swiatwemnie.pl

Makowe ciasteczka

Delikatne ciasteczka których smak was zaskoczy.

 

Ilość porcji: 30

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

 

 
 

1. Przygotowanie kremu

mleko półtłuste 1,5% 200 ml  budyń waniliowy w proszku 15 g  cukier puder 80 g

Z mleka, budyniu w proszku i cukru gotujemy gęsty budyń. Odstawiamy do wychłodnięcia na temperaturę pokojową.

Przygotowanie kremu

2. 

masło 80 g

Dodajemy do niego masło ...

3. 

kakao proszek 1 łyżka

... i kakao. Na gładko wymieszamy i wkładamy do lodówki.

4. Ciasto

mąka chlebowa pszenna T750 150 g  mak mielony 125 g  cukier puder 125 g  jajka kurze 1 sztuka  masło 125 g

W misce mieszamy mąkę, mak, cukier, jajka i masło. Wyrabiamy ciasto które zapakujemy do folii i odstawiamy w chłodne miejsce na 30 minut.

Ciasto

5. Pieczenie ciasteczek

mąka chlebowa pszenna T750

Piekarnik rozgrzewamy na 130°C. Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy i wykrawamy z niego małe kółeczka.

Pieczenie ciasteczek

6. 

Potem kółeczka ostrożnie przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. W piekarniku je 25 minut w temperaturze 130°C wysuszamy.

7. Napełnianie i dekorowanie

Na połowę kółeczek nakładamy przygotowany krem.

Napełnianie i dekorowanie

8. 

Krem przykrywamy drugą połówką kółeczek.

9. 

czekolada do gotowania  słodkie migdały

Wierzch kółeczek dekorujemy niewielką ilością roztopionej czekolady do której wkładamy migdał albo orzeszek laskowy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się