swiatwemnie.pl

Twarogowo-jabłkowy strudel

Gdy dopadnie was nieprzezwyciężona chęć na słodkie, po dobrym niedzielnym obiedzie, przygotujcie sobie ten łatwy i szybki strudel.

 

Czas przygotowania: 60 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 
Ciasto francuskie300gramów
Cukier kryształ150gramów
Jabłka tarte500gramów
Jajka kurze1sztuka
Miękki twaróg300gramów
Rodzynki150gramów

1. 

jabłka tarte 500 g

Jabłka obieramy i ucieramy.

2. 

rodzynki 150 g  miękki twaróg 300 g

Rodzynki na chwilkę moczymy w wodzie, odcedzamy, dodajemy twaróg i mieszamy.

3. 

ciasto francuskie 300 g

Ciasto francuskie rozwałkowujemy na kształt prostokąta na posypanej mąką stolnicy. Ciasto nie może być rozwałkowane zbyt grubo ani zbyt cienko. Na cieście rozcieramy twaróg. Górne krawędzi ciasta zostawiamy około 3-4 cm odkryte.

4. 

cukier kryształ 150 g

Na twaróg równomiernie rozkładamy wyciśnięte jabłka i wszystko posypujemy cukrem.

5. 

jajka kurze 1 sztuka

Ciasto zawijamy. Odkryte krawędzie nacieramy roztrzepanym jajkiem i dokańczamy zawijanie.

6. 

Strudel przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nacieramy go roztrzepanym jajkiem i przebijamy wykałaczką.

7. 

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 200 °C około 40 minut.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się