swiatwemnie.pl

Orzechowe i makowe rogaliki

Małe smaczne rogaliki z ulubionymi świątecznymi nadzieniami.

 

Ilość porcji: 34

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:    

 

 
 

1. Przygotowanie ciasta

masło 135 g

Masło podgrzewając roztapiamy.

Przygotowanie ciasta

2. 

świeże drożdże 30 g  mleko półtłuste 1,5% 120 ml  cukier kryształ 1 łyżeczka  mąka luksusowa pszenna T550 1 łyżeczka

Do letniego mleka dajemy trochę cukru i mąki, dodajemy drożdże i wyrabiamy rozczyn.

3. 

mąka chlebowa pszenna T750 200 g  mąka luksusowa pszenna T550 250 g  cukier puder 50 g  sól  żółtko jajka 2 sztuki

Do miski wsypujemy obydwie mąki, dodajemy cukier, szczyptę soli, żółtka, dolewamy masło i rozczyn.

4. 

Dobrze wyrabiamy gęste, nie lepiące się ciasto.

5. 

Ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia.

6. 

Z ciasta oddzielamy kawałki, formujemy kuleczki i ważymy. Każda kuleczka ma 25 g.

7. 

Kuleczki przykrywamy i odstawiamy 20-25 minut do wyrośnięcia.

8. Makowe nadzienie

mleko półtłuste 1,5% 50 ml  cukier kryształ 80 g  mak mielony 200 g

Mleko podgotowujemy z cukrem, dosypujemy mak, mieszamy, gotujemy, ostawiamy z ognia i przykrywamy.

Makowe nadzienie

9. Orzechowe nadzienie

mleko półtłuste 1,5% 50 ml  cukier kryształ 80 g  mielone orzechy włoskie 200 g

Mleko podgotowujemy z cukrem, dosypujemy orzechy, mieszamy, gotujemy, ostawiamy z ognia i przykrywamy.

Orzechowe nadzienie

10. Nadziewanie i formowanie rogalików

Połowę kuleczek rozwałkowujemy na cienkie owalne kształty (około 12x6 cm).

Nadziewanie i formowanie rogalików

11. 

Makowe nadzienie równomiernie rozdzielamy na przygotowane owale. Nadzienie formujemy na kształt walca.

12. 

Brzegi ciasta lekko zaginamy do nadzienia.

13. 

Przekładamy górny brzeg ciasta, dolny brzeg (nie mogą się bardzo pokrywać, tylko lekko, aby się złączyły)...

14. 

Ciasto obracamy łączeniem w dół...

15. 

... i rękami lekko kształtujemy walec około 13-14 cm długi.

16. 

Makowe rogaliki zaginamy na kształt podkowy i układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

17. 

żółtko jajka 2 sztuki  woda 1 łyżka

Żółtka mieszamy z wodą i smarujemy rogaliki. Odstawiamy w chłodne miejsce do wyschnięcia.

18. 

Procedurę powtarzamy przy drugiej połowie kuleczek i nadziewamy je orzechowym nadzieniem. Rogaliki formujemy na kształt półksiężyca.

19. 

Wysuszone rogaliki przenosimy w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia.

20. 

Pieczemy w 200°C 15-18 minut.

21. 

Upieczone rogaliki odstawiamy do wystudzenia. Przechowujemy w zamkniętym pojemniku w chłodnym miejscu. Najlepsze są na drugi i kolejne dni po upieczeniu.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się