Jajko Benedykta

Przepis na przygotowanie klasycznego śniadania z jajka gotowanego w wodzie z holenderskim sosem.
przepis,fotoprzepis,jajka kurze,szynka,Sos holenderski,Śniadania z jajek,Bezglutenowe
Śniadania z jajek
Składniki
Składniki
Sos holenderski przepis | 1 ?? | łyżka kcal | |
jajka kurze | 2 176 | sztuki kcal | |
ocet | 2 13 | łyżki kcal | |
szynka | 30 60 | gramów kcal | |
woda | 0 ?? | kcal |
Przepis
1. Gotowanie zagubionego jajka
woda • ocet 2 łyżki • jajka kurze 2 sztuki
W rondelku lub w głębokiej patelni zagotowujemy wodę. Gdy zacznie wrzeć zmniejszamy ogień tak, aby woda tylko lekko wrzała. Dodajemy ocet. Mieszamy wodę łyżką tak, aby wytworzył się wir, a potem ostrożnie wlewamy do wrzątku jajko. Wir sprawi, że jajo będzie ścinać się równomiernie. Gotujemy przez 2-3 minuty, aby żółtko zostało wewnątrz ciekłe.

2. Podawanie
szynka 30 gramów • Sos holenderski przepis 1 łyżka
Podajemy na kromce smażonego chleba, plasterku szynki i polane holenderskim sosem.

Smacznego!