Limonkowy sernik (raw, wegan)

Przepis na bardzo delikatny, orzeźwiający i w smaku fantastyczny deser z orzechów i limonek. Przygotowanie nie jest trudne i zadowoli kubki smakowe nie tylko wegan i wegetarian.
przepis,fotoprzepis,orzechy nerkowca naturalne,sok z limonki,Ciasta kremowe,Wegańskie przepisy,Wegetariańskie przepisy,Bez pieczenia,Surowe jedzenie - raw food,Bezlaktozowe,Bezglutenowe
Ciasta kremowe
Pichcił
Ilość porcji
20
Masa porcji
56 g
Energia porcji
243 kcal
Czas przygotowania
30 min.
Trudność
średnia
Kategorie
Ciasta kremowe › Wegańskie przepisy › Wegetariańskie przepisy › Bez pieczenia › Surowe jedzenie - raw food › Bezlaktozowe › Bezglutenowe › Ciasteczka bez pieczenia ›Składniki
Składniki
daktyle | 80 226 | gramów kcal | |
migdały mielone | 80 461 | gramów kcal | |
olej kokosowy | 120 1068 | gramów kcal | |
orzechy nerkowca naturalne | 300 1722 | gramów kcal | |
orzeszki pekan | 80 556 | gramów kcal | |
sok z limonki | 9 34 | łyżek kcal | |
syrop z agawy | 10 465 | łyżek kcal | |
sól | 1 0 | szczypta kcal | |
śmietanka kokosowa | 160 316 | gramów kcal |
Przepis



4.
migdały mielone 80 gramów
Dodajemy mielone migdały i lekko miksujemy. Nie miksujemy zbyt intensywnie orzechy aby się razem nie zlepiły.

5.
Dodajemy namoczone daktyle ...

6.
... i krótko razem miksujemy, dopóki się nie połączą z orzechową kruszonką.

7.
Mieszankę orzechów i daktyli wyrównujemy na dnie formy.

8.
śmietanka kokosowa 160 gramów
Z puszki z kokosową śmietaną wyciągamy z wierzchu całą gęstą masę i dajemy ją do miksera razem z uprzednio namoczonymi orzeszkami nerkowca (bez wody).


10.
olej kokosowy 120 gramów • sól 1 szczypta • syrop z agawy 10 łyżek
Do miksera dajemy sok z limetek, kokosowy olej, syrop i szczyptę soli.

11.
Miksujemy dopóki nie wytworzy nam się gładki, ciekły krem.

12.
Krem przelewamy do formy ...

13.
... i po wierzchu ugładzamy na płasko.

14.
Po kilkugodzinnym tężeniu w lodówce możemy podawać.

Smacznego!