Orzechowe i makowe rogaliki
Małe smaczne rogaliki z ulubionymi świątecznymi nadzieniami.
przepis,fotoprzepis,mak mielony,mielone orzechy włoskie,Ciasta,Boże Narodzenie
Ciasta
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 1 | łyżeczka | |
cukier kryształ | 160 | gramów | |
cukier puder | 50 | gramów | |
mak mielony | 200 | gramów | |
masło | 135 | gramów | |
mielone orzechy włoskie | 200 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 220 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 200 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 1 | łyżeczka | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 250 | gramów | |
sól | - | ||
woda | 1 | łyżka | |
świeże drożdże | 30 | gramów | |
żółtko jajka | 4 | sztuki |
Przepis
2.
świeże drożdże 30 gramów • mleko półtłuste 1,5% 120 mililitrów • cukier kryształ 1 łyżeczka • mąka luksusowa pszenna T550 1 łyżeczka
Do letniego mleka dajemy trochę cukru i mąki, dodajemy drożdże i wyrabiamy rozczyn.
3.
mąka chlebowa pszenna T750 200 gramów • mąka luksusowa pszenna T550 250 gramów • cukier puder 50 gramów • sól • żółtko jajka 2 sztuki
Do miski wsypujemy obydwie mąki, dodajemy cukier, szczyptę soli, żółtka, dolewamy masło i rozczyn.
4.
Dobrze wyrabiamy gęste, nie lepiące się ciasto.
5.
Ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia.
6.
Z ciasta oddzielamy kawałki, formujemy kuleczki i ważymy. Każda kuleczka ma 25 g.
7.
Kuleczki przykrywamy i odstawiamy 20-25 minut do wyrośnięcia.
8. Makowe nadzienie
mleko półtłuste 1,5% 50 mililitrów • cukier kryształ 80 gramów • mak mielony 200 gramów
Mleko podgotowujemy z cukrem, dosypujemy mak, mieszamy, gotujemy, ostawiamy z ognia i przykrywamy.
9. Orzechowe nadzienie
mleko półtłuste 1,5% 50 mililitrów • cukier kryształ 80 gramów • mielone orzechy włoskie 200 gramów
Mleko podgotowujemy z cukrem, dosypujemy orzechy, mieszamy, gotujemy, ostawiamy z ognia i przykrywamy.
10. Nadziewanie i formowanie rogalików
Połowę kuleczek rozwałkowujemy na cienkie owalne kształty (około 12x6 cm).
11.
Makowe nadzienie równomiernie rozdzielamy na przygotowane owale. Nadzienie formujemy na kształt walca.
12.
Brzegi ciasta lekko zaginamy do nadzienia.
13.
Przekładamy górny brzeg ciasta, dolny brzeg (nie mogą się bardzo pokrywać, tylko lekko, aby się złączyły)...
14.
Ciasto obracamy łączeniem w dół...
15.
... i rękami lekko kształtujemy walec około 13-14 cm długi.
16.
Makowe rogaliki zaginamy na kształt podkowy i układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
17.
żółtko jajka 2 sztuki • woda 1 łyżka
Żółtka mieszamy z wodą i smarujemy rogaliki. Odstawiamy w chłodne miejsce do wyschnięcia.
18.
Procedurę powtarzamy przy drugiej połowie kuleczek i nadziewamy je orzechowym nadzieniem. Rogaliki formujemy na kształt półksiężyca.
19.
Wysuszone rogaliki przenosimy w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia.
20.
Pieczemy w 200°C 15-18 minut.
21.
Upieczone rogaliki odstawiamy do wystudzenia. Przechowujemy w zamkniętym pojemniku w chłodnym miejscu. Najlepsze są na drugi i kolejne dni po upieczeniu.
Smacznego!