Jabłkowe placuszki

Leciutkie i pyszniutkie placuszki dla dzieci.
przepis,fotoprzepis,mleko tłuste 3,5%,jabłka,Słodkie śniadania,Słodkie dania,Przepisy na potrawy dla dzieci
Słodkie śniadania
Pichcił
Ilość porcji
10
Masa porcji
105 g
Energia porcji
200 kcal
Czas przygotowania
30 min.
Trudność
niska
Kategorie
Słodkie śniadania › Słodkie dania › Przepisy na potrawy dla dzieci › Sezon - Jabłka (jesień) › Sezon - Jabłka (zima) ›Składniki
Składniki
białko jajka | 2 34 | sztuki kcal | |
cukier kryształ | 80 322 | gramów kcal | |
jabłka | 50 31 | gramów kcal | |
mleko tłuste 3,5% | 500 320 | mililitrów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 300 1041 | gramów kcal | |
olej słonecznikowy | 1 135 | łyżka kcal | |
żółtko jajka | 2 114 | sztuki kcal |
Przepis
1. Przygotowanie ciasta
mleko tłuste 3,5% 500 mililitrów • cukier kryształ 80 gramów • żółtko jajka 2 sztuki • mąka chlebowa pszenna T750 300 gramów • jabłka 50 gramów
Ciasto wytwarzamy poprzez wymieszanie mleka, żółtek, cukru i mąki. Dodajemy starte jabłka.

2. Ubijamy pianę
białko jajka 2 sztuki
Z białek ubijamy pianę, którą dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy.

3. Smażymy
olej słonecznikowy 1 łyżka
Do patelni z olejem wlewamy ciasto, wytwarzamy kształt placuszka. Każdy placuszek smażymy z obydwóch stron.

Smacznego!