swiatwemnie.pl

Sałatka sezamowo-drobiowa

    

Sałatka bogata w białka i kwas foliowy.

Pichcił

Ilość porcji

2

Czas przygotowania

30 min.

Trudność

niska

 

 

musztarda stołowa2łyżeczki
olej sezamowy2łyżki
oliwa2łyżki
piersi z kurczaka250gramów
sałata1sztuka
sok pomarańczowy 100%20mililitrów
sól-
słodkie migdały30gramów
ziarna sezamu20gramów

1. 

słodkie migdały 30 gramów

Obrane migdały smażymy na mniejszej patelni na złoty kolor.

2. 

piersi z kurczaka 250 gramów  ziarna sezamu 20 gramów  sól  oliwa 2 łyżki

Do miski wkładamy pokrojonego w paseczki piersi z kurczaka. Solimy i posypujemy ziarnami sezamu. Dokładnie mieszamy, aby sezam dobrze przylepił się do mięsa. Plastry mięsa układamy w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym.

3. Dressing

olej sezamowy 2 łyżki  sok pomarańczowy 100% 20 mililitrów  musztarda stołowa 2 łyżeczki

Naczynie wkładamy do piekarnika, pieczemy około 30 minut. Dressing przygotowujemy mieszając olej, sok pomarańczowy i musztardę.

Dressing

4. 

sałata 1 sztuka

Kawałki sałaty rozdzielamy na talerzu, posypujemy kawałkami z kurczaka i smażonymi migdałami. Skrapiamy przygotowanym dressingiem.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się