swiatwemnie.pl

Jajko Benedykta

     

Przepis na przygotowanie klasycznego śniadania z jajka gotowanego w wodzie z holenderskim sosem.

Pichcił

Ilość porcji

2

Czas przygotowania

30 min.

Trudność

niska

 

 

Jajka kurze2sztuki
Ocet2łyżki
Szynka30gramów
Woda
Sos holenderski1łyżka

1. Gotowanie zagubionego jajka

woda  ocet 2 łyżki  jajka kurze 2 sztuki

W rondelku lub w głębokiej patelni zagotowujemy wodę. Gdy zacznie wrzeć zmniejszamy ogień tak, aby woda tylko lekko wrzała. Dodajemy ocet. Mieszamy wodę łyżką tak, aby wytworzył się wir, a potem ostrożnie wlewamy do wrzątku jajko. Wir sprawi, że jajo będzie ścinać się równomiernie. Gotujemy przez 2-3 minuty, aby żółtko zostało wewnątrz ciekłe.

Gotowanie zagubionego jajka

2. Podawanie

szynka 30 g  Sos holenderski przepis 1 łyżka

Podajemy na kromce smażonego chleba, plasterku szynki i polane holenderskim sosem.

Podawanie

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się