swiatwemnie.pl

Stracciatella twarogowo ryżowe kawałki

Kremowy deser bez pieczenia.

 

Ilość porcji: 10

Czas przygotowania: 60 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

 

 
 

1. 

mleko tłuste 3,5% 500 ml  woda 500 ml  cukier kryształ 100 g  ryż okrągłoziarnisty 260 g

Mleko mieszamy z wodą, cukrem i dodajemy przepłukany ryż. Gotujemy gęstą kaszę.

2. 

mleko tłuste 3,5% 300 ml  cukier kryształ 25 g  budyń waniliowy w proszku 40 g

Z mleka, cukru i budyniu w proszku gotujemy gęsty budyń. Wystudzamy go w wodnej kąpieli, w zimnej wodzie do temperatury pokojowej.

3. 

masło 125 g  cukier puder 75 g

Masło mieszamy z cukrem.

4. 

miękki twaróg 20% tłuszczu 500 g

Dodajemy twaróg ...

5. 

... i wystudzony budyń.

6. 

posypka czekoladowa 100 g

Do dobrze wymieszanego kremu dosypujemy czekoladową posypkę.

7. 

Formę (35x15cm) wykładamy folią aluminiową i na dno rozsmarowujemy twarogowy krem.

8. 

czekolada 100 g

Do chłodzącego się ryżu dodajemy czekoladę.

9. 

Czekoladowy ryż ostudzamy w wodnej kąpieli w zimnej wodzie. Wodę kilka razy wymieniamy, aby nam ryż szybciej wystygł.

10. 

Ryż warstwujemy na twarogowe nadzienie. Przykrywamy folią i odstawiamy na 24 godziny do lodówki żeby stężał.

11. 

Przed podawaniem deser przewracamy i usuwamy folię.

12. 

posypka czekoladowa

Posypujemy czekoladową posypką.

13. 

Kroimy na tortowe - trójkątne kawałki. Ilość porcji wybieramy sobie wielkością trójkątów.

14. 

Pojedyncze porcje podnosimy szeroką łopatką i serwujemy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się