swiatwemnie.pl

Kalafiorowe spaghetti

    

Spaghetti z sosem kalafiorowym.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

20 min.

Trudność

niska

 

 

czosnek1ząbek
kalafior600gramów
makaron - spaghetti400gramów
masło20gramów
mleko tłuste 3,5%300mililitrów
mąka chlebowa pszenna T75030gramów
oregano1łyżka
ser topiony30gramów
suszony szczypiorek2łyżki
sól½łyżeczki
woda½

1. 

kalafior 600 gramów  sól ½ łyżeczki  woda ½ L

Kalafior kroimy od środka na mniejsze różyczki a następnie razem z głąbem gotujemy w osolonej wodzie.

2. 

Po ugotowaniu połówkę kalafiora miksujemy w wodzie w której się gotował a drugą połówkę rozdrabniamy na drobne kawałki.

3. 

masło 20 gramów  ser topiony 30 gramów  mąka chlebowa pszenna T750 30 gramów  mleko tłuste 3,5% 300 mililitrów  czosnek 1 ząbek

Do zmiksowanej połówki dodajemy masło oraz ser, zagotowujemy i dolewamy zawiesinę z mąki i mleka. Gotujemy do zgęstnienia, dosypujemy drugą - pokruszoną połówkę kalafiora. Na koniec możemy dodać przeciśnięty czosnek i wedle smaku jeszcze dosolić.

4. 

suszony szczypiorek 2 łyżki  oregano 1 łyżka  makaron - spaghetti 400 gramów

Spaghetti gotujemy w słonej wodzie z suszonym szczypiorkiem i oregano. Odcedzamy. Serwujemy polane sosem kalafiorowym oraz posypane tartym serem.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się