji
4
Masa porcji
484 g
Energia porcji
569 kcal
Czas przygotowania
20 min.
Trudność
niska
Składniki
Składniki
czosnek | 1 6 | ząbek kcal | |
kalafior | 600 174 | gramów kcal | |
makaron - spaghetti | 400 1452 | gramów kcal | |
masło | 20 147 | gramów kcal | |
mleko tłuste 3,5% | 300 192 | mililitrów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 30 105 | gramów kcal | |
oregano | 1 40 | łyżka kcal | |
ser topiony | 30 78 | gramów kcal | |
suszony szczypiorek | 2 84 | łyżki kcal | |
sól | ½ 0 | łyżeczki kcal | |
woda | ½ 0 | kcal |
Przepis
1.
kalafior 600 gramów • sól ½ łyżeczki • woda ½ L
Kalafior kroimy od środka na mniejsze różyczki a następnie razem z głąbem gotujemy w osolonej wodzie.

2.
Po ugotowaniu połówkę kalafiora miksujemy w wodzie w której się gotował a drugą połówkę rozdrabniamy na drobne kawałki.

3.
masło 20 gramów • ser topiony 30 gramów • mąka chlebowa pszenna T750 30 gramów • mleko tłuste 3,5% 300 mililitrów • czosnek 1 ząbek
Do zmiksowanej połówki dodajemy masło oraz ser, zagotowujemy i dolewamy zawiesinę z mąki i mleka. Gotujemy do zgęstnienia, dosypujemy drugą - pokruszoną połówkę kalafiora. Na koniec możemy dodać przeciśnięty czosnek i wedle smaku jeszcze dosolić.

4.
suszony szczypiorek 2 łyżki • oregano 1 łyżka • makaron - spaghetti 400 gramów
Spaghetti gotujemy w słonej wodzie z suszonym szczypiorkiem i oregano. Odcedzamy. Serwujemy polane sosem kalafiorowym oraz posypane tartym serem.

Smacznego!