PRZEPISY

Orzechowe i makowe rogaliki

Orzechowe i makowe rogaliki

Małe smaczne rogaliki z ulubionymi świątecznymi nadzieniami.

przepis,fotoprzepis,mak mielony,mielone orzechy włoskie,Ciasta,Boże Narodzenie

Ciasta

Pichcił

Ilość porcji

34

Czas przygotowania

Trudność

wysoka

 

Składniki

Składniki

cukier kryształ1łyżeczka
cukier kryształ160gramów
cukier puder50gramów
mak mielony200gramów
masło135gramów
mielone orzechy włoskie200gramów
mleko półtłuste 1,5%220mililitrów
mąka chlebowa pszenna T750200gramów
mąka luksusowa pszenna T5501łyżeczka
mąka luksusowa pszenna T550250gramów
sól-
woda1łyżka
świeże drożdże30gramów
żółtko jajka4sztuki

 

Przepis

1. Przygotowanie ciasta

masło 135 gramów

Masło podgrzewając roztapiamy.

2. 

świeże drożdże 30 gramów  mleko półtłuste 1,5% 120 mililitrów  cukier kryształ 1 łyżeczka  mąka luksusowa pszenna T550 1 łyżeczka

Do letniego mleka dajemy trochę cukru i mąki, dodajemy drożdże i wyrabiamy rozczyn.

3. 

mąka chlebowa pszenna T750 200 gramów  mąka luksusowa pszenna T550 250 gramów  cukier puder 50 gramów  sól  żółtko jajka 2 sztuki

Do miski wsypujemy obydwie mąki, dodajemy cukier, szczyptę soli, żółtka, dolewamy masło i rozczyn.

4. 

Dobrze wyrabiamy gęste, nie lepiące się ciasto.

5. 

Ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia.

6. 

Z ciasta oddzielamy kawałki, formujemy kuleczki i ważymy. Każda kuleczka ma 25 g.

7. 

Kuleczki przykrywamy i odstawiamy 20-25 minut do wyrośnięcia.

8. Makowe nadzienie

mleko półtłuste 1,5% 50 mililitrów  cukier kryształ 80 gramów  mak mielony 200 gramów

Mleko podgotowujemy z cukrem, dosypujemy mak, mieszamy, gotujemy, ostawiamy z ognia i przykrywamy.

9. Orzechowe nadzienie

mleko półtłuste 1,5% 50 mililitrów  cukier kryształ 80 gramów  mielone orzechy włoskie 200 gramów

Mleko podgotowujemy z cukrem, dosypujemy orzechy, mieszamy, gotujemy, ostawiamy z ognia i przykrywamy.

10. Nadziewanie i formowanie rogalików

Połowę kuleczek rozwałkowujemy na cienkie owalne kształty (około 12x6 cm).

11. 

Makowe nadzienie równomiernie rozdzielamy na przygotowane owale. Nadzienie formujemy na kształt walca.

12. 

Brzegi ciasta lekko zaginamy do nadzienia.

13. 

Przekładamy górny brzeg ciasta, dolny brzeg (nie mogą się bardzo pokrywać, tylko lekko, aby się złączyły)...

14. 

Ciasto obracamy łączeniem w dół...

15. 

... i rękami lekko kształtujemy walec około 13-14 cm długi.

16. 

Makowe rogaliki zaginamy na kształt podkowy i układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

17. 

żółtko jajka 2 sztuki  woda 1 łyżka

Żółtka mieszamy z wodą i smarujemy rogaliki. Odstawiamy w chłodne miejsce do wyschnięcia.

18. 

Procedurę powtarzamy przy drugiej połowie kuleczek i nadziewamy je orzechowym nadzieniem. Rogaliki formujemy na kształt półksiężyca.

19. 

Wysuszone rogaliki przenosimy w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia.

20. 

Pieczemy w 200°C 15-18 minut.

21. 

Upieczone rogaliki odstawiamy do wystudzenia. Przechowujemy w zamkniętym pojemniku w chłodnym miejscu. Najlepsze są na drugi i kolejne dni po upieczeniu.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie