Czekoladowy deser z kokosowym mascarpone kremem

Delikatny mascarpone krem z kokosem na puszystym czekoladowym korpusie. Naprawdę pyszne ciasto.
przepis,fotoprzepis,czekolada do gotowania,mascarpone,śmietanka kokosowa,Ciasta kremowe
Ciasta kremowe
Kategorie
Ciasta kremowe ›Składniki
Składniki
cukier kryształ | 130 523 | gramów kcal | |
cukier puder | 3 117 | łyżki kcal | |
czekolada | 0 ?? | kcal | |
czekolada do gotowania | 350 1754 | gramów kcal | |
jajka kurze | 5 440 | sztuk kcal | |
mascarpone | 500 1935 | gramów kcal | |
masło | 150 1101 | gramów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 40 139 | gramów kcal | |
śmietanka kokosowa | 200 394 | mililitrów kcal |
Przepis
1.
czekolada do gotowania 350 gramów • masło 150 gramów
Czekoladę łamiemy na kawałki i razem z masłem roztapiamy w gorącej wodnej kąpieli.



4.
mąka chlebowa pszenna T750 40 gramów
Żółtka dodajemy do czekolady. Do masy dodajemy mąkę. Na koniec delikatnie dodajemy ubitą pianę.

5.
Czekoladowe ciasto wlewamy do formy o średnicy 28 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 150°C 40 minut.

6.
Upieczony korpus zostawiamy do ostudzenia.

7.
mascarpone 500 gramów • cukier puder 3 łyżki • śmietanka kokosowa 200 mililitrów
Kokosową śmietankę mieszamy z cukrem. Do kokosowej podstawy dodajemy mascarpone. Wszystko razem mieszamy na delikatny krem.

8.
Krem równomiernie rozsmarowujemy na korpusie, posypujemy czekoladowymi wiórkami i odkładamy na kilka godzin do lodówki.

Smacznego!