Kokosowe ciasto z pomarańczową polewą
![Kokosowe ciasto z pomarańczową polewą](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00000565/img_pl_4x3/kokosowe-ciasto-z-pomaranczowa-polewa_00180.jpg)
Proste i szybko przygotowane ciasto.
przepis,fotoprzepis,sok pomarańczowy,Ciasta kremowe
Ciasta kremowe
Kategorie
Ciasta kremowe
Składniki
Składniki
biały jogurt | 800 | mililitrów | |
budyń waniliowy w proszku | 40 | gramów | |
cukier kryształ | 400 | gramów | |
masło | - | ||
mąka luksusowa pszenna T550 | 450 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | - | ||
soda oczyszczona | 2 | łyżeczki | |
sok pomarańczowy | 200 | mililitrów | |
wiórki kokosowe | 200 | gramów | |
woda | 500 | mililitrów |
Przepis
1. Przygotowanie ciasta
biały jogurt 800 mililitrów • woda 200 mililitrów
Biały jogurt mieszamy z wodą w głębokiej misce.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000565/small/IMG_5100w.jpg)
2.
cukier kryształ 250 gramów • wiórki kokosowe 200 gramów
Do jogurtu dosypujemy cukier. Po dobrym wymieszaniu dodajemy mielony kokos. Kokos delikatnie mieszamy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000565/small/IMG_5101w.jpg)
3.
mąka luksusowa pszenna T550 450 gramów • soda oczyszczona 2 łyżeczki
Na koniec dodajemy mąkę i sodę oczyszczoną. Ponownie dobrze mieszamy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000565/small/IMG_5102w.jpg)
4.
masło • mąka luksusowa pszenna T550
Blachę do pieczenia smarujemy masłem i posypujemy mąką. Na tak przygotowaną blachę równomiernie rozsmarowujemy kokosowe ciasto.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000565/small/IMG_5103w.jpg)
5.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 170 °C 30 minut.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000565/small/IMG_5108w.jpg)
6. Pomarańczowa polewa
sok pomarańczowy 200 mililitrów • woda 300 mililitrów • cukier kryształ 150 gramów • budyń waniliowy w proszku 40 gramów
Z pomarańcz wyciskamy sok, dolewamy do niego wody, dosypujemy cukier i dodajemy budyń.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000565/small/IMG_5104w.jpg)
7.
Gotujemy do zgęstnienia.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000565/small/IMG_5109w.jpg)
8.
Pomarańczowo-budyniową polewą polewamy ciasto, po wystudzeniu kroimy i podajemy. Możemy ozdobić bitą śmietaną i tartą czekoladą.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000565/small/IMG_5111w.jpg)
Smacznego!