swiatwemnie.pl

Czekoladowy deser z kokosowym mascarpone kremem

    

Delikatny mascarpone krem z kokosem na puszystym czekoladowym korpusie. Naprawdę pyszne ciasto.

Pichcił

Ilość porcji

16

Czas przygotowania

1 h. 20 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:   

 

cukier kryształ130gramów
cukier puder3łyżki
czekolada-
czekolada do gotowania350gramów
jajka kurze5sztuk
mascarpone500gramów
masło150gramów
mąka chlebowa pszenna T75040gramów
śmietanka kokosowa200mililitrów

1. 

czekolada do gotowania 350 gramów  masło 150 gramów

Czekoladę łamiemy na kawałki i razem z masłem roztapiamy w gorącej wodnej kąpieli.

2. 

cukier kryształ 130 gramów

Do roztopionej czekolady dodajemy cukier, mieszamy.

3. 

jajka kurze 5 sztuk

Oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy pianę.

4. 

mąka chlebowa pszenna T750 40 gramów

Żółtka dodajemy do czekolady. Do masy dodajemy mąkę. Na koniec delikatnie dodajemy ubitą pianę.

5. 

Czekoladowe ciasto wlewamy do formy o średnicy 28 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 150°C 40 minut.

6. 

Upieczony korpus zostawiamy do ostudzenia.

7. 

mascarpone 500 gramów  cukier puder 3 łyżki  śmietanka kokosowa 200 mililitrów

Kokosową śmietankę mieszamy z cukrem. Do kokosowej podstawy dodajemy mascarpone. Wszystko razem mieszamy na delikatny krem.

8. 

czekolada

Krem równomiernie rozsmarowujemy na korpusie, posypujemy czekoladowymi wiórkami i odkładamy na kilka godzin do lodówki.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się