Limonkowy sernik (raw, wegan)
Przepis na bardzo delikatny, orzeźwiający i w smaku fantastyczny deser z orzechów i limonek. Przygotowanie nie jest trudne i zadowoli kubki smakowe nie tylko wegan i wegetarian.
przepis,fotoprzepis,orzechy nerkowca naturalne,sok z limonki,Ciasta kremowe,Wegańskie przepisy,Wegetariańskie przepisy,Bez pieczenia,Surowe jedzenie - raw food,Bezlaktozowe,Bezglutenowe
Ciasta kremowe
Kategorie
Ciasta kremowe Wegańskie przepisy Wegetariańskie przepisy Bez pieczenia Surowe jedzenie - raw food Bezlaktozowe Bezglutenowe Ciasteczka bez pieczenia
Składniki
Składniki
daktyle | 80 | gramów | |
migdały mielone | 80 | gramów | |
olej kokosowy | 120 | gramów | |
orzechy nerkowca naturalne | 300 | gramów | |
orzeszki pekan | 80 | gramów | |
sok z limonki | 9 | łyżek | |
syrop z agawy | 10 | łyżek | |
sól | 1 | szczypta | |
śmietanka kokosowa | 160 | gramów |
Przepis
4.
migdały mielone 80 gramów
Dodajemy mielone migdały i lekko miksujemy. Nie miksujemy zbyt intensywnie orzechy aby się razem nie zlepiły.
5.
Dodajemy namoczone daktyle ...
6.
... i krótko razem miksujemy, dopóki się nie połączą z orzechową kruszonką.
7.
Mieszankę orzechów i daktyli wyrównujemy na dnie formy.
8.
śmietanka kokosowa 160 gramów
Z puszki z kokosową śmietaną wyciągamy z wierzchu całą gęstą masę i dajemy ją do miksera razem z uprzednio namoczonymi orzeszkami nerkowca (bez wody).
10.
olej kokosowy 120 gramów • sól 1 szczypta • syrop z agawy 10 łyżek
Do miksera dajemy sok z limetek, kokosowy olej, syrop i szczyptę soli.
11.
Miksujemy dopóki nie wytworzy nam się gładki, ciekły krem.
12.
Krem przelewamy do formy ...
13.
... i po wierzchu ugładzamy na płasko.
14.
Po kilkugodzinnym tężeniu w lodówce możemy podawać.
Smacznego!