swiatwemnie.pl

Kalafiorowe spaghetti

     

Spaghetti z sosem kalafiorowym.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

20 min.

Trudność

niska

 

Kategorie:   

 

Czosnek1ząbek
Kalafior600gramów
Makaron - spaghetti400gramów
Masło20gramów
Mleko tłuste 3,5%300mililitrów
Mąka chlebowa pszenna t75030gramów
Oregano1łyżka
Ser topiony30gramów
Suszony szczypiorek2łyżki
Sól½łyżeczki
Woda½L

1. 

kalafior 600 g  sól ½ łyżeczki  woda ½ L

Kalafior kroimy od środka na mniejsze różyczki a następnie razem z głąbem gotujemy w osolonej wodzie.

2. 

Po ugotowaniu połówkę kalafiora miksujemy w wodzie w której się gotował a drugą połówkę rozdrabniamy na drobne kawałki.

3. 

masło 20 g  ser topiony 30 g  mąka chlebowa pszenna T750 30 g  mleko tłuste 3,5% 300 ml  czosnek 1 ząbek

Do zmiksowanej połówki dodajemy masło oraz ser, zagotowujemy i dolewamy zawiesinę z mąki i mleka. Gotujemy do zgęstnienia, dosypujemy drugą - pokruszoną połówkę kalafiora. Na koniec możemy dodać przeciśnięty czosnek i wedle smaku jeszcze dosolić.

4. 

suszony szczypiorek 2 łyżki  oregano 1 łyżka  makaron - spaghetti 400 g

Spaghetti gotujemy w słonej wodzie z suszonym szczypiorkiem i oregano. Odcedzamy. Serwujemy polane sosem kalafiorowym oraz posypane tartym serem.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się