swiatwemnie.pl

Bożonarodzeniowe miodowniki

    

Stare, wszystkim dobrze znane bożonarodzeniowe pierniczki.

Pichcił

Ilość porcji

90

Czas przygotowania

1 h. 40 min.

Trudność

niska

 

 

1. Przygotowanie ciasta

mąka luksusowa (00 extra) 700 gramów  cukier puder 250 gramów  masło 50 gramów  jajka kurze 3 sztuki  soda oczyszczona 2 łyżeczki  przyprawa do pierników 1 opakowanie  miód 2 łyżki  mleko półtłuste 1,5% 5 łyżek

Ze wszystkich podanych składników wyrabiamy gładkie ciasto. Ciasto przykryte odkładamy na godzinę. Potem ponownie je ugniatamy, podzielone na mniejsze bochenki.

Przygotowanie ciasta

2. 

Rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość około 0,5 cm.

3. Wykrawanie

Wykrawamy różnymi foremkami.

Wykrawanie

4. Pieczenie

żółtko jajka 1 sztuka  olej słonecznikowy

Pierniki układamy na posmarowanej tłuszczem blachę, smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy przez 10 minut w temperaturze 180°C.

Pieczenie

5. Dekorowanie

polewa czekoladowa

Po upieczeniu dekorujemy pierniczki polewą czekoladową albo według własnej fantazji.

Dekorowanie

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się