Czekoladowy deser z kokosowym mascarpone kremem
Delikatny mascarpone krem z kokosem na puszystym czekoladowym korpusie. Naprawdę pyszne ciasto.
przepis,fotoprzepis,czekolada do gotowania,mascarpone,śmietanka kokosowa,Ciasta kremowe
Ciasta kremowe
Kategorie
Ciasta kremowe ›
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 130 | gramów | |
cukier puder | 3 | łyżki | |
czekolada | - | ||
czekolada do gotowania | 350 | gramów | |
jajka kurze | 5 | sztuk | |
mascarpone | 500 | gramów | |
masło | 150 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 40 | gramów | |
śmietanka kokosowa | 200 | mililitrów |
Przepis
1.
czekolada do gotowania 350 gramów • masło 150 gramów
Czekoladę łamiemy na kawałki i razem z masłem roztapiamy w gorącej wodnej kąpieli.
4.
mąka chlebowa pszenna T750 40 gramów
Żółtka dodajemy do czekolady. Do masy dodajemy mąkę. Na koniec delikatnie dodajemy ubitą pianę.
5.
Czekoladowe ciasto wlewamy do formy o średnicy 28 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 150°C 40 minut.
6.
Upieczony korpus zostawiamy do ostudzenia.
7.
mascarpone 500 gramów • cukier puder 3 łyżki • śmietanka kokosowa 200 mililitrów
Kokosową śmietankę mieszamy z cukrem. Do kokosowej podstawy dodajemy mascarpone. Wszystko razem mieszamy na delikatny krem.
8.
Krem równomiernie rozsmarowujemy na korpusie, posypujemy czekoladowymi wiórkami i odkładamy na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!