swiatwemnie.pl

Limonkowy sernik (raw, wegan)

    

Przepis na bardzo delikatny, orzeźwiający i w smaku fantastyczny deser z orzechów i limonek. Przygotowanie nie jest trudne i zadowoli kubki smakowe nie tylko wegan i wegetarian.

Pichcił

Ilość porcji

20

Czas przygotowania

30 min.

Trudność

średnia

 

 

daktyle80gramów
migdały mielone80gramów
olej kokosowy120gramów
orzechy nerkowca naturalne300gramów
orzeszki pekan80gramów
sok z limonki9łyżek
syrop z agawy10łyżek
sól1szczypta
śmietanka kokosowa160gramów

1. 

daktyle 80 gramów

Wypestkowane daktyle moczymy na noc w zimnej wodzie.

2. 

orzechy nerkowca naturalne 300 gramów

Orzeszki moczymy na noc w zimnej wodzie.

3. 

orzeszki pekan 80 gramów

Orzeszki pekan albo włoskie na grubo siekamy.

4. 

migdały mielone 80 gramów

Dodajemy mielone migdały i lekko miksujemy. Nie miksujemy zbyt intensywnie orzechy aby się razem nie zlepiły.

5. 

Dodajemy namoczone daktyle ...

6. 

... i krótko razem miksujemy, dopóki się nie połączą z orzechową kruszonką.

7. 

Mieszankę orzechów i daktyli wyrównujemy na dnie formy.

8. 

śmietanka kokosowa 160 gramów

Z puszki z kokosową śmietaną wyciągamy z wierzchu całą gęstą masę i dajemy ją do miksera razem z uprzednio namoczonymi orzeszkami nerkowca (bez wody).

9. 

sok z limonki 9 łyżek

Wyciskamy sok z 2 - 3 limonek.

10. 

olej kokosowy 120 gramów  sól 1 szczypta  syrop z agawy 10 łyżek

Do miksera dajemy sok z limetek, kokosowy olej, syrop i szczyptę soli.

11. 

Miksujemy dopóki nie wytworzy nam się gładki, ciekły krem.

12. 

Krem przelewamy do formy ...

13. 

... i po wierzchu ugładzamy na płasko.

14. 

Po kilkugodzinnym tężeniu w lodówce możemy podawać.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się