PRZEPISY

Makowe ciasteczka

Makowe ciasteczka

Delikatne ciasteczka których smak was zaskoczy.

przepis,fotoprzepis,masło,masło,cukier puder,cukier puder,mak mielony,Ciasteczka,Boże Narodzenie

Ciasteczka

Pichcił

Ilość porcji

30

Czas przygotowania

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

budyń waniliowy w proszku15gramów
cukier puder205gramów
czekolada do gotowania-
jajka kurze1sztuka
kakao proszek1łyżka
mak mielony125gramów
masło205gramów
mleko półtłuste 1,5%200mililitrów
mąka chlebowa pszenna T750150gramów
mąka chlebowa pszenna T750-
słodkie migdały-

 

Przepis

1. Przygotowanie kremu

mleko półtłuste 1,5% 200 mililitrów  budyń waniliowy w proszku 15 gramów  cukier puder 80 gramów

Z mleka, budyniu w proszku i cukru gotujemy gęsty budyń. Odstawiamy do wychłodnięcia na temperaturę pokojową.

2. 

masło 80 gramów

Dodajemy do niego masło ...

3. 

kakao proszek 1 łyżka

... i kakao. Na gładko wymieszamy i wkładamy do lodówki.

4. Ciasto

mąka chlebowa pszenna T750 150 gramów  mak mielony 125 gramów  cukier puder 125 gramów  jajka kurze 1 sztuka  masło 125 gramów

W misce mieszamy mąkę, mak, cukier, jajka i masło. Wyrabiamy ciasto które zapakujemy do folii i odstawiamy w chłodne miejsce na 30 minut.

5. Pieczenie ciasteczek

mąka chlebowa pszenna T750

Piekarnik rozgrzewamy na 130°C. Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy i wykrawamy z niego małe kółeczka.

6. 

Potem kółeczka ostrożnie przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. W piekarniku je 25 minut w temperaturze 130°C wysuszamy.

7. Napełnianie i dekorowanie

Na połowę kółeczek nakładamy przygotowany krem.

8. 

Krem przykrywamy drugą połówką kółeczek.

9. 

czekolada do gotowania  słodkie migdały

Wierzch kółeczek dekorujemy niewielką ilością roztopionej czekolady do której wkładamy migdał albo orzeszek laskowy.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie