Spaghetti z sosem kalafiorowym.
Pichcił
Ilość porcji
4
Czas przygotowania
20 min.
Trudność
niska
Czosnek | 1 | ząbek | |
Kalafior | 600 | gramów | |
Makaron - spaghetti | 400 | gramów | |
Masło | 20 | gramów | |
Mleko tłuste 3,5% | 300 | mililitrów | |
Mąka chlebowa pszenna t750 | 30 | gramów | |
Oregano | 1 | łyżka | |
Ser topiony | 30 | gramów | |
Suszony szczypiorek | 2 | łyżki | |
Sól | ½ | łyżeczki | |
Woda | ½ | L |
1.
kalafior 600 g • sól ½ łyżeczki • woda ½ L
Kalafior kroimy od środka na mniejsze różyczki a następnie razem z głąbem gotujemy w osolonej wodzie.
2.
Po ugotowaniu połówkę kalafiora miksujemy w wodzie w której się gotował a drugą połówkę rozdrabniamy na drobne kawałki.
3.
masło 20 g • ser topiony 30 g • mąka chlebowa pszenna T750 30 g • mleko tłuste 3,5% 300 ml • czosnek 1 ząbek
Do zmiksowanej połówki dodajemy masło oraz ser, zagotowujemy i dolewamy zawiesinę z mąki i mleka. Gotujemy do zgęstnienia, dosypujemy drugą - pokruszoną połówkę kalafiora. Na koniec możemy dodać przeciśnięty czosnek i wedle smaku jeszcze dosolić.
4.
suszony szczypiorek 2 łyżki • oregano 1 łyżka • makaron - spaghetti 400 g
Spaghetti gotujemy w słonej wodzie z suszonym szczypiorkiem i oregano. Odcedzamy. Serwujemy polane sosem kalafiorowym oraz posypane tartym serem.
Smacznego!