PRZEPISY

Twarogowo-jabłkowy strudel

Twarogowo-jabłkowy strudel

Gdy dopadnie was nieprzezwyciężona chęć na słodkie, po dobrym niedzielnym obiedzie, przygotujcie sobie ten łatwy i szybki strudel.

przepis,fotoprzepis,jabłka tarte,miękki twaróg,ciasto francuskie,Strudle,Sezonowe przepisy

Strudle

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

ciasto francuskie300gramów
cukier kryształ150gramów
jabłka tarte500gramów
jajka kurze1sztuka
miękki twaróg300gramów
rodzynki150gramów

 

Przepis

1. 

jabłka tarte 500 gramów

Jabłka obieramy i ucieramy.

2. 

rodzynki 150 gramów  miękki twaróg 300 gramów

Rodzynki na chwilkę moczymy w wodzie, odcedzamy, dodajemy twaróg i mieszamy.

3. 

ciasto francuskie 300 gramów

Ciasto francuskie rozwałkowujemy na kształt prostokąta na posypanej mąką stolnicy. Ciasto nie może być rozwałkowane zbyt grubo ani zbyt cienko. Na cieście rozcieramy twaróg. Górne krawędzi ciasta zostawiamy około 3-4 cm odkryte.

4. 

cukier kryształ 150 gramów

Na twaróg równomiernie rozkładamy wyciśnięte jabłka i wszystko posypujemy cukrem.

5. 

jajka kurze 1 sztuka

Ciasto zawijamy. Odkryte krawędzie nacieramy roztrzepanym jajkiem i dokańczamy zawijanie.

6. 

Strudel przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nacieramy go roztrzepanym jajkiem i przebijamy wykałaczką.

7. 

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 200 °C około 40 minut.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie